NBA - Így tartják formában magukat az NBA-sztárok karantén idején
Így tartják formában magukat az NBA-sztárok karantén idején
Fotó: Europress/AFP

Így tartják formában magukat az NBA-sztárok karantén idején

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/03/28 13:15

A világ sportligái közül az elsők között állt le az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság, az NBA a koronavírus-járvány veszélyét látván. Adam Silver komiszár komoly elismeréseket kapott a gyors és felelős döntés miatt, sokan csak ezt követően vették igazán komolyan a járványt és kezdték el a szükséges intézkedéseket. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor indul újra a bajnokság, egyelőre csak tervek vannak a szezonrajttal kapcsolatban, ám a színfalak mögött a csapatok és a játékosok a lehetőségekhez képest gőzerővel készülnek, hogy a lehető legjobb formában folytathassák a bajnokságot. 

Az NBA leállása senkinek sem jött jól, a liga milliárdokat bukik, a játékosok sem biztos, hogy megkapják a fizetésüket teljes egészében és akkor még nem beszéltünk a csapatok mellett dolgozó stábtagok, vagy a stadionok alkalmazottainak a megélhetéséről. Mindezek ellenére a liga szereplőit a példás összefogás jellemzi, játékosok és tulajdonosok álltak ki a nehéz helyzetbe került alkalmazottak mellett, legutóbb éppen Steve Ballmer a Los Angeles Clippers tulajdonosa tett igen gáláns felajánlást, 25 (!) millió dollárt adományozott a vírus elleni harcra. 

Mindeközben a csapatok háza táján a lehetőségekhez képest tovább folyik a munka, az edzői stáb próbálja valahogy edzésben tartani a játékosokat. Mint ismert az NBA vezetősége még időben bezáratott minden klubhelységet és megtiltotta minden csapatnak, hogy a játékosai akár csak a klubok edzőtermeit is használhassák. Felszólítottak minden játékost, hogy maradjon otthonában, ezzel nyílván nem hozták könnyű helyzetbe az edzői stábokat. Persze azért így is maradt megoldás, az edzések így interaktívvá váltak, az internetet és különböző applikációt segítségül hívva az erőnléti edzők valamennyire azért formában tudják tartani a játékosokat. 

A stábtagok fantáziájára minden korábbinál nagyobb szükség van.

A Denver csapatának kosarasai például minden nap üzenetben kapják meg az aznapi penzumot. Az edzők itt is egy applikációt használnak, amelynek köszönhetően minden kosaras személyre szabottan kaphatja meg az elvégzendő feladatokat. 

"Ez egy igen érdekes időszak, egy megoldandó feladat - nyilatkozott a témában Claus Antunes de Souza, a Nuggets edzői stábjának egy tagja. - Nem könnyű úgy motiválni egy atlétát, hogy közben senki sem tudja, hogy mikor lehet visszatérni és mikor lehet ismét játszani. Ez a feladatunk legnehezebb része. Még a holtszezonban is van egy időpont, amikor jelentkezniük kell a játékosoknak, amikor tudják, hogy be kell számolniuk az elvégzett munkáról. Most még ilyen dátumot sem tudunk adni nekik."

A Nuggetsnél a Teambuildr nevű appot használják, ahol programozottan lehet az edzésterveket adagolni és az elvégzett feladatokat, valamint a fejlődést is figyelemmel lehet követni. A Denver mellett ezt a programot használja az Oklahoma, a Houston, a Charlotte, a Minnesota és a Detroit is, de a Baseball-liga az NHL és az NFL csapatai közül is vannak olyanok, akik ezt a megoldást választották. 

Az Atlantánál például egy fokkal személyesebb az edzés. Kevin Huerter mesélt arról, hogy ő a FaceTime segítségével tartja a kapcsolatot az edzői stábbal, minden edzést személyesen felügyelnek a trénerek. Az Orlando Magic játékosai és edzői a Zoom nevű applikációt használják, amely csoportmegbeszélések, kisebb konferenciák lebonyolítását teszi lehetővé online. 

Jonathan Isaac, a Magic "harmadévese" is megosztotta élményeit a karantén alatti edzésekkel kapcsolatban. 

"Van egy szobabiciklim és néhány súlyzóm. Minden reggel ébredés után nem sokkal elvégzem a napi penzumot, amit a stábtagok kidolgoznak számomra - meséli az éppen térdsérüléséből lábadozó kosaras. - A rehabilitációmat a járvány nem lassította le, persze kicsit megnehezíti, de ilyen helyzetben azt teszed, amire rá vagy szorulva. Mindenki hasonló problémával áll szemben."

Az edzéstervek mellett a játékosok a helyes táplálkozással kapcsolatban is kapnak segítséget. David Tenney, az Orlando stábjában a játékosok teljesítményéért fele, jelenleg ő az, aki figyeli azt, hogy a csapattagok hogyan és mit étkeznek.

"Általában azt ajánljuk a játékosoknak, hogy sok halat és csirkét fogyasszanak és a zöldséget se hagyják ki az étrendjükből. Természetesen fontos, hogy jó minőségű alapanyagokból készüljenek ezek az ételek, mindez nem csak azért fontos, hogy fizikálisan a toppon legyenek, hanem, hogy szellemileg is." 

A csapatok amúgy küldhetnek a játékosaik számára edzés felszereléseket, a Miamiban játszó Kendrick Nunn közösségi oldalán büszkén meg is mutatta menő új szobakerékpárját. A Heat amúgy szintén a Zoom-hoz hasonló applikációval tart kiscsoportos foglalkozásokat, például napi kardio edzést. Hasonló megoldást alkalmaztak a Boston Celtics-nél is, a klub szintén küldött felszereléseket a játékosainak.

LeBron James sem állt le az edzéssel.

A ligában egyetlen játékos sem figyel annyira a testére, mint LeBron James. A háromszoros bajnok a beszámolók szerint évente nem kevesebb, mint 1.5 millió dollárt költ teste karbantartására, természetesen a kényszerszünet alatt is gőzerővel dolgozik. A Lakers sztárja csapattársaihoz hasonlóan otthonában készül, ám gyaníthatóan keveseknek áll rendelkezésükre még ezen a szinten is olyan edzőközpont, mint amilyen James otthonában található. LeBron napi kétszer edz, ám azt ő is kiemelte, hogy ezúttal más a helyzet, mint például a 2011-es lockout során, amikor legalább ha gyakorlás szintjén de játszhattak is, hiszen az edzőközpontok nyitva voltak.

A munka tehát folyik a kluboknál, legalábbis amennyire a lehetőségek engedik. Adam Silver és az NBA vezetősége elkötelezettek a szezon befejezése mellett, de, hogy az alapszakaszt (17 meccs van még elvileg) befejezik-e egyáltalán, vagy rögtön a rájátszással rajtol újra a liga, azt nem lehet tudni. A szakemberek szerint nem is az a fontos, hogy a játékosokat fizikálisan formában tartsák, sokkal inkább az, hogy mentális segítséget nyújtsanak a leállás és főleg a karantén miatti elszigetelődés miatt egy teljesen új élethelyzettel szembenéző kosarasoknak

via nba.com


Hozzászólások