NBA - Egy hónapja tart az NBA szezon: Esélyesek szálltak el és esélytelenek léptek elő az alapszakasz negyedénél
Egy hónapja tart az NBA szezon: Esélyesek szálltak el és esélytelenek léptek elő az alapszakasz negyedénél
Fotó: Europress/AFP

Egy hónapja tart az NBA szezon: Esélyesek szálltak el és esélytelenek léptek elő az alapszakasz negyedénél

HosszabbitásHosszabbitás
2019/11/28 11:27
Kicsit több, mint egy hónapja vágtunk neki az évtized legjobban várt NBA szezonjának, ahol számos esélyes csapat és néhány titkos esélyes is említésre került. Közel 20 mérkőzés lejátszását követően, vagyis a szezon negyedénél elérkezett az első szünnap, ami rövid értékelésre ösztönöz minket is. Habár messzemenő következtetéseket még nem szabad levonni, de sokat tisztult a kép az esélyes csapatok teljesítményét látva .

Érdekesség, hogy Amerika egyik különleges ünnepe a Thanksgiving day, vagyis Hálaadás napja bizonyos sportágakban a mérkőzések napközbeni torlódását (NFL), másutt pedig éppen a szezon első szünnapját (NBA) eredményezi. Lehet, hogy a kosarasok jobban szeretik a pulykát, mint a focisták?!

Október végén egy különösen pikáns városi rangadóval indult el az amerikai kosárlabdázás 2019/20-as évada, ahol nagyon régen nem tapasztalt izgalmakat és nehezen megjósolható végeredményt vetített előre a legtöbb hozzáértő. A nyitómérkőzésen két, végső győzelemre is esélyes Los Angeles-i csapat, a Lakers és a Clippers csapott össze a jelenkor két terminátorával, Kawhi Leonard-del és LeBron Jamesszel soraikban. Leonard az új szezont éppen ott folytatta, ahol tavaly június 13-án befejezte, vagyis szinte egymaga vezette győzelemre a Clippers csapatát, a szervezetlennek tűnő Lakers ellenében. Azonban a folytatás közel sem tükrözte a nyitómeccs alapján kirajzolódott különbséget a két csapat közt.

063_1184508526.jpg Fotó: Europress/AFP

A LeBron James mellé nagyon gyorsan felzárkózó, sőt sokszor az ő teljesítményét is felülmúló Anthony Davis segítségével a Lakers bizonyította, hogy jól sikerült a holtszezon csapatépítése. Az első vereséget követően zsinórban hét mérkőzést megnyerve jelezték, hogy az aranysárga mezt aranygyűrűre szeretnék cserélni a szezon végén. Jelenleg vezetik a nyugati konferenciát és a két szupersztár rendkívül jól működő egysége a pályán egyelőre megalapozottá is teszi ezeket a vágyakat.

A Clippers szezonkezdete közel sem sikerült ennyire meggyőzően. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy az első alkalomra, amikor a két alapember, Paul George és Kawhi Leonard egyszerre játszott egy mérkőzésen, november 21-ig kellett várni. Addig hol az egyik, hol a másik játékos maradt „apró sérülés” címszóval játéktéren kívül. Ez pedig azt eredményezte, hogy a csapat néhány váratlan vereséget is begyűjtve csak harmadik a nyugati konferenciában. Ugyanakkor az is tény, hogy amikor a két top játékos együtt volt pályán, kivétel nélkül győzelemmel hagyták el a játékteret. Kérdés mennyire ismétlődik meg a tavalyi szezonban látott rotációs stratégia, amiben gondolkodás nélkül pihentetik valamelyik sztárt, ha egy kicsit is fáradt, vagy fájdalmai vannak.

Mennyit pihenhetnek a kosárlabda gladiátorai? 82 mérkőzéses alapszakasz, 20-25 rájátszás meccs, alig nyolc hónap alatt. Természetesen emberfeletti teljesítmény és igénybevétel. De az volt Larry Birdék, Magic Johnsonék és Michael Jordanék idejében is. Akkor mégsem jutott eszébe senkinek, hogy azért hagyjon ki mérkőzést, mert pihenni szeretne. Természetes volt, hogy aki egészséges és a csapat hasznára van az játszik. Manapság ez már nem így működik, ami miatt sok kritikát kap a liga. Nemcsak a nézőktől veszi el az élményt, de az eredményeket is befolyásolhatja, ha egy csapat több sztárja is kihagy egy-egy mérkőzést, amit nem éreznek annyira fontosnak. Illetve teszik mindezt annak érdekében, hogy májusban, amikor a rájátszás kezdődik, akkor is megfelelő fizikai állapotban legyenek. Tavaly Kawhi Leonard bajnoki címre vezette csapatát egy fergeteges rájátszásbeli teljesítménnyel. Előtte 60 meccsen játszott a 82-ből az alapszakaszban. Nem véletlen, hogy rendkívül megosztó Leonard népszerűsége, és különösen megkérdőjelezhető mindez annak a reklámfilmnek a tükrében, amit az új Terminátor film kapcsán készítettek.

Mindezzel együtt a Los Angeles Clieppers továbbra is az egyik fő esélyese az idei amerikai kosárlabda bajnokságnak.

A két Los Angeles-i csapaton kívül jól kezdte a szezont a tavaly is csendesen építkező Denver Nuggets csapata, amely idén sem játszik ámulatba ejtően szép kosárlabdát, ám a 13 győzelem mellett szerzett 3 vereség mindenképpen alátámasztja a hatékonyságot. Ahogy tavaly is megszoktuk, a csapat fő fegyvere a védekezés, így nem meglepő, hogy a bajnokság negyedénél ők kapták átlagban a legkevesebb pontot ellenfeleiktől. A Denver kapcsán a fő kérdés idén is az lesz, hogy ez a szigorú védekezésen alapuló hatékony játék vajon mire elég a rájátszásban, ahol rendre szükség van bravúros villanásokra is.

063_1184061434.jpg Fotó: Europress/AFP

Bravúros villanásokra készülhettek viszont a Houston szurkolói, amikor kiderült, hogy a 2018-as MVP James Harden mellé szerződtetik a 2017-es legértékesebb játékost, Russell Westbrookot is. Habár a show folytatódott, de ez továbbra is inkább Harden zsenialitásának és néha emberfeletti teljesítményének köszönhető (38 pontos átlaggal vezeti a pontdobók listáját), semmint a két kiemelkedő játékos jól megtalált összhangjának. A bizonytalanságot a Rockets esetében tehát az adja, hogy Westbrook mennyire viseli jól a másodhegedűs szerepét, illetve mennyire tud Harden helyére lépni, ha neki rossz napja van. Eddig ugyanis ezt nem sikerült megmutatni, ezért is van már 6 veresége a houstoni csapatnak.

A pozitív meglepetések közé sorolható nyugaton a Dallas Mavericks, amelytől kevesebben vártak rájátszást érő helyet, most mégis úgy tűnik, hogy sikerrel veheti fel a versenyt az alapszakaszt követő játéklehetőségért. Dallasban lassan kimondhatjuk, hogy megszületett az NBA új csillaga, aki a rendkívül erős nyugati mezőnyben is a negyedik helyre vezényelte csapatát. A szlovén csodagyerekről, vagyis Luka Dončičról van szó. 

Luka Dončič a tavalyi év újonca címet követően idén még magasabb sebességre kapcsolt és sorban dönti a rekordokat az NBA-ben. Eddig a szezonban 30 pontot, 10 lepattanót és 9,5 asszisztot átlagol, vagyis hajszálnyira van attól, hogy az átlaga is elérje a mágikus tripla-duplának nevezett szintet. A lejátszott 17 meccsen 7-szer érte már el a tripla-duplát, amire az ő korában eddig egyetlen játékos volt képes, a ’80-as évek Lakers ikonja, Magic Johnson. Ennek a hétnek az elején, a San Antonio Spurs ellen 42 pontot, 11 lepattanót és 12 gólpasszt termelt, amit 21 év alatti játékos eddig egyszer ért el az NBA történetében. Őt LeBron Jamesnek hívták. Két nappal később a Golden State Warriors ellen 35 ponttal ért el tripla-duplát, mindössze 26 perc játékidő alatt, amire senki nem volt még képes korábban ilyen fiatalon.  Az alig 19 évesen az NBA-be kerülő fiatalember már tavaly is megmutatta, hogy nem véletlenül tartották az utóbbi évek legtehetségesebb európai kosárlabdázójának. Idén azonban már azért vette fel a versenyt, hogy a világ legjobb kosárlabdázója legyen a lassan kiöregedő James-Harden generációt követően.

Nyugaton a csalódások között mindenképpen élre kívánkozik a Golden State Warriors csapata, ahol sajnos már a szezon elején sejteni lehetett, hogy az előző évek sikerei után ezúttal lejjebb kell adni a szurkolóknak a várakozásokat, de sokan még hittek abban, hogy a Steph Curry – Draymond Green párossal legalább a rájátszásig valahogy elvergődnek és Klay Thompson visszatérésével a végén még meglepetést is okozhatnak. Ezek az álmok azonban október 31-én végleg szertefoszlottak, amikor a 2015-ben és ’16-ban is MVP-nek választott Curry keze eltört és legalább három hónapra ő is kidőlt a sorból. A Warriors jelenleg az utolsó helyen áll az egész ligát tekintve.

A korábbi beharangozónkban még egy csapattal foglalkoztunk, mint titkos esélyes, ez pedig a New Orleans Pelicans együttese volt, elsősorban azért, mert sok tehetséges fiatal került itt egy csapatba, élükön azzal a Zion Williamsonnal, akit többször is Michael Jordan utódjaként emlegettek. Ám a nagy tehetség még a szezon első mérkőzése előtt megsérült és meg kellett műteni a térdét, így nem csak az NBA bemutatkozása maradt el, de a Pelicans jó szezonkezdete is. A jelenlegi mérlegükkel - főleg úgy, hogy Zion visszatérése még mindig bizonytalan - úgy tűnik, hogy a New Orleans számára is inkább csak az építkezésről szól majd az idei szezon.

Egy dologban biztosan nem változott az elmúlt évekhez képest az NBA, mégpedig abban, hogy a keleti oldal továbbra is lényegesen gyengébb játékerőt képvisel. Ennek eredményeként itt kevesebb csapatról érdemes beszélni. De ha valamelyiket ki kell emelni, az vita nélkül a Boston Celtics. A csapat, amelyet tavaly Kyrie Irving megszerzését követően bajnokesélyesnek kiáltottak ki, de még a főcsoportdöntőig sem jutott el. Majd az irányító év végi távozása után, látva, hogy a bostoni játékosokkal teletűzdelt amerikai válogatott hogy szenvedett a világbajnokságon, teljesen leírták őket. Úgy tűnik azonban, hogy Brad Stevens továbbra is nagyon jó edző, és ha kiemelkedő sztárok nélküli keretből kell igazi csapatot építeni, abban elsőrangút tud alkotni. Kérdés azonban, hogy ez az alapszakaszban meglepően jó szerepelésén túl mire lehet elég egy rájátszásban.

Brad Stevens az elmúlt négy évben rájátszásba vezette csapatát. Most is sikerülhet!Brad Stevens az elmúlt négy évben rájátszásba vezette csapatát. Most is sikerülhet! Fotó: Europress/AFP

A keleti konferencia másik meglepetéscsapata a Miami Heat, amely még csak említés szintjén sem került elő az előzetes esélylatolgatásoknál. Itt is bebizonyosodott, hogy akit egyszer jó edzőként ismerhettünk meg, alapvetően nem felejti el a szakmát egyik évről a másikra, esetleg nem a stílusának megfelelő játékoskeretet kap, vagy nem tud együtt dolgozni bizonyos sztárokkal, de a tudása rendre előbújik. A Miami eddigi teljesítménye igazi csapatmunka eredménye. Alig van extrán kiemelkedő játékos, ugyanakkor hét játékosnak van 10 pont feletti átlaga és még 2-3 olyan egyéniség van, aki bármikor képes egy-egy kiugróan jó teljesítményre. Habár nem gondolnánk, hogy a Miami ezzel a kerettel bajnoki döntőre esélyes lehet, de egy üde színfoltja maradhat a bajnokságnak és senki nem mehet ellenük biztosra.

A keleti esélyesek közül egyelőre a Milwaukee Bucks hozza a tavalyi kiemelkedő szintet és magabiztosan vezeti a konferenciát úgy, hogy a „görög szörny”-nek, vagyis Giannis Antetokounmponak továbbra is kevés csapat találja meg az ellenszerét. Változatlanul az első számú döntőesélyes csapat a keleti oldalról, hiszen a tavalyi évben már a rájátszás hangulatát is sikerült megtapasztalni a fiatal játékosoknak, amiből tovább építkezve, idén még feljebb léphet.

Elmarad viszont a várakozástól, vagy mondhatjuk úgy is, hogy a tavalyi hullámzó teljesítményét hozza eddig a Philadelphia 76ers. A Joel Embiid és Ben Simmons vezette csapat egyelőre marad a lehetőségek földjén, és nincs kizárva, hogy az örök ígéretek csapata lesz az NBA-nek. Az évek óta csiszolódó páros egyelőre nem mutatja jelét a komolyabb áttörésnek, hiába próbálják köréjük a lehető legjobban felépíteni a csapatot. Az hogy Ben Simmons óriási szenzációt eredményezve harmadik szezonjában elérte az első sikeres hárompontos dobását, lehet, hogy ezen a szinten már kevés.

Az eddig lejátszott mérkőzések és az esélyesek széles köre megengedi számunkra, hogy az NBA első szünnapján inkább szomorúak legyünk, hogy nincs mérkőzés. Az izgalmak és a kiélezett csaták folytatódnak, ami biztos, hogy Los Angelesben régen volt ennyire jó kosárlabda szurkolónak lenni.

Szerző: Buró Szilárd

Hozzászólások