NBA - Fennállása ötödik bajnoki címét nyerte a Warriors
Fennállása ötödik bajnoki címét nyerte a Warriors
Fotó: facebook.com/warriors/

Fennállása ötödik bajnoki címét nyerte a Warriors

HosszabbitásHosszabbitás
2017/06/13 07:35

A Golden State Warriors hazai pályán legyőzte a címvédő Cleveland Cavalierst az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) nagydöntőjének ötödik mérkőzésén, így 4-1-re megnyerte a párharcot, és ötödik bajnoki címét szerezte meg.

A tavalyi finálét 1-3-as hátrányból megnyerő Cavaliers szinte már csak a csodában bízhatott az ugyanígy álló idei döntő ötödik felvonása előtt. Az NBA történetében ugyanis még egyetlen csapat sem fordított meg párharcot 0-3-ról.

Az alapszakaszgyőztes Warriors - mely utóbbi 32 meccséből csak kettőt vesztett el - meglepetésre elvesztette a nyitónegyedet, főként a sorozatban hetedik döntőjét vívó LeBron James miatt. A Cavaliers 41 pontig jutó sztárja rengeteget vállalt, ám az előző meccsen 40-et szóró Kyrie Irving ezúttal haloványabb volt, 22 mezőnykísérletéből csak 9 volt sikeres. A második negyedet 15 ponttal hozta a Warriors, amely szombaton 15 siker után elszenvedte első vereségét az idei rájátszásban. A nagyszünetben így 71-60 volt az állás.

A folytatásban időnként néhány pontra felzárkóztak a vendégek, de a kaliforniaiaknál a tavaly érkezett Kevin Durant és az elmúlt két szezon legjobbjává választott Stephen Curry is tarthatatlan volt. Előbbi 39 ponttal zárt, így finálé ötödik felvonásában is átlépte a 30 pontos határt, utóbbi pedig - szokásával ellentétben - ezúttal a triplavonalon belülről remekelt. A hajrában a Clevelandből már szinte csak James dobott kosárra, de a Golden State kiváló összmunkával őrizte előnyét, s végül magabiztosan nyert. A finálé legjobbja az olimpiai és világbajnok Durant lett, aki első NBA-bajnoki címét szerezte meg.

Az oaklandi gárda - melyet 1971 előtt Philadelphia, illetve San Francisco Warriorsnek hívtak - 1947, 1956, 1975 és 2015 után az ötödik bajnoki címét gyűjtötte be.

MTI

Eredmény döntő, 5. mérkőzés:

Golden State Warriors-Cleveland Cavaliers 129-120 (33-37, 38-23, 27-33, 31-27)

Hozzászólások