NBA - A Fehér Jordan talán már Dallasban van, már csak a saját Pippenjét és Kukocát kell megtalálni köré
A Fehér Jordan talán már Dallasban van, már csak a saját Pippenjét és Kukocát kell megtalálni köré
Fotó: Europress/AFP

A Fehér Jordan talán már Dallasban van, már csak a saját Pippenjét és Kukocát kell megtalálni köré

Berekalli BenceBerekalli Bence
2020/10/15 15:04
Generációs tehetségnek tartják, a legtöbb csapatvezető pedig őt tenné meg csapata arcának a következő 20 évre, ha választania kellene. A mindössze 21 éves Luka Doncic méltó utódja a legendás európai elődöknek, és hétről hétre kápráztatja el Amerikát a játékával, ami annyira sokrétű és összetett, hogy a szakértők nem is tudják egyértelműen megmondani, kire is hasonlít leginkább. Sokszoros MVP és bajnok lehet belőle, ha Dallasban okosan gazdálkodnak az erőforrásokkal.  

Az NBA nyugati konferenciájának negyeddöntőjében összesítésben 2-1-re vezet a Clippers, a negyedik mérkőzésen 21 ponttal is ég már a Dallas, Porzingis nincs, úgy tűnik, megadja magát az alapszakasz 7. helyén végző Mavericks.

Luka Doncic azonban másképp gondolja. Nem bír vele sem Leonard, sem George: élete első playoff-párharcában 43 pontot szerez 17/31-es mezőnymutatóval, lekap 17 lepattanót és ad 13 gólpasszt, a hosszabbításba torkolló mérkőzést pedig ezzel a dobással dönti el:

„Ne próbálják meg máshoz hasonlítani. A saját útját járja” - tweetelte ki Mark Cuban, a Dallas tulajdonosa a mérkőzés után. Edzője, Rick Carlisle azért megpróbálta: „Úgy játszik, mint Larry Bird. Mindkettejüket ugyanazzal a versenyszellemmel vértezte fel a sors. A győzelembe vetett hitük és a találékonyságuk emelik ki őket a többiek közül. Ez nemcsak arról szól, hogy hogyan szerezz kosarat. Ez a csapattársakba vetett bizalomról szól.”

„Nem is tudom megfogalmazni, mit éreztem. Nem is akkor, amikor bement a dobás, hanem hogy láttam, ahogyan az egész csapat fut felém. Különleges érzés volt, egyike a legcsodálatosabb érzéseknek, amit valaha éreztem játékosként” – nyilatkozta Doncic a mérkőzés után, mintegy alátámasztva edzője szavait. 

De kinek a játékához hasonlít a legjobban a 21 éves zseni játéka?

Egy kicsit LeBron 

Amikor LeBron James kijött a gimnáziumból és jelentkezett a draftra, elment egy privát edzésre Michael Jordanhez. A legenda szerint az egymás elleni játék után adott engedélyt a Főbika, hogy LeBron viselje a 23-as mezt Clevelandben. Első meccse a Sacramento elleni vesztes mérkőzés volt, a hazaiak sztárja, Peja Stojakovic pedig azt mondta: még életében nem látott ilyen bemutatkozást az NBA-ben – LeBron 25 ponttal és 9 assziszttal zárta az estét. Ennek lassan 16 éve, és azóta bárki is érkezik üstökös tehetségként a ligába, a szurkolók és a sajtó azonnal az új LeBront szeretné látni benne. 

Doncic egy kicsit LeBron, és mégsem az.

„Abban az értelemben LeBron, ahogyan megtalálja a dobókat a sarokban. Mintha kötélen húznák a passzait. Nem sokan képesek erre” – mondja róla Dwyane Wade, a Miami Heat egykori klasszisa, James örökös barátja.

„A számokat manapság kicsit felfújják a tempó miatt. Mégis azt mondom: LeBron nagy tehetséggel áldotta meg a sors, mégsem volt annyira sima és fényes a játéka, mint Doncicé” – nyilatkozta Steve Nash.

„A fizikuma, a kosárlabda IQ-ja, a passzai, a lepattanózása, az a képessége, hogy kimegy a pályára és szinte bármilyen módon képes kosarat szerezni, többdimenziós játékossá teszik. Olyan, mint egy mini-LeBron, leszámítva az ugrást” – ez már Kendrick Perkins véleménye.

„Kevésbé atletikus, viszont jobban képzett, mint a 20 éves LeBron James” – mondja Jay Williams, korábbit játékos, az ESPN jelenlegi szakértője.

Nincs szakálla, de lehetne

„Ugyanazokkal a képességekkel bír, mint James Harden. A visszalépős dobásai, a crossoverei pontosan ugyanolyanok, mint a Houston klasszisáé. Brilliánsan játszik, és nagyon fiatal még. Hosszú ideig lesz a liga sikerességének legfőbb támasza lesz” – mondta Steve Kerr, a Golden State Warriors mestere. 

„Sok mindenkit látok benne. Kicsit Bird… Harden is... Ahogyan lát a pályán, az pedig lebroni. Olyan, mintha klasszisok egyvelege lenne, de amikor majd évtizedek múlva abbahagyja, az emberek úgy fognak rá emlékezni, hogy ő volt Luka Doncic” – mondta Doc Rivers, a Philadelphia újonnan kinevezett vezetőedzője. 

„Persze, sokat nézem James játékát. Elsősorban azt, ahogyan a faultokat kiharcolja, és persze a visszalépős dobásait” – mondja Doncic. 

A két játékos hasonlósága nem a véletlen műve. Hasonló testalkattal bírnak, erőteljes, ugyanakkor kifinomult irányítójátékot játszanak, kivételesen jól tudják lassítani a játékot, miközben nem veszítik el a kontrollt a hirtelen irány- és tempóváltások közben sem. A védekezésükön még van mit javítani - bár Harden nagy valószínűséggel elveszett lélek e téren -, Doncic az európai játékkultúrából érkezve nagy valószínűséggel nem fogja a jelen állapotában hagyni a dolgot. 

„Magic és Bird abszolút kombinációja”

A fenti mondat Mark Jackson száját hagyta el, de a nagy idők nagy tanúi sem fukarkodnak a jelzőkkel. 

„Olyan, mint Magic abban az értelemben, ahogyan előre látja, hogy mi fog történni a pályán. Nagyon intuitív alkat, és ezt nem lehet tanítani. Ez még csak a második éve, és már most nagyszerű ebben”Gregg Popovich.

Újra Carlisle: „Mindig tudja, hogy ki hol van, és nemcsak támadásban, hanem védekezésben. Játszottam Larry Bird ellen, ő is pontosan így látott mindent. Olyan szerencsés voltam, hogy edzhettem Jason Kiddet. Ő is pontosan ilyen volt. És Luka is pontosan ilyen.”

Kerr szerint „hihetetlen az, ahogyan előre lát mindent és ahogyan egy lépéssel mindenki előtt jár. Kicsit olyan, mint Larry Bird. Az ilyen játékosok ellen olyan játszani, mintha a sakkban mindig egy lépéssel hátrébb járnál, mint az ellenfeled.”

„Soha nem hasonlítottam játékost Larry Birdhöz… egészen mostanáig” – mondta Jalen Rose.

Magic Johnson az 1980-as években új szintre emelte az irányítójátékot. 12 év alatt 9 nagydöntőt játszott, amiből 5-öt megnyert a Lakersszel. Hogy mennyire más volt a játék anno, azt jól mutatja, hogy Doncic két idénye alatt több hárompontost szerzett, mint Magic az egész karrierje alatt. Utóbbi klasszikus irányító volt: csak a tizedik szezonjában dobott 11-nél több triplát.

És Bird? A Celtics legendája nem volt akkora mágus a labdával, mint Magic és Doncic, viszont a kreativitása és az, ahogyan látott a pályán, minden idők legnagyobbjai közé emeli. 

Hogy fokozzuk az élvezeteket, volt olyan szakíró, aki a Clippers elleni 4. mérkőzésen mutatott teljesítményét egy szintre helyezte Jordan 63 pontos meccsével, amelyet az 1986-os rájátszás első körének második mérkőzésén hozott. A Celtics végül kétszeri hosszabbítás után 135-131-re nyert, az este azonban Jordanről szólt: 53 perc játék alatt 63 pontot szerzett - ez mind a mai napig PO-rekord a liga történetében. 

„Sosem mondanám senkiről sem, hogy minden idők legjobbja, ha nem gondolnám komolyan. Isten ma lejött közénk játszani, Michael Jordan képében. Ő a legizgalmasabb, legnagyszerűbb játékos. Nem hiszem, hogy bárki más képes lett volna arra a teljesítményre, amit Michael ezen a két mérkőzésen mutatott” – mondta Larry Bird erről az estéről.

Lehet-e Doncic a Fehér Jordan? Ezt a következő 15 év fogja eldönteni. Mindenesetre döntőt veszítenie nem nagyon szabad, mert LeBronnak, aki talán a legközelebb járt az elmúlt 15 évben a GOAT-hoz, általában ezt szokták felhozni ellenérvként. 

Minden idők legjobb európai ÉS Dallas játékosa?

Induljunk el a kontinensről, mert ott azért még magasodnak hegyek. Ha a tíz legjobb európai NBA-játékost kellene megnevezni az NBA-ből, a már sokat látott kosárlabdarajongók csípőből mondanák Toni Kukoc, Arvydas Sabonis, Drazen Petrovic, Vlade Divac, Predrag Stojakovic, Pau (és esetleg Marc) Gasol, Tony Parker, Detlef Schrempf nevét.

És persze ne felejtsük el Dallas korábbi hősét, Dirk Nowitzkit sem. Hogy mekkora játékos is volt a német, azt jól mutatja utolsó szezonjának minden idegenbeli mérkőzése: nagyjából az összes csapat, köztük a texasi rivális San Antonio Spurs is külön videóval köszöntötte őt a mérkőzést megelőzően, a szurkolók pedig szinte szűnni nem akaró vastapssal ismerték el a nagyságát. 

 És mégis…

„A Dallas történetének legjobb játékosa lesz. Minden tiszteletem Dirké, de Doncic még csak kapargatja a felszínt… Élvezet nézni. Géniusz.” 

 – mondta róla Jerry West, a „logó”, 14-szeres All Star, akit 2008-ban az ESPN szavazásán minden idők harmadik legjobb dobóhátvédjének választottak. 

„Benne van, hogy jobb lesz, mint Dirk. Hogy valaki az ő korában ennyire kiegyensúlyozott legyen, ennyire magabiztos, ennyire pimasz, merész, és jó értelemben véve rafinált, az nagyon nagyon ritka az ő korában” – mondta róla Shawn Marion, a „Mátrix”, a 2011-es dallasi bajnokcsapat egyik pillére. 

Nowitzki és Doncic nem is különbözhetnének jobban. A német legenda korábban csak szülővárosa, Würzburg másodosztályú csapatában játszott, az 1998-as drafton a Milwaukee a 9. helyen draftolta, és cserélte is rögtön el Dallasba. Első NBA-s évében a játék helyett inkább azon gondolkodott, hogy nem kellene-e visszamennie Németországba. 21 évesen kezdte el igazán megvetni a lábát a csapatban – ebben a korban Doncic már a liga szupersztárja. 13 éves volt, amikor aláírt a Real Madridhoz, ahol Euroligát nyert. A 2018-as drafton a harmadik helyen kelt el (a Dallas feljebb cserélt érte az Atlantával), tavaly az Év Újonca lett, és egyértelműen a franchise arca már most. 

Az NBA arca lesz hamarosan a Dallas másodéves szlovén zsenije, olyan fenomenálisan játszik | Eurosport

Az NBA jövője jó kezekben van. A liga tele van fiatal és tehetséges játékosokkal, akik már nevet is szereztek maguknak. Az egyik kosaras, aki ezt megtette, Luka Doncic. Az 2019-es Év újonca a bajnokságba kerülése óta magas színvonalú játékot mutat. Hamarosan az NBA arca lesz.

A keleti főcsoport egyik csapatának megfigyelője szerint Doncic „sok-sok MVP címet fog nyerni. Egyszerűen nem tudok mondani még egy olyan játékost, akire ennyire rá lennék kattanva. 

Ha azt kérdeznék ma tőlem, hogy ki lenne az első, akit leigazolnék, ha a nulláról kellene felépítenem egy csapatot, gondolkodás nélkül Luka Doncic nevét mondanám.” 

„Sokkal közelebb van a bajnoki címhez a Dallas, mint azt szerintem gondolják. És ez csak azért van, mert Luka náluk játszik. Generációs tehetség, aki képes egy franchise vezetésére” – ezt már egy, a nyugati konferenciában játszó csapat vezetője mondta.

Döntőbe jutni és bajnoki címet nyerni egyedül azonban nagyon ritkán lehet, ahhoz általában kell egy csapat.

Nem hangzik rosszul a Doncic-Porzingis duó sem – és a Doncic-Porzingis-Antetokounmpo?

Az idei Mavericks sokkal jobban teljesített, mint azt ahogyan várni lehetett. A ligarekordot felállító támadógépezetnek hála (100 labdabirtoklásból 115.9 dobott pont átlagban) mondhatni simán, a hetedik helyen jutottak be a rájátszásba, és ott egy sokáig emlékezetes párharcban maradtak alul a Clippersszel szemben.  A 2011-es bajnoki címet követően a dallasi front office igen jól dolgozott, hiszen Doncic draftolásán túl szinte bagóért elhozták Kristaps Porzingist New Yorkból. 

A kérdés adott: hogyan tölti a Dallas a következő két nyarat a szabadügynökök piacán? A válaszhoz elsősorban azt kell eldönteni Texasban, hogy kell-e egy harmadik sztár a meglévő kettő mellé.

A válasz lehet nem. A 2000-es évek vége és a 2010-es évek eleje a nagy hármasok összeállásáról szólt: kezdte a Boston a Garnett-Pierce-Allen trióval, jött utána a Miami a James-Bosh-Wade hármassal, a Golden State pedig odáig ment, hogy még Kevin Durantot is „rápakolta” a meglévő Curry-Thompson-Green fogatra. Mostanság azonban mintha megváltozott volna a divat, előtérbe kerültek a duók: James és Davis a Lakersnél, George és Leonard a Clippersnél, Westbrook és Harden Houstonban, Durant és Irving Brooklynban, a Celticsnél pedig Kemba Walker és Jayson Tatum.  Elképzelhető, hogy a két sztár mellé nem kell egy harmadik, hanem inkább hasznos kiegészítők – mint amilyen Nowitzki mellett voltak 2011-ben: minden idők egyik, ha nem a legjobb irányítója, Jason Kidd, a legjobb hatodik ember, Jason Terry, Tyson Chandler és Peja Stojakovic. Ha ehhez hasonló csapatot szeretne a Mavs, akkor 2020 „nyarán” egy Patrick Beverley vagy Mike Conley hasznos elem lehet: mindketten szintekkel tudnák megemelni a Mavs védekezését, az irányítójátékuk főleg helyzetkreáló, mintsem pontszerző jellegű, sok rivaldafényt nem igényelnek, és kiválóan illeszkednének Doncic és Porzingis mögé. 

Porzingis egészségén sok múlikPorzingis egészségén sok múlikFotó: Essentially Sports

A válasz lehet igen is, főleg akkor, ha a csapat bizonytalan Porzingis egészségi állapota kapcsán. Az Unikornis 2019 februári érkezésekor épp egy elülső keresztszalag-szakadásból lábadozott, a Clippers elleni párharc utolsó három mérkőzésén pedig már nem tudott játszani részleges szalagszakadása miatt. Amikor azonban játszik és az egészsége bírja, méltó partnere Doncicnak: 31 perc alatt több mint 20 pontot átlagolt 57 mérkőzésen a nemrég befejeződött szezonban (az utolsó 21 mérkőzését tekintve 26.7 pont, 10.5 lepattanó és 2.1 blokk a mutató), hosszú „csápjai” aranyat érnek a gyűrű körül védekezésben, jól passzol, és láthatóan nincs problémája a második számú szerepkörrel támadásban sem. 

Ha azonban a lett játékos egészségi állapota nem úgy alakul, vagy a dallasi vezetőség egész egyszerűen le akar csapni arra a lehetőségre, hogy egy csapatban játsszon a következő 15 év top 3 játékosából kettő, akkor a 2020-as szabadügynökpiacot „dobni” fogja a Dallas, és 2021-re fog koncentrálni. Merthogy akkor lesz szabadügynök Giannis Antetokounmpo , a Milwaukee Bucks sztárja.

 Az európai gőzmozdony 2021-től Texasban száguldhatAz európai gőzmozdony 2021-től Texasban száguldhatFotó: Brian Windhorst/Clutchpoints

Képzeljük csak el: a Görög Szörny, az Unikornis és a Fehér Jordan – olyan lenne, mint valami mesében, és nagy valószínűséggel a játék is olyan lenne: ligaelit védekezés a két óriással, villámgyors lerohanások, támadásban állandó veszély betörésekből, állandó veszély a triplavonalról. A Dallas szempontjából pedig 10 évre megalapozva egy olyan dinasztia, amire még nem volt példa a franchise történetében.

A 2021-es nyár legnagyobb kérdése, hogy az érintettek lecsapnak-e erre a talán soha vissza nem térő lehetőségre.


Hozzászólások