NBA - Hogyan térhet vissza az NBA a koronavírus után?
Hogyan térhet vissza az NBA a koronavírus után?
Fotó: Europress/AFP

Hogyan térhet vissza az NBA a koronavírus után?

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2020/03/28 17:00
Mint arról egyre több hír szól, Kínában szép fokozatosan visszatér az élet, ugyanígy a sportesemények. A kínai kosárlabdaszövetség például zártkörű, rövidített befejezésen gondolkodik, ami később mintául szolgálhat az NBA folytatására is 
elemezte a helyzetet a minap az ESPN újságírója.

Az NBA-nek hamarosan szüksége lesz arra, hogy építsen magának egy burkot – írja Brian Windhorst. Hiszen a legnagyobb kihívás biztonságos környezetet teremteni minden szereplőnek: játékosnak, edzőnek, bíróknak, technikai személyzetnek. Egyelőre szurkolók nélkül. Lehetőleg utazás és talán még NBA Arena nélkül is.

Vigyázó szemetek Kínára vessétek – tartja a mondás a keleti szuperhatalomról, ahol már megjelentek az optimizmust jelei. A Kínai Kosárlabda Szövetség (CBA) január 24-én függesztette fel a bajnokságot, de már február közepén elkezdtek tárgyalni a vírus levonulása utáni folytatásról. A bizonytalanság azonban olyan mértékű, hogy valós lépéseket azóta sem tudtak megtenni.

035_792260752831152129.jpg Fotó: Europress/AFP

Az eredeti tervek szerint a bajnokságot április elején folytatták volna, amit később április 15-re toltak. Most azt mondják, április végén vagy május elején lehet újra meccseket játszani. Ez minimum három hónap kihagyás. Az előkészületek persze zajlanak: már több mint egy tucat amerikai légióst – köztük Jeremy Lint és Lance Stephensont – visszahívtak az esetleges újrakezdés végett, akik 14 nap karantén után bekapcsolódhatnak az edzésbe. A CBA mindeközben óvatos is, hiszen a japán és a dél-koreai bajnokságot is újra akarták indítani, de nem sikerült. Az óvatosság azért is fontos, mert az ESPN forrásai szerint a CBA képviselői tisztában vannak azzal, hogy rajtuk a sportvilág szeme.

Az egyelőre nem hivatalos tervek szerint egy vagy két városban, steril körülmények között játszaná le néhány hét alatt a liga 20 csapata az alapszakasz hátralévő 16 fordulóját.

A cél az, hogy az így, gyorsított tempóban befejezett alapszakasz után a rájátszást már nézők előtt lehessen megtartani. Lehetséges helyszín a melegebb, déli területeken található Dongguan városa, ahol kevésbé volt jelen a vírus, illetve Quingdao az ország északkeleti részében. Itt ugyan sok külföldi, elsősorban japán és koreai megfordul, viszont kifejlett karantén stratégiája miatt jobban lehet biztosítani az elzárást, mint máshol. A csapatok itt élnének és játszanának szigorúan ellenőrzött körülmények között.

Mindenképpen valami teljesen más lebonyolításban kell gondolkodni – erről éppen az Eurosport podcast egyik elmúlt adásában is szó volt Székely Dáviddal, az Eurosport volt kommentátorával, a M4 Sport jelenlegi csatornaigazgatójával. Aki először ki tudja alakítani a biztonságos lebonyolítást, az világszerte nagy érdeklődésre tarthat számot.

Hogyan profitálhat ebből az NBA?

Amennyivel hátrébb jár a járvány leküzdésének ügyében az Egyesült Államok, annyival később jön el nyilván a kosárlabdabajnokság folytatásának ügye –

kivéve persze azt az apró tényt, amekkora különbség van a két liga gazdasági potenciálja között.

Felmerült többek között Las Vegas, ahol a meglévő kaszinókomplexum lehetőséget adna arra, hogy néhány szálloda és egy játékra és tv-közvetítésre átalakított rendezvényhelyszín sterilizálása után, a teljes személyzet tesztelésével megfelelő terepet hagyjanak az illetékesek. De ugyanígy elképzelhető egy egyetemi campus valamelyik középnyugati államban, ahol eddig kevésbé ütötte fel a fejét a vírus.

Persze lehet akármilyen tiszta, vírusmentes egy ilyen központ, lehet akármilyen körültekintő a szervezés, maguk a játékosok mindenképpen kellenek. LeBron James pedig éppen a minap fejtette ki véleményét a Road Trippin' podcastban. Első az egészség és a nézők. Nézők nélkül teljesen felesleges.

via ESPN

Hozzászólások