NBA - Kobe Bryant, az NBA munkamániás kívülállója, aki eggyé vált a Los Angeles Lakersszel
Kobe Bryant, az NBA munkamániás kívülállója, aki eggyé vált a Los Angeles Lakersszel
Fotó: Europress/AFP

Kobe Bryant, az NBA munkamániás kívülállója, aki eggyé vált a Los Angeles Lakersszel

Takács MártonTakács Márton
2020/08/31 11:10
Kobe Bryant mindig is arra törekedett, hogy megelőzve Michael Jordant, ő legyen minden idők legnagyobb kosárlabdázója. Bár amit lehetett, megtett ezért, nem sikerült neki, miközben a Kobe Bryant A Fekete Mamba élete című, idény nyáron, a G-ADAM sportkönyvkiadó gondozásában megjelent kötetből kiderül, hogy ami a dominanciára való intenzív vágyat, az akaratot, a hajtóerőt, a leuralást és az egót illeti, abban Jordan tükörképe volt. Könyvajánlónk.

A Kobe Bryantről szóló új, 565 oldalas könyv 83. oldalán született meg végre a kötet főszereplője. Erről az jutott eszünkbe olvasás közben, hogy Esterházy Péter mondta egyszer, amikor Nádas Péter lenyűgöző és monumentális memoárja, a Világló részletek készült, hogy "Nádas most írja a memoárját, a 600. oldal körül jár és már hároméves". Azért idáig nem jutott el a dolog A Fekete Mamba élete című kötettel, főleg, hogy ez 565 oldalas, szemben Nádas 1212 oldalas művével.

Roland Lazenby eredeti műve 2016-ban, tehát Bryant visszavonulásának évében jelent meg, de maga a legendás amerikai kosárlabdázó nem vett részt a könyv elkészítésében. Bár sok, tőle származó idézetet olvashatunk, jóval több a róla elmondottak közlése, mint a saját szavai. Így is hihetetlenül részletes, sok szereplőt felvonultató ismertetést kapunk minden idők egyik legnagyobb kosarasának életéről, családi hátteréről, felnövéstörténetéről, a 20, Los Angeles Lakersben töltött szezonjáról, és a rengeteg apró, vagy éppen óriási játszmáról, amely hol a kulisszák mögött, hol előttünk zajlott az 1990-es évek közepétől. 

Galambos Ádám, a kiadó vezetője a könyv július végi budapesti bemutatóján elmondta, először Lazenby Michael Jordanről szóló könyvét szerette volna kiadni, miközben a birtokában volt a Bryantről szóló mű angol eredetije is, aztán megfordult a sorrend. Tervben volt Kobe The Mamba Mentality c. könyvének magyar kiadása is, de azt a Los Angeles Lakers legendás, de megosztó alakjának halála után nem tartotta illendőnek. A Csurka Gergely és Szemenkei Balázs által nagyszerűen lefordított Fekete Mamba élete egyébként olyan érdeklődést váltott ki, hogy a Libri összetett sikerlistáján már az első héten a harmadik volt, és nyomni kellett belőle újra, úgy fogyott.

"A Kobe Bryantről szóló kötetet a Nagy indiánkönyv mellé tudom tenni a polcon, akkora" | Eurosport

Kobe Bryant - A Fekete Mamba élete címmel életrajzi könyv jelent meg a januárban helikopter-szerencsétlenségben elhunyt Kobe Bryantről. A kötet bemutatóját csütörtökön délelőtt tartották Dávid Kornél és Tőrös Balázs részvételével. Ott jártunk. Roland Lazenby könyve 2016-ban jelent meg angolul, a magyar fordítása pedig - Csurka Gergely és Szemenkei Balázs, valamint a G-ADAM Kiadó révén - idén júliusban.

"Én akarok lenni A játékos! Én akarok lenni a legjobb!" - mantrázta gyakran karrierje elején Kobe Bryant. Gyakorlatilag az egész pályafutása ennek jegyében telt. Attól kezdve, hogy gyerekként Olaszországban élve, mániákusan próbálta kijavítani a hibáit, a munkamorálja már fiatalon lenyűgöző volt, ráadásul szivacsaggyal rendelkezett. Annyira elkötelezett volt a kosárlabda iránt, hogy együtt elemeztek kosármeccseket az apjával videófelvételekről. Mire megjelent az NBA-ben, már minden nap órákat elemezte a saját és az ellenfelek játékát - kiemelten Magic Johnson és Michael Jordan teljesítményét -, már kilencévesen összerakta első játékos-megfigyelői jelentését. 

De amíg Jordan inkább csak akkor végzett pluszmunkát, amikor rosszabb meccseket játszott, Bryant egész pályafutására az volt jellemző, hogy mindig extra edzéseket csinált, ha kellett, hajnali 5-kor ment a tornaterembe, vagy a csarnokba, de akár egy meccs utáni hosszabb repülőutat követően is a pályára vezetett az első útja éjjel 2-kor, nem pedig az ágyba, mint a többieknek.

Leginkább versengő én, maximalizmus és dominancia jellemezte, pont mint Jordant, ahogy azt a Last Dance-ben is láthattuk idén. Annyira MJ játékának rabjává vált, hogy otthonában egy szekrény tele volt olyan VHS-ekkel, amelyeken Jordan meccsei voltak, ezeket nézve sajátította el a mozdulatait. A kosárlabda IQ-ja mindig is megvolt, de amikor nem ment aktuális csapatának a játék, egyedül akart megoldani mindent, ez szinte egész karrierje alatt így történt. Dinamika, mindenre kiterjedő tudásszomj jellemezte végig. Már bőven az NBA-ben játszott, amikor fogta magát és felhívta Jordant, mert kíváncsi volt arra, hogyan hasznosítsa a játékában a matematikát. MJ pedig nyitott volt az érdeklődésre, és jót beszélgettek.

A "michaeljordanség" és a Last Dance esszenciája - MJ elképesztő vezér, de gyarló kapitány volt | Eurosport

E sorok írójánál a Last Dance a hetedik - és nyolcadik - résszel érte el az eddigi csúcspontját. A Chicago Bulls és Michael Jordan közösen nyert utolsó NBA-bajnoki címéről szóló dokumentumfilm-sorozat 7. epizódjának utolsó négy percét tartjuk a szenzációs doksi esszenciájának, és a michaeljordanség legkiválóbbösszegzésének.

Több, hozzá hasonlóan nagy klasszissal voltak közös vonásai. A versengő természete vitte előre, mint Michael Jordant. Elképesztő mennyiségű pluszmunkát végzett, és olyan akaraterővel rendelkezett, mint Benedek Tibor. Állandóan a pályán akart lenni, olyan szinten függője lett a kosárlabdának, annyira szerette a sportágát, ahogy a labdarúgást Lionel Messi.

A profizmusára az egyik legjellemzőbb példa, hogy első NBA-szezonja után elvégzett egy nyári kurzust olaszul (!) a UCLA-n. Miközben az is igaz, hogy a kimaradó egyetemi évei hiányoztak a személyisége épüléséből, fejlődéséből. Megtudjuk, milyenek voltak a család olaszországi évei, a visszatérés Philadelphiába, az NBA-be vezető út, az adidasszal korán, még gimnazista korában megkötött szerződése, a Los Angeles Lakershez kerülése. Majd a talán leginkább várt fejezetek, a Shaquille O'Neallel, Phil Jacksonnal, Jerry Westtel és Jerry Bussszal közös sikerek és kudarcok, balhék és összeveszések, a bajnoki címek, az elveszített döntők sztorija. 

Megkapjuk az öt gyűrű történetét belülről és külső megfigyelők szemszögéből is. És ami az egyik legérdekesebb szempont, hogy azt is látjuk, hogy mindaz, ami a Lakersnél történt a parkettán és a klubnál, az hogyan csapódott le Bryant fura, őt is leuralni próbáló családjában, amellyel idővel - menyasszonya, későbbi felesége, Vanessa hatására - megszakította a kapcsolatot. Az lett mindebből, hogy mindenhol Kobe Bryant akart dominálni, és ez többnyire sikerült is neki, de a nagyságának a magány volt az ára.

Kobe-Phil-Jackson-2008-min.jpgFotó: Europress/AFP

Azon az úton ment végig, amit ő határozott meg magának, nem nagyon akadályozhatta meg senki az eszközeiben. Olvashatjuk, hogy Phil Jackson helyett inkább annak segítőjében, a háromszög-támadórendszer feltalálójában, Tex Winterben bízott, és őt tekintette mentorának, Yodának hívta a nagy tiszteletnek örvendő szakembert. Gyakran kivonta magát a Lakers csapatának életéből, magának való volt, nem nagyon barátkozott senkivel, a privát életében sem voltak közeli barátságai, mindig is a kosárlabdának élt. 

A szakmai életében játékperceinek menedzselése és ellenállhatatlan versengői énjének kezelése komoly fejfájásokat okozott edzőinek. Szinte mindegyikükkel hűvös volt a viszonya, megkapta a magáét Del Harris, Jackson, Rudy Tomjanovich, Mike D'Antoni is. Ahogy képletesen szólva simán seggberúgta azt a játékostársát, akinek az edzésmunkájával, hozzáállásával nem volt elégedett, Shaqtől Andrew Bynumig. 

"Kobe Bryant nem csak nyerni akart, hanem úgy akart nyerni, hogy ő a legjobb" | Eurosport

A Kobe Bryant - A Fekete Mamba élete címmel megjelent életrajzi könyv csütörtöki bemutatója után beszélgettünk Tőrös Balázzsal a Kobe Bryanthez fűződő személyes viszonyáról, a SportTV kosárlabda-szakértő műsorvezetője azt is elmesélte, mit tart kommentátori pályafutása legnagyobb mélypontjának. Többször is kifejtetted az elmúlt 15 évben, hogy ellentmondásos a viszonyod Kobe Bryanttel kapcsolatban.


Megkapjuk annak illusztrálását, miért mondták rá már korán, hogy ő volt a klasszikus alfahím. Vagy olyan részleteket is, hogy A Charlie és a csokigyár volt a kedvenc filmje, imádta a Keresztapa-trilógiát és mindent, ami olasz. Rengeteget edzett egyedül, hogy fejlessze a játékát, sokat volt távolt a csapattól. Ezzel kapcsolatban csapattársa, Derek Fisher mondott ki egy nagyon fontos mondatot, aki a Lakersben nyitott felé, hogy jobban megismerje. "Azért játszott úgy, ahogy, mert máshogy nem is tudott játszani." 

Végigkísérhetjük azon az úton, amelynek egyik elágazásán eljutott oda, hogy lecserélte az adidast a Nike-ra, megszabadult sok embertől a környezetéből, a 8-as számú mezéről a 24-esre váltott, és Quentin Tarantino Kill Bill c. filmjének hatására elkezdte Fekete Mambának hívni magát. Ahogy olvashatjuk, "innen nézve ez lehetett az első komoly lépés ebbe az irányba, hogy a személyiségét egy halálosan mérgező kígyóhoz hasonlatossá gyúrja."

"Tipikusan hollywoodi történet az övé, de ezt a filmet az élet írta"  - mondta róla Csurka Gergely, a magyar kiadás szerkesztője és társfordítója találóan. Tényleg kiderül, milyen nehézségeken verekedte át magát, hogy eljusson a csúcsra, a versenyszellemét tekintve biztosan nem akadt párja. Ahogy abban is kevés, ahogy bárkin átgázolt személyes céljai érdekében, legyen az családtag, ügynök, szponzor, csapattárs, edző, vagy újságíró. Kobe Bryant az ambíciói rabja maradt. 

Miközben pályafutása vége felé közeledve felismerte, hogy nincs ez így jól. Jobban kinyílt, egyre inkább megbízott a társaiban, kibékült O'Neallel, rendezte a kapcsolatát néhány emberrel. Elkezdett élni, és végre nem csak a kosárlabdával foglalkozni. Emberként is óriásit fejlődött. Idén januári tragikus helikopterbalesetét követően láthatjuk, hogy mennyi embernek segített az évek alatt, hogy ki mindenkivel volt jóban, például Pau Gasollal szinte testvéri volt a viszonyuk. 

Egy rendkívül sikeres élet tört ketté 2020 elején. Kobe Bryant úgy húzott le 20 szezont az NBA-ben, hogy egy pillanatra sem adott lejjebb a már fiatalon - és itt fentebb is - hangoztatott céljából: "Én akarok lenni A játékos! Én akarok lenni a legjobb!".

Dávid Kornél szerint addig nem lehet senkit sem Kobe Bryanthez hasonlítani, amíg az illető nem nyer bajnoki gyűrűt | Eurosport

Dávid Kornél vagy egy órán át állt az újságírók rendelkezésére a Kobe Bryant - A Fekete Mamba élete címmel megjelent életrajzi könyv csütörtöki bemutatója után. Mi az utolsók voltunk a sorban, akik a januárban helikopter-szerencsétlenségben elhunyt klasszisról kérdezhettük az eddigi egyetlen magyar NBA-kosárlabdázót.


Hozzászólások