NBA - Keleten a Nets, nyugaton a Clippers vitte el az NBA sztárjait
Keleten a Nets, nyugaton a Clippers vitte el az NBA sztárjait
Fotó: Europress/AFP

Keleten a Nets, nyugaton a Clippers vitte el az NBA sztárjait

Rév DánielRév Dániel
2019/07/07 12:08
Elég ritkán fordul elő az NBA-ben, hogy a liga legjobb játékosai közül annyian rendelkeznek lejáró szerződéssel, mint amennyien az idei átigazolási időszak kezdetén. És bár közülük sokan hordoznak magukban kockázatot, nagyon úgy tűnik, hogy már a következő szezontól jelentős változásokat hozhat a sztárok mozgása.

Érdekes kettősség jellemzi a július elsején kezdődött átigazolási időszakot. Az igazán üzletek némelyike lényegében percekkel azután megköttetett, hogy hivatalosan is szabad volt játékosokat szerződtetni, a talán legnagyobb dealre viszont majdnem egy hetet kellett várni. Ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk, a piac megnyitása előtt az volt a várakozás, hogy néhány szupersztár mozgása óriási felfordulást okoz majd a ligában, a legesélyesebb kedvezményezettek pedig a két metropolisz, New York és Los Angeles csapatai voltak.

Minden idők legőrültebb napjai kezdődhetnek hétfő éjfélkor az NBA-ben! | Hosszabbítás

Magyar idő szerint hétfőn éjfélkor kezdetét veszi a szabadügynökség az NBA-ben. A liga 20 legjobb játékosából öten is szabadügynökök lesznek, és a két legnagyobb piac csapatainak (a két new york-i (Nets és Knicks) és a két los angeles-inek (Clippers és Lakers) rengeteg pénze van a fizetési sapka alatt.

Végül a négy csapat rajongói közül talán csak a Knicks-szurkolók lehetnek csalódottak (ez persze összhangban van a csapat elmúlt 15-20 évével). Azzal, hogy a Brooklyn Nets leigazolta Kyrie Irvinget és Kevin Durantet, a három legnagyobb sztár közül kettő egy csapathoz került. Igaz, hogy az előző évben elég nagy fejlődésen átmenő és még mindig nagyon fiatal D'Angelo Russell távozott (a Warriorshoz), de ha Durant felépül, a 2020-21-es szezonban mindenképpen számolni kell a Nets-el.

Addig viszont úgy tűnik, hogy a Milwaukee-Philadelphia páros lehet a keleti főcsoport nagy esélyese. A Bucks visszaigazolta idei sikercsapatának alappilléreit, és amíg Giannis Antetokounmpo úgy játszik, ahogy, addig a csapat jó eséllyel sikeres lesz. A 76ers elcserélte Jimmy Butlert, aki a Miami Heatben folytatja, viszont megtartotta a lejáró szerződésű Tobias Harrist, és megszerezte Al Horfordot, aki Embiid mellett alighanem négyes pozícióban fog játszani, Harris pedig lecsúszik kiscsatárnak. Ezzel a Philadelphia lesz az egyik legmagasabb csapat a ligában.

063_1155812188.jpg Fotó: Europress/AFP

Amíg keleten nagyon hamar lezajlottak a mozgások, a nyugati csapatokat (különösen a két Los Angeles-it) Kawhi Leonard döntése tartotta lázban. És mint utólag kiderült, Leonard azt szerette volna, hogy ha Paul George-al játszhat egy csapatban. Az Oklahoma City Thunderben csodás szezont produkáló, ám onnan - a hírek szerint  George-ért két csapat, a Los Angeles Clippers és a Leonarddel bajnok Toronto Raptors kezdett licitbe, a Thunder pedig végül a Clippers brutális ajánlatát fogadta el.

A csereügylet keretein belül a Thunderbe került Danilo Gallinari és Shai Gilgeous-Alexander, a Thunder pedig a következő évtizedben a Clippers négy első körös választásával is élhet a drafton. A csereügylet megtörténte után pedig jött a bejelentés, amely szerint Kawhi Leonard, a mostani nagyon erős szabadügynök-csoport talán legnagyobb fogása négy éves szerződést írt alá a Clippersszel. Így aztán a sokáig kisebbnek tartott Los Angeles-i csapat egy csapásra a következő szezon bajnokesélyesévé vált.

Miután szembesült a helyzettel, hogy nem tudja megszerezni Leonardöt, a városi rivális Lakers is megmozgatta a szálakat. Leigazolták a Raptorsban fontos kiegészítő szerepkört kapó, ám a rájátszás bizonyos szakaszaiban botrányosan játszó Danny Greent, meghosszabbították Rajon Rondo lejárt szerződését, és egy évre szerződtették az előző szezont a Warriorsben töltő DeMarcus Cousinst. Ezzel azért egy bombaerős kezdőötös jött össze a Lakersben, amelynek azonban több tagja sem éppen a munkamorálról és a csapatszellem erősítéséről híres.

A felvezetőnkben említett többi játékos közül Klay Thompson maradt a San Franciscóba költöző Golden State-ben, míg Kemba Walker Bostonban folytatja, és Kyrie Irving utódja lesz a Celticsnél.

Miközben több olyan csapat is erősíteni tudott, amely nem volt nagyon messze a liga legjobbjaitól (mint a Portland TrailBlazers, vagy a Utah Jazz), és sokáig úgy tűnt, hogy rég nem látott nyitottsággal indul majd a következő szezon, Leonard szerződtetésével a Clippers tűnik a liga legerősebb csapatának. Aztán hogy ez így lesz-e bő három hónap múlva a szezonrajt idején, és szűk egy év múlva a rájátszásban is, azt az idő megmondja.

Hozzászólások