NBA - Egy rejtélyes sérülés miatt érhet véget a San Antonio Spurs dinasztiája
Egy rejtélyes sérülés miatt érhet véget a San Antonio Spurs dinasztiája
Fotó: Europress/AFP

Egy rejtélyes sérülés miatt érhet véget a San Antonio Spurs dinasztiája

HosszabbitásHosszabbitás
2018/06/26 16:52

Miközben az NBA világa már javában készül a szabadügynökségre a draftot követően, és lélegzetvisszafojtva várja LeBron James döntését, hogy melyik csapathoz igazol a tizenötödik szezonját követően, egy Texasból érkező hír a csapatok minden előzetes stratégiáját felboríthatta. Adrian Wojnarowski szerint Kawhi Leonard, a liga egyik legjobb játékosa távozni akar a San Antonio Spurstől, amely az elmúlt húsz évben öt bajnoki címet is szerzett, amivel a legeredményesebb csapat holtversenyben a Los Angeles Lakersszel. Leonard története az egyik legbizarrabb, amit az NBA-ben valaha is láthattunk.

A Spurs mindig is a legdiszkrétebb csapat volt az NBA-ben, különösen a sérülések kapcsán, és elővigyázatosságukról is híresek. Többször pihentetnek sztárokat, amiért a liga többször is megbüntette Gregg Popovich főedzőt, de olyan is volt, hogy Tim Duncan enyhe térdsérülését inkább szezont véget érőnek ítélték, eldobva az esélyt egy jó playoff-szereplésre (Phoenix ellen 0-4-es vereség), észben tartva Duncan karrierjét hosszú távon. Duncan 40 évesen vonult vissza, 38 évesen még vezére volt a csapatnak a LeBron James-Dwyane Wade-Chris Bosh-féle Miami Heat 4-1-es legázolása során, revansot véve az egy évvel korábbi döntőben elszenvedett drámai vereségért.

Csak kilenc meccsen lépett pályára 

Leonard a szezon elejét kihagyta egy kvadricepsz-sérülés (combizom) miatt, amit szeptemberben jelentett be a csapata. Végül decemberben tért vissza, de csupán kilenc meccset játszott, pedig a Spurs még korlátozta is a pályán töltött perceit. Kilenc meccset követően a Spurs bejelentette, hogy Leonard meghatározatlan ideig nem fog játszani. Februárban ismét egészségesnek nyilvánították, edzéseken is részt vett, de Leonard, valamint a „tábora” a bácsikája vezetésével ragaszkodott egy másodvéleményhez, amit New Yorkban hajtottak végre a sztáron.

063_671676324.jpg Fotó: Europress/AFP 

A Spurs és Dennis Robinson (Leonard bácsikája) között egyértelmű nézeteltérés egyre jobban eltaszította egymástól a csapatot a nagyon hallgatag, visszahúzódó, csendes játékostól.  Leonard megtagadta a visszatérést, és a csapattól távol végezte a rehabilitációt, amiben egy Spurs által alkalmazott orvos is részt vett.  A csapat a rájátszásért küzdött, amikor Leonard éppen ismét Texasban volt. Ekkor a játékosok Tony Parker vezetésével tartottak egy értekezletet, ahol Leonardnek szegezték a kérdést, hogy visszatér-e még idén, illetve, hogy mi is a helyzet pontosan a lábával. 

Leonard szokásos módon hallgatott, ami annyira felbőszítette Parkert, hogy azt mondta a médiának, „Az én sérülésem százszor rosszabb volt”. 

063_946280980.jpg Fotó: Europress/AFP

Parker teljesen elszakította a kvadricepszét a 2017-es playoffban, és idő előtt visszatért előrehaladott kora (36 éves) ellenére. Fontos megjegyezni, hogy a Spurs ugyanazt a rehabilitációs eljárást írta elő mindkét játékosnak. Manú Ginobili pedig azt nyilatkozta, hogy szerinte nem tér idén vissza Leonard, egyszer már elhitték ezt, mégis hoppon maradtak. Adrian Wojnarowski (ESPN) többször is jelentette, hogy a Spurs és Leonard tábora között a kapcsolat csak romlik, Leonard még a playoff-meccseken sem ült a csapat kispadján, de Gregg Popovich vezetőedző feleségének temetésén megjelent. 

Ezután robbant a bomba

Tervben volt, hogy a felek találkoznak annak reményében, hogy elsimítsák nézeteltéréseiket, de pénteken robbant a hír a Yahoo által, hogy Leonard távozni akar mivel nincs megelégedve a csapat által kapott kezeléssel, valamint a bánásmóddal, amit Parker valamint Popovich („Kawhi embereit kérdezzétek arról, hogy mikor tér vissza!”) megjegyzései is tükröztek, Wojnarowski pedig kijelentette, hogy a Lakers lenne Leonard célpontja. Leonardnek egy éve van hátra a szerződéséből, tehát a Spursnek nincs sok ideje arra, hogy kapjon valami ellenértéket a sztárért.

063_643012368.jpg Fotó: Europress/AFP 

A probléma viszont az, hogy ha Leonard kijelenti, hogy 2019 nyarán mindenféleképpen a Lakershez igazol, senki sem fog ellenértéket adni érte, hogy aztán ingyen elveszítsék őt. A Spurs semmiféleképpen sem akarja Los Angelesbe cserélni, főleg úgy, hogy LeBron James és Paul George is azon gondolkodik, hogy LA-ben hoznak létre új sztárcsapatot közösen. Leonard és George is Los Angeles-i születésű, és évek óta firtatják ligaszerte, hogy egyszer hazatérnének. Leonard és Popovich kedden találkoztak San Diegóban, ahol Leonard megerősítette szülővárosa iránti vágyát.

Mi lesz így a Spursszel?

Ez óriási csapás lenne a Spursnek, amely a liga standard csapatának számít azóta, hogy ledraftolták Tim Duncant 1997-ben. A Spurs sok szempontból élen jár az NBA-ben, legyen az a bajnoki címek száma 1998 óta, az Európára kiterjedő játékosmegfigyelő-hálózat, vagy éppen Becky Hammon szerepvállalása, aki az első női tagja egy NBA-csapat edzői stábjának teljes munkaidőben. 

063_531117076.jpg Fotó: Europress/AFP

Amikor Duncan visszavonult, mindenki abban bízott, hogy Leonard viszi majd tovább a fáklyát, amelyet Duncan letett, mint a csapat vezére és legjobb játékosa. Viszont Leonard távozás iránti vágya, illetve Popovich kora (70 éves) és a közelgő amerikai válogatott szövetségi kapitány állása (2020-tól) veszélyezteti a csapat közeljövőjét. RC Buford általános igazgató legendás párost alkot Popovich-csal, és óriási feladatnak ígérkezik egy új franchise-játékos megtalálása, mielőtt Popovich távozna. Ha nem találnak cserepartnert, mégis kénytelenek lesznek üzletelni a Lakersszel?

Leonard karaktere nehezen illeszkedik a Lakershez, hiszen a csapat mindig is a sztárokról, a harsány életstílusról volt híres, ahogyan a város is. Nincs azzal gond, hogy valaki haza szeretne térni, vagy hogy jobban szereti Venice Beach-et  a San Antonio-i Riverwalknál. Ellenben az, hogy a csapattársaival semmit nem közölt a helyzetéről, majd el is szeparálta magát tőlük, miközben felvett húszmillió dollárt kilenc meccset játszva egy olyan sérülésre hivatkozva, amely egy jól képzett orvosi stáb szerint februárban meggyógyult, komoly kérdéseket vet fel Kawhi Leonard karaktere és valódi motivációját illetően.

Mátrai Márk

Hozzászólások