NBA - Dirkules mérföldköve
Dirkules mérföldköve
Az ominózus dobás (Fotó: Europress / Getty

Dirkules mérföldköve


2014/11/12 22:15

Bár első nagy NBA-s kedvencem (Clyde Drexler) színesbőrű volt, jó európaiként mindig is rajongtam azokért, akik "fehérként" tudtak nagyot alkotni a tengerentúli profi kosárlabdában. Larry Bird játékára már csak homályosan emlékszem, mert az ő idejében még gyerek voltam. Az én igazi sztárjaim között már sokkal inkább Steve Nash vagy Jason Kidd játszottak főszerepet. Az argentin Manu Ginóbili játékát is szeretem, sőt a vajkezű triplavetők (Stojakovic például) között is akadtak jócskán európai kedvenceim. Hasonló kategória Dirk Nowitzki is, aki ma hajnalban nem akármilyen mérföldkőhöz érkezett. A Dallas német klasszisa ugyanis a Sacramento Kings ellen 106-98-ra megnyert találkozón egy távoli dobást célba juttatva átvette a kilencedik helyet az NBA pontszerzők rangsorában.

Ezzel egyrészt megelőzte a Houstonnal kétszeres bajnok (nigériai születésű) Hakeem Olajuwont, de ami sokkal fontosabb, hogy ezzel ő lett minden idők legeredményesebb NEM AMERIKAI születésű kosarasa az NBA-nek. Az ominózus dobás amúgy nem is lehetett volna más, mint a legendás Nowitzki-féle egy lábról elugrós, hátradőlős, magas ívű hajítás. Az elmúlt másfél évtized egyik legnépszerűbb európai kosarasa 2011-ben ért fel pályafutása csúcsára, amikor a Miami elleni döntőben sikerre vezette a Dallas Maverickset és ezzel bajnok lett. Elnyűhetetlen fizikummal (nem véletlenül kapta a Dirkules becenevet) tolja a verklit még mindig a tengerentúlon, olyannyira, hogy Mark Cubanék még most is köré alapozzák a rájátszásban reményeik szerint újra bajnoki címre esélyes együttest. A Dallas pillanatnyilag 5/3-as mutatóval, a nyugati konferencia ötödik helyén áll.

"Hatalmas eredménynek tartom ezt a pontmennyiséget. Különösen, ha figyelembe veszem, hogy amikor felnőttem, akkor a kosárlabda nálunk nem volt különösebben népszerű. Elég régóta képviselem már Németországot a ligában és remélem, hogy most odahaza is sokan büszkék rám" - nyilatkozta a Kings ellen 24 pontos (!) hátrányból megfordított mérkőzésen 23 pontig jutó, würzburgi születésű Nowitzki.

Szép lassan a 2011-es bajnok együttes azóta távozott tagjai (JJ Barea, Tyson Chandler) is visszaszivárogtak mellé, így talán megint van esély nagyot alkotni Texasban. Az eddigi NBA karrierje során 26.953 pontot termelő Nowitzki a rövid ünneplés után sem áll majd le és emberi számítás szerint még ebben az évben lehagy(hat)ja Elvin Hayest (27.313) és Moses Malone-t (27.409) is. Igaz, Kareem Abdul Jabbar 38.387-es pontcsúcsa azért még neki is elérhetetlen távolságúnak tűnik, főleg úgy, hogy 36 évesen immáron 17. szezonját kezdte a Mavs-nél. Ja, ha nem mondtam volna, nálam a klubhűség is plusz pont...

Hozzászólások