NBA - "A Kobe Bryantről szóló kötetet a Nagy indiánkönyv mellé tudom tenni a polcon, akkora"
"A Kobe Bryantről szóló kötetet a Nagy indiánkönyv mellé tudom tenni a polcon, akkora"
Fotó: Europress/AFP

"A Kobe Bryantről szóló kötetet a Nagy indiánkönyv mellé tudom tenni a polcon, akkora"

Takács MártonTakács Márton
2020/07/30 15:26
Kobe Bryant - A Fekete Mamba élete címmel életrajzi könyv jelent meg a januárban helikopter-szerencsétlenségben elhunyt Kobe Bryantről. A kötet bemutatóját csütörtökön délelőtt tartották Dávid Kornél és Tőrös Balázs részvételével. Ott jártunk.

Roland Lazenby könyve 2016-ban jelent meg angolul, a magyar fordítása pedig - Csurka Gergely és Szemenkei Balázs, valamint a G-ADAM Kiadó révén - idén júliusban. Galambos Ádám, a kiadó vezetője elmondta, először Lazenby Michael Jordanről szóló könyvét szerette volna kiadni, miközben a birtokában volt a Bryantről szóló mű angol eredetije is, aztán megfordult a sorrend. Tervben volt Kobe The Mamba Mentality c. könyvének magyar kiadása is, de azt a Los Angeles Lakers legendájának halála után nem tartotta illendőnek. A Fekete Mamba élete egyébként olyan érdeklődést váltott ki, hogy a Libri összetett sikerlistáján már az első héten a harmadik volt, és nyomni kell belőle újra, úgy fogy.

Dávid Kornél egyszer beszólt Kobe Bryantnek

A 127-szeres magyar válogatott kosárlabdázó, a Chicago Bulls, a Washington Wizards, a Cleveland Cavaliers és a Toronto Raptors egykori játékosa, Dávid Kornél elmesélte, hogy Los Angelesben lépett pályára először Kobe Bryant ellen, aki akkor még a 8-as számú mezét viselte, nem a 24-est. Miután az amerikai a középiskolából robbant be az NBA-be, mindenki azt figyelte, mire lesz képes a legfelsőbb szinten. Lélegzetelállító dolgokat művelt a pályán, a Bulls játékosaként Dávid Kornél főleg Bryant kommunikációját figyelte. Szerinte ebben is erős volt, nem csak védekezésben és támadásban. 

"Először Los Angelesben láttam Kobe-t testközelből, nagyon motivált volt, mint mindig, de amikor túl sokat járt a szája, bekiabáltam neki valamit a kispadról. Kinézett rám, de nem válaszolt, ez a pillanat viszont örökre megmaradt bennem." - mesélt el egy sztorit Dávid Kornél

Dávid Kornél: "Odaszóltam valamit a fiatal Kobe-nak, a csapattársaim mondták, hogy nem kellett volna..." | Eurosport

Rádióműsorunkban Dávid Kornél és Kun Zsolt segítségével elevenítettük fel a vasárnap elhunyt kosárlabdázó életének legszebb pillanatait.

Szerinte Kobe tudatosan épített fel a játékát, az imidzsét, az egész karrierjét, páratlan személyiség volt, akit példa nélküli játékos-pályafutást is magáénak mondhat. Azt is jó volt látni, hogy egymásba lógott Michael Jordan és Kobe Bryant karrierje. Előbbi már kifelé ment, amikor utóbbi kezdett szupersztárrá válni, nehéz volt az ő útja is. Különc volt, gyerekkorában külföldön, Olaszországban kellett helytállnia, szerinte az emberi kapcsolatai ezért nem alakultak jól később sem, ide vezethető vissza személyiségének alakulása, nem feltétlen pozitív irányban. 

Amit lehetett, szerinte Kobe megtanult Jordantől, órákon át elemezte naponta MJ és más nagyok játékát, de arra például sokat panaszkodott, hogy nem akkora a keze, mint a Bulls legendájáé. Nem tudott, de valószínűleg nem is akart beilleszkedni, nem akart a csapattársai barátai lenni, ő azt szerette volna, ha félnek tőle a pályán. Idővel rájött, hogy egyedül nem megy ez a játék, és elkezdte emberszámba venni játékostársait is. 

Dávid-Kornél-Bulls-min.jpgFotó: Europress/AFP

Tőrös Balázs szerint a pofonok változtatták meg Kobe-t

A SportTV műsorvezetője, a kosárlabda-szakértő Tőrös Balázs szerint Kobe Bryant a pályafutása első felében nem volt csapatember, mert rendre előtérbe helyezte a saját egóját. Ennek megfelelően a 8-as mezes korszakát ő maga távolságtartással kezelte, mert nem rendelkezett azokkal a személyiségjegyekkel, amelyet ő kedvelt másokban. A szakmai és a magánéleti pofonok viszont megváltoztatták, egy idő után elkezdte élvezni a kosárlabdán kívüli életet is, és a karrierje végére már szerethető figura lett számára is. Úgy véli, hogy mind a Jordanről, mint a Byrantről szóló Lazenby-könyvek magyarul való megjelenése is indokolható. Azt már a Last Dance-ben is láthattuk, hogy MJ beengedett a fejébe, így kiderült, hogy egy "praktizáló pszichopata", ez a kötet is hozzátesz a Kobe-ról származó eddigi tudásunkhoz. 

"Mivel 2016-os a könyv, mire ő maga megírhatta volna a saját sztoriját, meghalt. De ebből is megérthetjük, miért lett ilyen, és miért lett később szerethető figura." - említette Tőrös Balázs.

Az, hogy valaki sztahanovista, Tőrös szerint még nem Mamba-mentalitás, neki viszont Jordannel ellentétben nem kellett ellenséget kreálnia senkiből, nem kellett hozzá másik személy, hogy bekattanjon, arra ott volt ő maga, mert mintha az egész világra haragudott volna. 

"Az ő mentalitásának lényege, hogy mindenkiből, aki alatta volt, úgy készült fel, mintha az illető jobb lett volna nála."

A kosárlabda volt az élete. Örül, hogy ez a könyv jelent meg magyarul, nem pedig a Mamba Mentality, mert az inkább egy edzésnapló, ami a laikusok számára nehezen értelmezhető. 


"A Nagy indiánkönyv mellé fel tudom tenni a polcra, akkora." 

Amikor a 110-szeres válogatott kosárlabdázó, a Vasas Akadémia férfi szakosztályának igazgatója, Mészáros Zalán először kezébe vette A Fekete Mamba élete c. könyvet,  konstatálta, hogy "a Nagy indiánkönyv mellé fel tudom tenni a polcra, akkora." 

Valóban, a kötet kiviláglana minden egyes könyvespolcról, a személyes gyűjteményünkben első blikkre Esterházy Péter Harmonia cælestis-e, Andre Agassi Open-je és Paul Auster: 4 3 2 1-e, valamint Nádas Péter több műve vetekedhet vele terjedelmében.

A KSI, a Bp. Honvéd, a Tunsgram Honvéd, a Danone-Honvéd, a Matáv-Pécs és a Paks egykori kosarasát a Last Dance is inspirálta, de ő a Showtime Lakersön és Magic Johnson játékán nőtt fel. Szerinte vonhatunk párhuzamot Jordan és Bryant között az óriási elhivatottságuk miatt. Kobe-nak eleinte nehéz volt megugrania az NBA szintjét, de tudott adaptálódni, és onnantól elképesztően játszott. Az elején Tőrös Balázshoz hasonlóan ő sem szimpatizált vele, mert inkább csapatembernek tartotta magát. 

"Kobe rendkívüli játékos volt, aki még az utolsó meccsén, a csúcsformán túl is 60 pontra volt képes, és amikor ezt láttam, azt gondoltam magamban, hogy 'ez egy állat'." - tette hozzá Mészáros Zalán.

Mészáros Zalán bátran ajánlaná a náluk pallérozódó fiataloknak a könyvet inspirációul, mert a mai utánpótlás-mezőny sokat tanulhat belőle.


A Dávid Kornéllal és Tőrös Balázzsal készített interjúinkat külön cikkekben közöljük majd!

Kobe Bryant – A Fekete Mamba élete
szerző: Roland Lazenby
fordította: Csurka Gergely és Szemenkei Balázs
oldalszám: 592 oldal
kiadó: G-ADAM Kiadó


Hozzászólások