NBA - Egyre nagyobb a szakadék az NBA csapatai között – hogyan járult hozzá mindehhez a liga?
Egyre nagyobb a szakadék az NBA csapatai között – hogyan járult hozzá mindehhez a liga?
Fotó: Europress/AFP

Egyre nagyobb a szakadék az NBA csapatai között – hogyan járult hozzá mindehhez a liga?

HosszabbitásHosszabbitás
2020/04/08 10:15
Az NBA idei szezonját a szélsőségek jellemzik. A bajnokesélyes csapatok egyre erősebbé válnak, míg az alsóházban szereplő, folyamatosan gyengülő csapatoknak akár csak egy-egy meccs megnyerésére is alig marad esélye a nagyok ellen. Hogyan alakult ki ez a szakadék a csapatok között, és vajon mi alapján nem tekinthető elsődlegesen kosarasnak Lebron James?

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések előtt, amely a világon szinte minden fontosabb sportesemény elhalasztásával járt, a kosárlabda szerelmesei egy igazán érdekes, rég nem látott módon kiszámíthatatlannak ígérkező szezonnak lehettek szemtanúi. Utóbbi évekhez képest jóval több csapat szállt versenybe teljesen reális eséllyel a bajnoki cím megszerzéséért.

Hogy minek köszönhető ez? A rendkívül izgalmas és számos sztárjátékos elcserélésével lezajló 2019-es nyárnak. A liga legjobb játékosai közül állt össze egymással minden idők egyik legjobbjának tartott Lebron James és Anthony Davis, továbbá a tavalyi döntő legjobbja, Kawhi Leonard és Paul George, illetve két korábbi MVP, Russell Westbrook és James Harden. Mi más lehetne ezeknek a szupersztároknak a célja, mint a bajnoki gyűrű megszerzése, és erre az idényre sokuknak komoly segítsége is lett ebben.

Kezdődik az évtized legérdekesebb NBA szezonja - Ismét új bajnokot avatunk? | Hosszabbítás

Jelentős átrendeződéssel telt a holtszezon az amerikai profi kosárlabda bajnokságban azok után, hogy tavaly meglepetésre a franchise és egyben Kanada első bajnoki címét nyerte meg a Toronto Raptors. Óriási játékosvándorlások és néhány kiemelkedőnek tűnő újonc következtében újra lehet rajzolni a térképet az NBA esélyes csapatai kapcsán, és nem lennénk meglepődve, ha idén is olyan csapat szerezné meg a gyűrűket, amelynek eddig ez még soha nem sikerült.

Ahogy nagyon sok mindenhez az NBA-ben, úgy a szupercsapatok kialakulásához is köze volt Lebron James-nek, amikor 2010-ben szabadügynökként úgy döntött, hogy aláír a Miami Heat-hez. Ezzel a liga akkori legjobbjai közé tartozó Dwyane Wade-hez és Chris Bosh-hoz társult, így létrejött a híres Big Three, mely a következő négy évben kivétel nélkül a bajnoki döntőig menetelt.

James, Wade és Bosh, azaz a Big ThreeJames, Wade és Bosh, azaz a Big Three Fotó: Europress/AFP

Ugyancsak hatalmas port kavart a kosárlabda életében Kevin Durant 2016-os döntése, amikor az NBA történetének legeredményesebb alapszakaszát felmutató Golden State Warriorshoz szerződött. Az évtizedet az ilyen kaliberű csapatok uralták, az utóbbi 9 év bajnokcsapatai közül mindössze kettő nem nevezhető szupercsapatnak, a 2011-es Dallas és a tavalyi győztes Toronto.

Vajon mi okozhatta a közelmúltban egyre inkább trendnek tűnő szupercsapatok kialakulását? A válasz a játékosbérek korlátozásában keresendő, amely nélkül nem jöhetett volna létre az amerikai szaksajtóban „player empowerment”-ként emlegetett, a játékosok felhatalmazásának titulált korszak, vagyis a játékosok egyre nagyobb hatalommal rendelkeznek saját karrierjük alakításában.

A fizetések limitálásának ötlete 1997-ben merült fel először, miután az akkor 21 éves Kevin Garnett-nek csapata 6 éves 126 millió dolláros szerződéshosszabbítást ajánlott fel. Az akkoriban rekordösszeget biztosító kontraktus tekinthető az 1998-99-es szezont közel hat hónapig megbénító lockout, vagyis kizárás egyik fő okozójának. A tulajdonosok és a játékosok szakszervezete között fennálló vitában végül a játékosok fizetésének felső korlátját 9 és 14 millió dollár között állapították meg.

Az NBA korábban nem korlátozta az egyéni fizetések összegét, vegyük például Michael Jordan esetét az 1997-1998-as Chicago-ban. Abban a szezonban a klub játékosainak összes fizetése 61 millió dollár volt, ebből Jordan 33 milliót vihetett haza. Az egyéni bérek maximalizálását pontosan az ilyen helyzetek elkerülésére hozták létre. A játékosok a ligában eltöltött idejük után a csapat fizetési sapkájának különböző százalékáért írhatnak alá. Ez azt jelenti például, hogy aki 10 évnél többet töltött el az NBA-ben, a sapka 35%-át kaphatja meg fizetésként. 

Ennek viszont két komoly negatívuma van: a legjobb játékosokat nehéz lesz a csapatnál tartani szerződése lejártával, hiszen ugyanakkora fizetésért írhat alá másikhoz. Eltűnőben van a hűség a kosárlabdából, ha a sztárjátékosok kedvük szerint írhatnak alá kívánt csapatukhoz. Másrészt rövidebb szerződéseket fognak igényelni, hogy minél előbb magasabb fizetést tudjanak kiharcolni.

Vegyünk egy példát: Kawhi Leonard a nyáron a Clippershez 4 éves maximum szerződésért írt alá, egy kitétellel: 2021-ben kiléphet szerződéséből. Hogy miért van erre a záradékra szükség? Mert jövőre Kawhi már 10-ik éve lesz az NBA-ben, így magasabb fizetést kérhet új csapatától. Ez az eset is mutatja, hogy mennyire megváltozott az NBA világa, mekkora mértékben nőtt meg a játékosok hatalma a csapatukkal szemben.

Tőrös Balázs a Sport TV szakkommentátora, a Trash Talk és Alley-oop műsorvezetője szerint is sokat változott az NBA játékosainak helyzete az utóbbi időben. Manapság a különleges feltételekkel kötött, általában rövidebb szerződések miatt jóval könnyebb helyzetben vannak a játékosok, mint korábban. Az 1980-90-es években a játékosoknak bele kellett törődniük olyan helyzetekbe, amelyből manapság könnyen kilépnének a játékosok. Példaként Shawn Kemp keserédes seattle-i pillanatait, illetve Scottie Pippent említette, aki teljesítményével a liga legjobbjai közé, míg fizetésével alig a középmezőnybe tartozott évekig.

A tavalyi nyár eddig példátlan módon végbemenő cseréje során Anthony Davis tette át székhelyét Los Angelesbe. Az ügy megoldását végül a csere végrehajtása jelentette, az esetet Davis és ügynöke egy 50 ezer dolláros büntetéssel úszta meg. Karrierjük alakítása egyre nagyobb mértékben a játékosok kezébe kerül. Davis esetében is a szabályok illegális kijátszásával történt meg a cserekérelem, aminek csekély mértékű büntetése a jövőre nézve nem sok jóval kecsegtet.

Szakítottak, de még együtt laknak: Anthony Davis és a Pelicans | Hosszabbítás

A Hosszabbítás legutóbbi adásában, a Klubrádió műsorában a tread deadline-t megelőző napok történéseiről Kun Zsolttal, a Sport tv szakkomentátorával beszélgetett Rév Dániel. Anthony Davis cseréje például meghiúsult , Kun szerint azért, mert túl sokat kért érte a New Orleans Pelicans, így kialakult a "szakítottunk, de még együtt lakunk" tipikus esete.

Hogy miért érte meg mindez Anthony Davisnek? Ezt a kérdést a saját brand építésével lehet megválaszolni. Az NBA sztárjátékosai előkelő helyezést foglalnak el a legtöbbet kereső sportolók listáján, Lebron James, Stephen Curry és Kevin Durant is az első tízben szerepel. Ami leginkább szembetűnő, hogy a többi csapatsportág képviselőivel szemben az NBA játékosok bevételeinek jóval nagyobb arányát jelentik a különböző szponzori, kereskedelmi tevékenységekből befolyó összegek, mint a csapatuktól kapott fizetésük. 

Ez alapján arról beszélhetünk, hogy Lebron James a bevételei alapján elsődlegesen nem is az NBA-ben szereplő kosarasnak tekinthető, hanem egy rendkívül sikeres üzletembernek, akinek legfőbb bevételi forrását saját brand-je biztosítja.

Egy játékos akkor képes sikeres, jövedelmező brandet felhúzni maga köré az NBA-ben, hogyha minél többször szerepel pozitív színben a közösségi és egyéb médiumban. Ez pedig úgy sikerülhet, ha minél többször nyer, minél sikeresebb, bajnokesélyes csapatnak a kiemelkedő alakja. Az pedig a mai NBA-re egyértelműen igaz, hogy a legnagyobb eséllyel szinte csak úgy lehet bajnok egy sztárjátékos, ha összeáll, vagy csatlakozik egy már meglévő szupersztárhoz, így megalakítva adott franchise szupercsapatát.

Anthony Davis és Lebron James először közösen a Lakers mezébenAnthony Davis és Lebron James először közösen a Lakers mezében Fotó: Europress/AFP

A szupersztárok összeállására tehát a válasz az egyéni fizetések korlátozásában rejlik. Ezzel lehetővé vált az utóbbi évtizedben megalakult szupercsapatok jelenléte a bizonytalan kimenetre mindig is különös figyelmet fordító NBA-ben. A legjobb játékosok bevételeinek nagyobb részét adják a pályán kívüli tevékenységükből befolyó összegek, így akár fizetésük csökkentésébe is belemennek annak érdekében, hogy bajnokesélyes csapat tagjaivá válhassanak. Legfőbb célként pedig a bajnoki címért járó gyűrű megszerzése lebeg mindenki szeme előtt. 

Legyen szó akár Lebron Jamesről, Kevin Durantról, úgy tűnik az NBA bajnoki gyűrűje csakis oly módon érhető el, ha a legjobb játékosok összefognak egymással és egyesítik erőiket a liga többi szupersztárjával szemben.


Szöveg: Gacs Péter

Hozzászólások