NBA - Draft, Wade, Kidd - egy hét NBA
Draft, Wade, Kidd - egy hét NBA
Vajon marad-e a nagy hármas Miamiban? (Fotó:Europress/Getty)

Draft, Wade, Kidd - egy hét NBA


2014/06/30 11:06

Az észak-amerikai profi kosárlabda bajnokság elmúlt hetén a játékosbörze (draft) tartotta lázban a csapatokat. Az 1/1-es választási jog - 2013-hoz hasonlóan - ezúttal is a Cleveland Cavaliersé volt, ők a kanadai Andrew Wigginst látták az egyébként roppant erős idei felhozatal legjobbjának. A draft eseményeiről korábbi cikkünk foglalkozott részletesen.

A draft előtti napok pedig elsősorban LeBron James-ről szóltak a tengerentúlon. A Miami Heatnél szerződését felbontó klasszisról mi is beszélgettünk podcastünkben. A James-sztori ezt követően a várt koreográfia szerint folytatódott, hiszen pár nappal később a nagy hármas másik két tagja, Chris Bosh (bár az ő döntése még nem 100%-ig hivatalos) és Dwyane Wade, sőt még Udonis Haslem  is kilépett a most futó szerződéséből. Wade a 2016-is érvényes megállapodás szerint 30,6, míg Bosh 31,2 millió eurós garantált fizetésről mondott le - persze időlegesen -, hiszen megállapodásaikat hamarosan akár újra is tárgyalhatják a Miami Heattel. Az biztos, hogy a szabadügynök piac holnapi (kedd) megnyitása után a Heat-elnök Pat Riley mobilja intenzív használatnak lesz kitéve. Egye szakírók arra spekulálnak, hogy a - szerdán este állítólag együtt vacsorázó - három Heat-klasszis majd alacsonyabb összegért, de hosszabb időre ír alá a floridai klubhoz, az így felszabaduló pénzkeret pedig elég lehet a kispad jelentős megerősítésére.

A hét híre még, hogy a Dallas Mavericks együttese visszahozta Tyson Chandlert, aki 2011-ben még tagja volt a bajnoki címet nyerő dallasi együttesnek, azóta viszont New Yorkban pattogtatott. Chandlerrel együtt érkezett a februárban még illegális fegyverviselésért vád alá helyezett Raymond Felton is. A csereügylet keretében a Mavs a center Samuel Dalambertet, valamint Jose Calderont, Wayne Ellingtont és Shane Larkint adta a Knicksnek. A "takarításnak" a hírek szerint itt is a fizetési sapka alatti hely bővítése volt a célja, a Knicks célkeresztjében lehet James és/vagy Carmelo Anthony is.

Nem alakult tökéletesen az első éve edzőként Jason Kiddnek, a korábbi kiváló irányító - bár szerződése még három évig érvényes lenne - napokon belül távozhat a Brooklyn Nets kispadjáról. A Netsnél állítólag nagyobb hatalomra (döntési hatáskörre) vágyó Kidd persze nem hagy fel az edzősködéssel, mostani terve szerint a Milwaukee Bucksnál folytathatja indulóban lévő edzői karrierjét. A Bucks nem egy sikercsapat mostanában, hiszen 15/67-el az elmúlt szezon tabellájának legvégén végzett, így bizonyára van igény az ő tapasztalatára. Kidd nem lehet igazán büszke a Nets idei szezonjára (44/38-as alapszakasz + 2. körös kiesés a rájátszásban 1/4-el a Miami ellen), legemlékezetesebb megmozdulása  az alábbi ravasz "italkilöttyintős"-sztori bizonyult:

A szabadügynök piac nyitása előtt az ESPN-nek nyilatkozott a Dallas Mavericks tulajdonosa. Mark Cuban elmondta, hogy - a hamarosan állítólag fizetése egy részéről lemondó - Dirk Nowitzki mellé mindenképpen szeretnének megfelelő embereket találni, hogy újra bajnoki címért tudjanak harcolni. "A határig el fogunk menni" - adott sokat sejtető nyilatkozatot Cuban, aki nyilván nem kutyaütőkben gondolkozik, így Wade, James és Anthony neve biztosan ott szerepel a noteszében.

Heti hírblokkunk zárásaként pedig egy jó hír a Grizzlies drukkereknek: a Memphis két évvel hosszabbított Zach Randolphal, aki két évre összesen húsz millió dollárért írt alá újfent a csapathoz.

Hozzászólások