NBA - Az NBA-buborék ikonikus duójává nőtte ki magát a szenzációsan menetelő Nuggets Jokic-Murray kettőse
Az NBA-buborék ikonikus duójává nőtte ki magát a szenzációsan menetelő Nuggets Jokic-Murray kettőse
Fotó: Europress/AFP

Az NBA-buborék ikonikus duójává nőtte ki magát a szenzációsan menetelő Nuggets Jokic-Murray kettőse

Takács MártonTakács Márton
2020/09/18 17:05
A Denver Nuggets az NBA rájátszásának egyik legizgalmasabb csapata. A coloradói gárda a Utah Jazz és a bajnokság egyik legnagyobb esélyese, a Los Angeles Clippers ellen is 1-3-ról fordított és nyerte meg a párharcát a playoffban. A cikkünk megjelenését követő éjszaka Michael Malone szenzációsan menetelő együttese megkezdi a Nyugati Főcsoport döntőjét az immár toronymagas favorit Los Angeles Lakers ellen.

Nikola Jokic azzal viccelődött, hogy ő és csapattársa, Jamal Murray "olyanok, mint egy pár", miután a dinamikus Denver-páros egy sokkoló hetedik meccsen vezette győzelemre a Nuggetset az LA Clippersszel szemben. Elsősorban kettejüknek köszönhető, hogy a Denver 11 év elteltével, 2009 után idén ismét konferenciadöntőt vívhat. Akkor a Kobe Bryant vezette Lakersszel találkoztak, most a LeBron James fémjelezte Lakers következik. 

Murray és Jokic vezetésével újabb lenyűgöző fordítást mutatott be a Nuggets a Clippers elleni párharc mindent eldöntő hetedik összecsapásán. Murray 40 pontot szórt, Jokic pedig úgy produkált tripla-duplát, hogy ahhoz három negyednyi játék is elég volt neki, a csapat pedig 104-89 arányban elkalapálta az erejével elkészülő, alázatot alig mutató Los Angeles Clippers együttesét. 

A Nuggets elképesztő győzelme után Jokic elmondta, miért olyan jó a kémia közte és a Murray között. 

"Ez nem csak erre a szezonra érvényes, már sok éve megvan. Mi csak fejlődtünk. Beszélgetünk, veszekedünk, olyanok vagyunk, mint egy pár."
"Ahogy 'Joker' mondta, nyomás nélkül játszottunk." - teszi hozzá Murray. "Kimegyünk a pályára, körbeállunk, a csatakiáltás után pedig hiszünk egymásban. A csapat kollektív erőfeszítésének köszönhetően jutottunk el idáig. Olyan közösségünk van amely valóban képes elvégezni a munkát."

A Nuggets lett az első olyan csapat az NBA történetében, amely ugyanabban a rájátszásban 1-3-as hátrányból kétszer is fordítani tudott. Vajon tovább írják egészen elképesztő sztorijukat? A Denver az amerikai major-sportágak harmadik olyan gárdája, amely ugyanabban a playoffban kétszer is 1-3-as hátrányból jut tovább, csatlakozva az 1985-ös Kansas City Royalshoz (baseball) és a 2003-as Minnesota Wildhoz (jégkorong).

A 213 centiméter magas Jokic félelmetes teljesítményt nyújtott a hetedik partin: 16 pont, 13 assziszt és 22 lepattanó állt a neve mellett a végén. Utóbbi a legtöbb, amit Nuggets-játékos valaha produkált. Megdöntötte a tavalyi szezonban felállított 19 lepattanós rekordját, amelyet megosztva tartott eddig Marcus Cambyvel.

A megszokott trend szerint a hátrányuk 12 pontnyira nőtt az első félidőben. 61-54-re égtek a harmadik negyedben is, amikor is átkattant bennük valami. A Nuggets repesztett egy 35-13-as rohamot, és a záró játékrészre felépített egy 15 egységnyi előnyt. 20-szal is vezettek már. Murray sok kosárral segítette övéit ebben a szakaszban, hogy Michael Malone edzőnek megfelelő 49. születésnapi ajándékot adjon. A csapat két számjegyű hátrányból is visszatért az utolsó két meccsén, hogy megdöbbentse a Clipperst.

"A meccs előtt volt egy beszélgetésünk, ahol mondani akartam valamit, de végül nem tettem. El akartam mondani a többieknek, hogy bármi is lesz a vége, emlékezni fogok erre a csapatra, mert ez egy különleges legénység. Senki nem akart minket itt látni. Senki sem gondolta, hogy elérünk valamit. De mindenkinek bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk valami nagy dologra." - mesélte a zombori születésű Jokic.

Murray pedig megint kiegészítette csapattársát: "1-3-ról sikerült fordítanunk. Ellenállóak voltunk, visszavágtunk és nyomás alá helyeztük őket."

Mivel a Los Angeles Lakers vár rájuk a Nyugati Konferencia döntőjében, Jokic ragaszkodott ahhoz, hogy a harmadik kiemelt Nuggets úgy álljon neki a következő kihívásnak, hogy ne érezzenek magukon nyomást. 

A buborék legjobb, egyben legantipatikusabb csapatának tűnő Clippers elszórakozott három esélyt, hogy csatlakozzon a Lakershez. Már veszíteni sem tudtak. Láthattuk, hogy Marcus Morris milyen alattomosan szabálytalankodott korábban Luka Donciccsal szemben, a végén Patrick Beverley sem akart lemaradni bunkóságban a csapattársa mellett. Az alábbi jelenetnél már Szaniszló Csaba és Tőrös Balázs sem tudta türtőztetni magát az élő közvetítés során. 

A Denver folytatta menetelését, kérdés, hogy mennyi nafta van még a tankjukban két hétmeccses párharc után, miközben a Lakers rápihenhetett a nyugati fináléra, és olyan magas emberekkel várja Jokicékat, mint Anthony Davis, JaVale McGee és Dwight Howard.

via Sky Sports

Hozzászólások