NBA - Először kerülhet Kanadába az NBA trófea
Először kerülhet Kanadába az NBA trófea
Fotó: Europress/AFP

Először kerülhet Kanadába az NBA trófea

HosszabbitásHosszabbitás
2019/06/10 13:09
Történelmi eseményeknek lehetnek tanúi azok, akik követik a kosárlabdázás csúcsbajnokságát, vagyis az amerikai NBA eseményeit.  

A toronymagas esélyesnek kikiáltott Golden State Warriors 3-1-es hátrányba került a négy győzelemig tartó döntőben a Toronto Raptors csapatával szemben és holnap hajnalban hazai pályán akár népünnepélybe is átcsaphat a mérkőzés, amennyiben a torontóiak nyernek, ez ugyanis azt jelentené, hogy az NBA története során először egy Amerikán kívüli franchise-hoz kerülne a bajnoki cím.

Szezon elején, szinte a teljes kosárlabda társadalom meggyőződése volt, hogy a 2018/19-es bajnokságban is valami csodára lenne szükség ahhoz, hogy ne a tavalyi és tavalyelőtti bajnok Golden State Warriors legyen az NBA győztese. A fogadóirodáknál az oakland-i gárda győzelmére alig több, mint 1-szeres volt az odds, vagyis 100 dollárra 120 dollárt fizettek volna. A második legesélyesebbnek gondolt alakulat a Philadelphia 76ers, ennek közel négyszeresét, 4,5-szeres odds-ot mutatott, miközben a kisebb meglepetésre döntőig menetelő Toronto Raptors csapatát a szezon előtt győzelemre megtevő fogadó 100 dolláros tét esetén 5500 dollárt nyerhetett volna.

Képernyőfotó 2019-06-10 - 10.23.48.png Forrás: Sports Betting Dime

Annak ellenére, hogy a kanadai alakulat komoly skalpokat gyűjtött a döntőig eljutva, és eközben bizonyította azt is, hogy vert helyzetből is képes felállni, a döntő első mérkőzését megelőzően a fogadóirodák 7-szer nagyobb esélyt adtak arra, hogy az elmúlt négy évben három bajnoki címet szerző, Steph Curry által vezetett alakulat nyerhet idén is. Ráadásul a szakújságírók, illetve megkérdezett korábbi játékosok közül sokan gondolkodás nélkül vágták rá, hogy a döntő végeredménye 4-0 lesz a Golden State javára, vagyis söpréssel tartják a nyugati parton az NBA bajnoki trófeát.

Egyetlen városban azonban biztosan nem így gondolták. Ez pedig az Ontarió-tó partján, az amerikai határtól néhány kilométerre, de a kanadai oldalon fekvő Toronto városa, ahol annyira szeretik a kosárlabdát, hogy a 20.000 férőhelyes arénában az alapszakaszban lejátszott 41 hazai meccsen 19.824 volt az átlagnézőszám. 

A rájátszásban pedig nemcsak teltház volt minden mérkőzésen, de az aréna közelében lévő Jurassic Park is rendre megtelt szurkolókkal, akik óriás kivetítőn követték az eseményeket. A szombat hajnalban lejátszott negyedik mérkőzés megnyerését követően az emberek elözönlötték az utcákat és úgy ünnepeltek a 3-1-es vezetés tudatában, mintha már övék lenne a bajnoki cím.

John Tory, Toronto polgármestere a Raptors szurkolókkal /John Tory, Toronto polgármestere a Raptors szurkolókkal / Fotó: Europress/AFP

Tény, hogy jelen állás szerint ahhoz, hogy ne a Toronto Raptors legyen az NBA idei bajnoka, már a Golden State Warriors csapatának lenne szüksége csodára, hiszen Ludas Matyihoz hasonlóan, háromszor kellene elvernie a kanadai együttest úgy, hogy ők már többet nem hibázhatnak.
Ráadásul ebből a három meccsből – ha lesz annyi – kettőt Torontóban játszanak majd.

Rögtön az elsőt ma este, vagyis magyar idő szerint kedd hajnalban, amikor is megtörténhet a csoda: toronymagas esélyes címvédő mégsem lesz bajnok, és egyúttal az is, hogy az NBA 1946 óta íródó történetében először Kanadába kerül a bajnoki cím. 

(Szöveg: Buró Szilárd)

Hozzászólások