NBA - Hazajövök
Hazajövök
Köszöntő üzenet a Cleveland Indians baseballcsapattól (Fotó: Europress/Getty)

Hazajövök

Rév DánielRév Dániel
2014/07/13 15:39

A világ legjobb kosárlabdázójának tartott LeBron James négy éve drámai körülmények között hagyta el Clevelandet, és Miamiba igazolt, ahol két bajnoki címet nyert. Akkor döntését egy egyórás tv-műsorban jelentette be, most egy egyszerű írásban közölte második nagy döntését: visszatér Clevelandbe. Ezen írás fordítását közöljük.

Mielőtt bárki azzal foglalkozott volna, hogy hol fogok kosárlabdázni, egy északkelet-ohiói srác voltam. Itt tanultam meg járni. Itt tanultam meg futni. Itt sírtam először. Itt véreztem először. Különleges helye van a szívemben. Az ottani emberek látták, ahogy felnövök. Néha úgy érzem, hogy az ő gyermekük vagyok. A szenvedélyük mértéke néha feldolgozhatatlan. De ez hajt engem. Amikor csak tudok, szeretnék nekik reményt adni. Amikor csak tudom, szeretném inspirálni őket. A kapcsolatom Északkelet-Ohióval többről szól, mint a kosárlabdáról. Erre négy évvel ezelőtt még nem jöttem rá. Most már igen.

Emlékeznek, amikor ott ültem a Boys & Girls Clubban, 2010-ben? (Itt jelentette be Miamiba igazolását - a fordító). Arra gondoltam, hogy ez nagyon nehéz. Éreztem a döntés súlyát. Éppen elhagytam valamit, aminek a létrehozásáért sokat tettem. Ha mindent újracsinálhatnék, nyilvánvalóan másképp tennék dolgokat, de akkor is eligazoltam volna. Miami számomra olyan volt, mint amilyen az egyetem más srácoknak. A mögöttünk álló négy év segített abban, hogy azzá nőjek fel, aki ma vagyok. Jobb játékossá váltam, és jobb emberré is. Egy olyan franchise-tól tanulhattam, amely ott volt, ahova el akartam jutni. Mindig második otthonomként fogok gondolni Miamira. Az ott megszerzett tapasztalatok nélkül nem tehetném azt, amit ma megteszek.

Egész Cleveland James-lázban ég

D-Wade (Dwyane Wade) és CB (Chris Bosh) miatt mentem Miamiba. Áldozatokat hoztunk azért, hogy megtartsuk UD-t (Udonis Haslem). Imádtam, hogy Rio (Mario Chalmers) számára egy nagy testvérré váltam. Hittem abban, hogy varázslatos dolgokat csinálhatunk, ha egy helyre kerülünk. És pontosan így is történt! Mindennél nehezebb otthagynom azt, amit a srácokkal felépítettünk. Beszéltem közülük néhánnyal és fogok még beszélni másokkal is. Semmi soha nem fogja megváltoztatni azt, amit elértünk. Életünk végéig testvérek leszünk. Emellett szeretném megköszönni Mickey Arisonnak és Pat Rileynak, hogy lenyűgöző négy évet adtak nekem.

Azért írom ezt az esszét, mert lehetőséget szerettem volna, hogy megszakítás nélkül magyarázzam el a döntésem. Nem akarom, hogy bárki azt gondolja: Ő és Erik Spoelstra nem jöttek ki... Ő és Riles nem jöttek ki... A Heat nem tudott megfelelő csapatot összerakni. Ez egyáltalán nem igaz.

Nem tartok sajtótájékoztatót, vagy egy bulit. Ezután eljön a munka ideje.

Amikor elhagytam Clevelandet, egy küldetésem volt. Bajnokságokat akartam nyerni, és kettőt nyertünk is. De Miami már ismerte ezt az érzést. A mi városunknak nagyon-nagyon régóta nem adatott meg ez az érzés. A célom még mindig az, hogy a lehető legtöbb bajnoki címet nyerjem meg, ez nem kérdéses. De ami a legfontosabb számomra, az az, hogy egy trófeát hazahozzunk Északkelet-Ohióba.

Egész Cleveland James-lázban ég

Mindig hittem abban, hogy vissza fogok térni Clevelandbe, és ott fogom befejezni a pályafutásomat. Csak azt nem tudtam, hogy mikor. A szezon végén a szabadügynökség még csak eszembe sem jutott. De van két fiam, és a feleségem, Savannah állapotos egy kislánnyal. Elkezdtem azon gondolkodni, hogy milyen lenne a családomat ott nevelni, ahol én is felnőttem. Más csapatok ajánlatait is meggondoltam, de semelyik másik csapatért nem hagytam volna el Miamit, csak a Cleveland miatt. Ahogy telt az idő, egyre inkább ezt éreztem jó döntésnek. Ez tesz boldoggá.

Hogy meghozzam a döntést, kellett a feleségem és az édesanyám támogatása, aki nagyon kemény tud lenni. Dan Gilbert levele, a Cleveland-szurkolók fújolása, az elégetett mezek - ezeket látni nehéz volt mindannyiuk számára. Az én érzelmeim ennél vegyesebbek voltak. Könnyű volt azt mondani, "OK, soha többé nem szeretnék ezekkel az emberekkel foglalkozni". De aztán belegondolsz a másik oldalba is. Milyen lehet annak a srácnak, aki felnéz egy sportolóra, aki miatt jobb dolgokat akar csinálni az életben, és aztán a sportoló elmegy? Hogyan reagálnék én? Találkoztam Dannel, szemtől szemben, férfi a férfival. Megbeszéltük a dolgokat. Mindenki követ el hibákat. Én is követtem el hibákat. Ki vagyok én, hogy sértett maradjak?

Nem ígérek bajnokságot. Tudom, hogy ezt az ígéretet milyen nehéz valóra váltani. Most még nem állunk készen. Biztosan nem. Természetesen szeretnénk már jövőre nyerni, de én realista vagyok. Hosszú folyamat lesz, sokkal hosszabb, mint 2010-ben. A türelmem próbára lesz téve. Ezt tudom. Egy fiatal csapatba kerülök, új edzővel. Én leszek az öregember a csapatban. De tetszik az a gondolat, hogy összehozzam ezt a csoportot, és segíteni nekik elérni egy olyan helyre, amiről nem gondolták, hogy elérhető. Mostanra magamat egyfajta mentornak tekintem, és izgatott vagyok, hogy egy ilyen tehetséges csapatot vezethetek. Azt gondolom, hogy segíthetek Kyrie Irvingnek, hogy a ligánk egyik legjobb irányítója legyen. Azt gondolom, hogy segíthetek Tristan Thompsonnak és Dion Waitersnek, hogy javuljanak. És alig várom már, hogy ismét egy csapatban játsszak Anderson Varejaoval, aki az egyik kedvenc csapattársam.

Indians-szurkolók köszöntik LeBront

De ez nem a csapatunk keretéről szól. Szerintem az itteni hívószó erősebb volt a kosárlabdánál. Felelős vagyok azért, hogy vezető legyek, több szempontból is, és ezt nagyon komolyan veszem. A jelenlétem különbséget jelent Miamiban is, de szerintem többet jelenthet ott, ahonnan származom. Azt szeretném, hogy az északkelet-ohiói srácok, mint azon akroni harmadikosok százai, akiket az alapítványomon keresztül támogatok, rájöjjenek arra, hogy ennél jobb helyen nem is lehet felnőni. Talán néhányan közülük hazajönnek majd főiskola után, és családot alapítanak, vagy vállalkozásba kezdenek. Ez boldoggá tenne. A közösségünknek, amely annyit szenvedett már, szüksége van a lehető legtöbb tehetségre.

Északkelet-Ohióban semmi sem adott. Mindent meg kell szerezni. Megdolgozol azért, amid van.

Készen állok arra, hogy elfogadjam ezt a kihívást. Hazajövök.

(Az esszé eredetijét LeBron James elmondása alapján Lee Jenkins írta. Az angol nyelvű eredeti esszé itt olvasható.)

Hozzászólások