NBA - Hasheem Thabeet - Egy letűnt korszak poszterarca, aki mellett elment az NBA
Hasheem Thabeet - Egy letűnt korszak poszterarca, aki mellett elment az NBA
Fotó: Europress/AFP

Hasheem Thabeet - Egy letűnt korszak poszterarca, aki mellett elment az NBA

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/01/24 16:59

Hasheem Thabeet neve gyaníthatóan még az igazán hardcore NBA rajongóknak sem mond sokat. A tanzániai játékost a 2009-es játékosbörze második helyen választotta ki a Memphis Grizzlies. Thabeet olyan korszakos zseniket előzött meg azon a drafton, mint James Harden, vagy Steph Curry, ám mégsem futott be komoly NBA karriert. Thabeet esete tökéletesen példázza azt, hogy az NBA jelenleg azt a korát éli, amelyben az ilyen típusú magasemberek nem élnek meg. Hasheem Thabeet az újkori NBA-ben egyszerűen egy korszerűtlen, használhatatlan játékosnak számít, akire nincs szüksége a csapatoknak és a ligának. És nem ő az első és gyaníthatóan nem is az utolsó ilyen játékos.

Hasheem Thabbet 2009-ben 22 évesen jelentkezett a draftra. 221 centis magassága, erős, atlétikus termete miatt több egyetem is sertepertélt körülötte, végül az elismert programmal rendelkező Connecticut-i Egyetemen (UCONN) kötött ki. Három évet játszott a UCONN Huskies csapatában, első évében rögtön beválasztották A Big East újonc csapatába leginkább a védekezésének köszönhetően. Thabbet nem a valamivel több mint 6 pontos átlaga, sokkal inkább a meccsenkénti majd’ négy blokkja miatt tűnt ki első évében. Másodévesként már otthonosabban mozgott a pályán és minden tekintetben fejlődést mutatott. Meccsenkénti pontátlaga már átlépte a 10 pontos határt, közel 8 lepattanót szerzett és már majdnem 5 blokkot jegyzett. A Notre Dame ellen 10 blokkal a UCONN Egyetem csúcsát is megdöntötte, az idény végén pedig megválasztották a Big East Év védekező játékosának és a második csapatba is beválogatták.

Harmadévesként egycsapásra berobbant a köztudatba.

Harmadik évében már országszerte ismertté vált, a „hype” ekkor érte el csúcspontját. Ekkor már 14 pont körüli átlagot hoz és a lepattanók meg a blokkok sem maradnak el. A szezont 152 blokkal zárja, ismét ő kapja az Év védőjátékosa díjat, valamint a Big East Év játékosa elismerést is, igaz ezt megosztva a pittsburghi DeJuan Blair-el. Csapatát Final Fourba vezetti, majd a szezon végén áprilisban jelentkezik a draftra. Pályafutása álomszerűen ível felfelé, ám az első viharfelhők már ekkor elkezdenek gyülekezni.

Mr. Hollywood

Thabbet 15 évesen kezdett el igazán a kosárlabdával foglalkozni, addig csak odahaza Tanzániában Dar es Salaam terein nézegette, ahogy a többiek játszanak. Tehetsége hamar megmutatkozott, így a gimnáziumi éveit már Houstonban kezdte. Az egyetemen már sztárnak számított, főleg az utolsó évében. A sztárságot persze nem mindenki kezeli jól, Thabeet is ezek közé a fiatal srácok közé tartozott. Ekkor ragadt rá a Hollywood becenév, amit azért kapott társaitól, mert már ekkor is inkább a „csilivili” életstílus és a menő ruhák foglalkoztatták, az edzések, a felkészülés kevésbé.

A 2009-es drafton Thabeet történelmet írt, hiszen azzal, hogy a Memphis Grizzlies a második helyén vitte el az NBA első Tanzániában született játékosa lett. Innentől kezdve azonban az álom rémálommá változott. Míg 2009-ben David Stern mutatta be ország világ előtt az NBA-draft második kiválasztottjaként, tíz évvel később már a G League draftján a 18. helyen kelt el az Indiana Pacers fiókcsapata a Mad Ants csapott le rá. A közte eltelt idő alatt négy csapat színében összesen 224 alapszakasz mérkőzésen vett részt, többnyire csereként. Pontátlaga egyik évében sem érte el a négyet, ahogy blokkokból is csupán az újonc idénye során átlagolt egynél többet. A Memphisnél töltött idő alatt többször megfordult a csapat G League együttesénél, majd a Houston Rockets-hez cserélték, ám itt is csak a fiókcsapatig jutott. Ezt követően Portland érintésével érkezett meg Oklahomába. Saját bevallása szerint itt tanulta meg mit is jelent profi játékosnak lenni.

„A Grizzlies cserben hagyott. Az NBA történetében szerintem még nem volt olyan 2. kiválasztott, aki annyira kevés játékpercet kapott volna, mint én – emlékszik vissza a Grizzlies-nél eltöltött időszakára Thabeet. Ha egy másik csapat választott volna ki, biztos, hogy a történetem is máshogy alakult volna, ez számomra nem kétséges. Akkor nem a G-ligában játszanék, talán akkor a Pacers csapatának lennék a tagja és a fejlődésem is a megfelelő ütemben haladt volna. Talán még mindig az NBA-ben játszanék.”

Thabeet kétségkívül nagy tehetségnek számított. Termete, testfelépítése miatt helye lett volna az NBA-ben, ám első igazi edzőjét egyetemi éveiben kapta meg Jim Calhoun személyében. A szakember így jellemezte egykori játékosát:

„Hatalmas tehetség, akinek ugyanakkor amikor hozzám került fogalma sem volt a kosárlabdázásról.”

Calhoun kikupálta Thabeet-et és ennek köszönhetően az ország egyik legizgalmasabb játékosaként hagyta el az egyetemet és lett egy történelmi kosárlabdázókat kitermelő draft papíron második legjobb játékosa.

Hogy aztán a meredeken felfele ívelő karrier rekordidő alatt zuhanjon a mélybe.

Thabeet dolgát nem segítette, hogy első perctől kezdve a draft-osztály többi játékosával hasonlították össze. Mert bizony nem akárkik voltak előtte és jöttek utána. Tyreke Evans negyedik kiválasztottként a Sacramento csapatában remekelt és végül az Év újonc díj győztese lett. És akkor még nem beszéltünk Stephen Curry-ről vagy James Hardenről, akikkel kapcsolatban mára már az leginkább csak a vita tárgya, hogy a liga valaha volt legjobbjai között hol helyezzük el őket.

Thabeet ezzel szemben azt tudja felmutatni, hogy ő lett minden idők legmagasabban kiválasztott újonca, akit D-ligás csapatba küldtek (ezt a rekordot később a Cleveland által kiválasztott Anthony Bennett elvette tőle, ő 1/1-esként érte el ezt a kétes dicsőséget).

Saját bevallás szerint Oklahomában érezte a legjobban magát, ahová 2012 nyarán került. Abban az időben valami nagyon izgalmas zajlott a Thunder háza táján. A 2012-2013-as csapatban olyan játékosok fordultak meg akkoriban, mint Kevin Durant, Russell Westbrook, Serge Ibaka, Nick Collison, Kevin Martin vagy a veterán Kendrick Perkins és Derek Fisher. A csapat a nyugati konferencia első helyén zárt, a rájátszásban azonban jött a Memphis-től egy nem várt pofon a második körben és ezzel véget ért az idény. Thabbet itt tanulta meg a profizmust. Az edzéseken Westbrook és Durant mellett próbálta ellesni a trükköket, és még egy szakembert is felfogadott maga mellé, aki az étkezésére figyelt. Az eredmények nem maradtak el, NBA pályafutása legjobb két szezonját teljesítette. Mégsem volt elég. 2014-ben a Thunder Philadelphiába cserélte, ám itt egy árva percet sem töltött a pályán.

Az azóta eltelt időt Thabeet G-ligás csapatoknál töltötte azzal a céllal, hogy bármi áron, de visszaverekedje magát az NBA-be. A holtidényben sem lógatta a lábát, San Franciscóban felkereste azt a Frank Matriscianót, aki több más NBA-játékosnak segített pályafutását a helyes irányba terelni. Többek között ő volt az, aki felkészítette a Thabeet előtt a drafton kiválasztott Blake Griffint az NBA-re.  A szakembernek volt dolga bőven Thabeettel. Visszaemlékezése szerint a játékos nem tudott úgy felállni egy székről vagy az asztal mellől, hogy ne támasztotta volna meg magát a kezeivel. Nem volt megfelelő ereje a magasságához, ám a közös munkának köszönhetően Thabeet úgy távozott tőle, hogy egy 50 perces lépcsőzés sem okozott már gondot számára. 

A jó erőnlét sem hozott eredményt, továbbra sem kapkodtak érte az NBA csapatok, ezért úgy döntött, hogy Japánba megy, hogy megmutassa nem felejtett el játszani. A következő évben visszatért Washingtonba, hogy azzal a Keith Williamsszel dolgozzon, aki Kevin Durrant és DeMarcus Cousins felkészítését is felügyelte korábban. Williams bejuttatta több csapathoz is próbajátékra, így nézték meg Thabeetet a Warriors és a New York Knicks edzői is, ám sehonnan sem jött szerződési ajánlat. Ekkor határozta el, hogy G-ligás csapathoz szerződik, gondolván, hogy az lesz a leggyorsabb út, amely visszavezet az NBA-be.

„Látom a játékosokat, akik az én draftomról kerültek ki. Pályafutásuk csúcsán vannak. És én? Én életem legjobb formájában vagyok. Tisztában vagyok a szerepemmel. Nem próblok meg 30 pontos játékos lenni. De a padról beszállva tudok segíteni a lepattanókkal és a blokkokkal. Ha még egy esélyt kaphatnék az NBA-től, csak egy évet, akkor be tudnám bizonyítani, hogy képes vagyok rá és az év visszatérője lennék, vagy az év védője. Ez a célom” – beszélt a terveiről a mára már 32 éves kosaras.

A szomorú igazság azonba az, hogy Thabeet számára szinte bizonyos, hogy nincs visszaút az NBA-be. Mert a Thabeet típusú játékosok jelenleg nem kellenek az NBA-nek, nem tudják használni őket, nincs helyük a ligában. És itt most nem a hozzáállásában korábban tapasztalható hiányosságokról van szó, mert ha nem is túl hamar, de azért azon tudott változtatni. Itt a játékstílusról van szó, amely egyszerűen jelenleg nem korszerű, nem kompatibilis a ligában jelenleg futó trendekkel. Amikor kiválasztották 2009-ben akkor az NBA-ben más trendek uralkodtak, akkoriban egy ilyen paraméterekkel rendelkező védekező típusú, lepattanó-, és blokk-királyt ki lehetett választani a 2. helyen. Ám az idő kegyetlenül gyorsan túlhaladt ezen a felfogáson. Mindezt jól mutatja, hogy a Golden State Warriors úgy nyert bajnokságot abban az évben, amikor Thabeet már a G-ligában pattogtatott, hogy a csapatban a 198 centis Draymond Green volt a center. Mára ott tartunk, hogy a magasemberek esetében nem elég, ha védik a palánk alatti területet, elvárás velük kapcsolatban az is, hogy kilépjenek a védőkre és hogy olykor-olykor triplákat is dobjanak

Hasheem Thabeet sztorija a tipikus esete a „rosszor volt rossz helyen” című történeteknek. Mert hiszen ott van például a szintén elképesztő méretekkel megáldott Taco Fall, aki testfelépítése ellenére sem ügyetlen és esélyt kapott még annak ellenére is, hogy nem draftolták. Fall úgynevezett two-way szerződést kapott a Boston Celtics-től, így bizonyos számú mérkőzésen bizonyíthat az NBA-ben, közben pedig a G-ligában is játszik és fejlődik. Vagy ott van Boban Marjanovics, akinek sikerült megragadnia a ligában. Van tehát ellenpélda is, ám évekkel később, hogy Thabeet megjelent az NBA-ben. A hányattatott sorsú kosaras esetét talán korábbi edzője fogalmazta meg a legjobban.

„Ő egy éppen változáson áteső, a korábbi korszakát maga mögött hagyó liga poszterarca. Akit hátra hagytak, aki mellett elment a liga.”

És nem csak az NBA, hanem a G-Leauge is elmegy Thabeet mellett. Legutóbbi edzője is azt mondja, hogy egyszerűen nem tudják használni. Vannak esték, amikor csak ül a cserék között, esetleg a hosszabbítás pillanataiban küldik fel, hogy leszedjen egy fontos lepattanót.

 Hasheem Thabeet december óta nem játszott hivatalos G-league mérkőzést, ám nem adja fel. A napokban visszatér Washingtonba és megkezdi a ki tudja már hányadik felkészülési időszakát, mert formában akar maradni, hogy visszaverekedhesse magát a ligába, amely talán ad még neki egy utolsó esélyt. 

 (via: bleacherreport
Hozzászólások