NBA - Kezdődik az évtized legérdekesebb NBA szezonja – Ismét új bajnokot avatunk?
Kezdődik az évtized legérdekesebb NBA szezonja – Ismét új bajnokot avatunk?
Fotó: Europress/AFP

Kezdődik az évtized legérdekesebb NBA szezonja – Ismét új bajnokot avatunk?

HosszabbitásHosszabbitás
2019/10/18 18:46
Jelentős átrendeződéssel telt a holtszezon az amerikai profi kosárlabda bajnokságban azok után, hogy tavaly meglepetésre a franchise és egyben Kanada első bajnoki címét nyerte meg a Toronto Raptors. Óriási játékosvándorlások és néhány kiemelkedőnek tűnő újonc következtében újra lehet rajzolni a térképet az NBA esélyes csapatai kapcsán, és nem lennénk meglepődve, ha idén is olyan csapat szerezné meg a gyűrűket, amelynek eddig ez még soha nem sikerült. 

Az első és talán legfontosabb változás a korábbi évekhez képest, hogy ezúttal egyik csapat sem tudott megtartani, vagy megszerezni három kiemelkedő játékost, így szinte mindenhol sztárpárosok alakultak ki. Ez szerencsésnek mondható, hiszen így a liga 15-20 meghatározó egyénisége többfelé oszlik szét, vagyis több esélyes, nagyobb izgalmak és nehezebben megjósolható végeredmények várnak ránk a 2019/20-as szezonban.

A mai nappal ér véget az NBA előszezonja, vagyis azon felkészülési mérkőzések sorozata, mellyel a csapatok már közvetlenül a bajnokságra próbálnak hangolódni. Habár itt még inkább a kiegészítő emberek utolsó tesztelése folyik, néhány csapat már kihasználta ezeket a mérkőzéseket arra is, hogy a frissen igazolt játékosokat tesztelje. 

Az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt csapat lehet a New Orleans Pelicans, amely megszerezte az 1/1-es draft joggal Zion Williamsont, akit már egyetemi évei alatt Michael Jordanhez hasonlítottak (lásd korábbi cikkünkben). A fiatal tehetség az előszezon mérkőzésein megmutatta, hogy nem alaptalanok a várakozások és 23 pont feletti átlaggal minden mérkőzésen győzelemre vezette fiatal csapatát. Ezzel a Pelicans jelezte, hogy akár a végjátékban is számolni kell vele, habár a rutintalanság a rájátszásban megnehezítheti a nagyobb siker elérését.

Az NBA ifjú titánja, Zion Williamson megkezdte a pontgyártást az előszezonbanAz NBA ifjú titánja, Zion Williamson megkezdte a pontgyártást az előszezonban Fotó: Europress/AFP

A hivatalos szezonkezdés, október 22-én rögtön két rangadóval indul. Az elsőn a tavalyi bajnok Toronto Raptors fogadja a fent említett New Orleans együttesét, míg a másik meccs azonnal egy városi rangadó lesz, mégpedig az idei év különleges csemegéje, a Los Angeles Lakers és Clippers összecsapása. Az NBA történetében még soha nem fordult elő, hogy a nyugati metropolisz mindkét csapata úgy vág neki a bajnokságnak, hogy akár a végső győzelemre is esélyes lehet. A liga talán legjobb kosárlabdázója, LeBron James addig nyúzta a Lakers vezetőségét, míg egy gigantikus játékoscsere keretében megszerezték Anthony Davist, aki az elmúlt években már többször bizonyította, hogy a legnagyobb játékosok között kell őt emlegetni. A fizetési plafon miatt ezek után már nem sok opciója volt a Lakersnek, de a kiegészítő emberek terén is egész jól válogatott és rutinos emberekkel próbálhatja meg azt a bravúrt, hogy LeBron James Cleveland és Miami után egy harmadik városba is elhozza a trófeát. Ez egyébként eddig mindössze két játékosnak sikerült, Robert Horry (Houston, Los Angeles, San Antonio) és John Salley (Detroit, Chicago, Los Angeles) tudott három csapattal is bajnokságot nyerni.

A másik Los Angeles-i együttes szintén két sztárra alapozhatja idei reményeit, azzal a különbséggel, hogy itt mindketten most érkeztek az együtteshez és a csapat korábbi vezérei estek ennek áldozatául. Kawhi Leonard a tavalyi szezonban bizonyította, hogy szinte egyedül is képes átrántani a hullámvölgyeken csapatát és úgy nyerte meg a bajnokságot a Torontóval, hogy a konferencia elődöntőtől kezdve minden párharcban esélytelenebbnek tartották őket. Most a magányos harcos szerepkörét Paul George-al próbálja megosztani, aki egyáltalán nem találta meg a helyét Oklahomában és hiába dobott Russell Westbrook mellett is 28 pontos átlagot meccsenként, a csapat sikere ezúttal is elmaradt. A Clippers-szurkolóknak van miért bizakodni, de fontos eleme lesz a sikernek a két játékos egészségi állapota, mert ezzel az elmúlt években azért volt problémájuk.

James Harden és Russell Westbrook újra egy csapatban. Mindent megtesznek egy gyűrűért.James Harden és Russell Westbrook újra egy csapatban. Mindent megtesznek egy gyűrűért. Fotó: Europress/AFP

Tovább gördülve a különleges párosokra, egy igazán pikáns helyzet alakult ki Houstonban, ahol James Harden a 2018-as, és Russell Westbrook a 2017-es legértékesebb játékos, vagyis MVP talált egymásra. Az igazi különlegességét az adja a történetnek, hogy ők 2009 és 2012 között már játszottak egy csapatban, és sokáig arról szóltak a pletykák, hogy Harden elsősorban Westbrook dominanciája miatt hagyta el Oklahomát. Most viszont újra közösen futnak neki a bajnoki címért folyó küzdelemnek, ami egyelőre mindkettőjüknek hiányzik az eredménylistájáról. Természetesen a legnagyobb őszinteséggel állítják mindketten, hogy soha nem volt feszültség kettejük között és most csakis a Houston eredményessége lebeg a szemük előtt. Az azonban minden szakértő számára nagy kérdés, hogy két ennyire labdadomináns ember hogyan fér majd el egy csapatban, és vajon a kettejük néha extrém szinteket elérő egyéni teljesítménye össze tud-e adódni (mindketten az első tízben szerepelnek a legtöbb tripla-duplát elért NBA játékosok rangsorában).

Az utolsó két csapat, ahol kiemelkedő játékosokból álló páros húzhatja majd a szekeret, elsősorban azért került a felsorolás végére, mert mindkét esetben komoly sérülések akadályozhatják meg őket abban, hogy már az idei évben eredményesek legyenek.

A Brooklyn Nets csapatának sikerült megszerezni a jelenkor egyik leghatékonyabb irányítóját, Kyrie Irvinget és az egész mezőny talán legsokoldalúbb játékosát Kevin Durantet. Ugyanakkor akik követték a tavalyi döntőt, még jól emlékezhetnek arra a szomorú pillanatra, amikor a sérüléséből parádésan visszatérő Durant egy rossz mozdulat után a földön maradt és újra kidőlt a sorból. Ráadásul sérülése annyira komolynak tűnik, hogy az idei szezon jelentős részét is ki kell majd hagynia. Így pedig a Brooklynnal valószínűleg csak a 2020/21-es szezonban  lehet majd esélyesként számolni.

Hasonló a helyzet az elmúlt évek sztárcsapatával, a Golden State Warriorsszal is, ahol amellett, hogy a két évvel ezelőtti bajnokcsapatból már csak néhányan maradtak, nekik is nélkülözni kell a Splash Brothers, vagyis Steph Curry és Klay Thompson duójának utóbbi tagját. Habár a Warriors így sem nevezhető esélytelennek, és Steve Kerr edző már sokszor megmutatta, hogy lehetetlen helyzetekben is életben tudja tartani csapata esélyeit, de ha Thompson nem lesz harcra kész a szezon második felére, akkor még a konferenciadöntő is nehezen elérhető célnak tűnik.

Splash Brothers, vagyis Steph Curry és Klay Thompson hárompontos gyártó duójaSplash Brothers, vagyis Steph Curry és Klay Thompson hárompontos gyártó duója Fotó: Europress/AFP

Az idei évre alakuló friss esélyesek után nézzük meg azokat az együtteseket, ahol csendesen telt a nyár és elsősorban arra alapozhatják várakozásaikat, hogy már tavaly is nagyon eredményes játékot mutattak, csak a végén hiányzott az a kis plusz. Ide sorolható a Milwaukee Bucks, amely az előző szezon alapszakasz-győztese volt. Ráadásul a csapat sztárja, Giannis Antetokounmpo az MVP címet is elnyerte és csak egy nagyon kiélezett csatában vesztették el a konferencia döntőt a későbbi győztes Torontóval szemben. A tavalyi csapat alapemberei megmaradtak, ami mindenképpen bizakodásra adhat okot, ráadásul a párosokról szóló NBA idényt Milwaukeeban azzal sikerült megfejelni, hogy itt rögtön két testvérpár is szerepel majd az idei szezonban. Brooke és Robin Lopez ráadásul ikrek. (Mellettük Giannis testvérét, Thanasis Antetokounmpót is leigazolta a klub.)

A tavalyi alapszakasz sikeres csapatai közül kiemelésre érdemes még a Denver Nuggets és a Philadelphia 76ers. Mindkét együttesnél rendkívül jól működött az egység a rájátszásig, azonban az egymást követő ki-ki meccseken valahogy porszem került a gépezetbe. Itt tehát ennek kiküszöbölése lehet a feladat, amire mindkét együttesnél megvan az esély, de hogy sikeresek lesznek-e ebben, arra nagy valószínűséggel csak májustól kezdve kapunk majd választ.

Összefoglalásként tehát leginkább azt érdemes kiemelni, hogy hosszú évek után az első olyan szezonra készülünk, amikor nincs kiemelkedő csapat. Sőt, két-három együttesre sem lehet leszűkíteni az esélyeseket és így a szezon közben is rengeteg izgalmas és a végső helyezések szempontjából is fontos mérkőzést láthatunk majd. A címben feltett kérdésre pedig a Los Angeles Clippers, a Denver Nuggets, vagy a New Orleans Pelicans győzelme esetén lenne igen a válasz, hiszen ez a három csapat nem nyert még soha NBA címet a felsoroltak közül. Amennyiben a Clippersnél a sérülések nem nehezítik meg a két alapember játékát, akkor lehet létjogosultsága az új bajnok avatásának.

Szerző: Buró Szilárd


Hozzászólások