NBA - Dávid Kornél szerint addig nem lehet senkit sem Kobe Bryanthez hasonlítani, amíg az illető nem nyer bajnoki gyűrűt
Dávid Kornél szerint addig nem lehet senkit sem Kobe Bryanthez hasonlítani, amíg az illető nem nyer bajnoki gyűrűt
Fotó: Europress/AFP

Dávid Kornél szerint addig nem lehet senkit sem Kobe Bryanthez hasonlítani, amíg az illető nem nyer bajnoki gyűrűt

Takács MártonTakács Márton
2020/07/31 10:09
Dávid Kornél vagy egy órán át állt az újságírók rendelkezésére a Kobe Bryant - A Fekete Mamba élete címmel megjelent életrajzi könyv csütörtöki bemutatója után. Mi az utolsók voltunk a sorban, akik a januárban helikopter-szerencsétlenségben elhunyt klasszisról kérdezhettük az eddigi egyetlen magyar NBA-kosárlabdázót.

A 127-szeres magyar válogatott kosárlabdázó, a Chicago Bulls, a Washington Wizards, a Cleveland Cavaliers és a Toronto Raptors egykori játékosa, Dávid Kornél az eseményen elmesélte, hogy Los Angelesben lépett pályára először Kobe Bryant ellen, főleg Bryant kommunikációját figyelte. Szerinte ebben is erős volt, nem csak védekezésben és támadásban. 

"Először Los Angelesben láttam Kobe-t testközelből, nagyon motivált volt, mint mindig, de amikor túl sokat járt a szája, bekiabáltam neki valamit a kispadról. Kinézett rám, de nem válaszolt, ez a pillanat viszont örökre megmaradt bennem."  - mesélt el egy sztorit Dávid Kornél

Szerinte Kobe tudatosan épített fel a játékát, az imidzsét, az egész karrierjét, páratlan személyiség volt, akit példa nélküli játékos-pályafutást is magáénak mondhat. Azt is jó volt látni, hogy egymásba lógott Michael Jordan és Kobe Bryant karrierje. Előbbi már kifelé ment, amikor utóbbi kezdett szupersztárrá válni, nehéz volt az ő útja is. Különc volt, gyerekkorában külföldön, Olaszországban kellett helytállnia, szerinte az emberi kapcsolatai ezért nem alakultak jól később sem, ide vezethető vissza személyiségének alakulása, nem feltétlen pozitív irányban. 

"A Kobe Bryantről szóló kötetet a Nagy indiánkönyv mellé tudom tenni a polcon, akkora" | Eurosport

Kobe Bryant - A Fekete Mamba élete címmel életrajzi könyv jelent meg a januárban helikopter-szerencsétlenségben elhunyt Kobe Bryantről. A kötet bemutatóját csütörtökön délelőtt tartották Dávid Kornél és Tőrös Balázs részvételével. Ott jártunk. Roland Lazenby könyve 2016-ban jelent meg angolul, a magyar fordítása pedig - Csurka Gergely és Szemenkei Balázs, valamint a G-ADAM Kiadó révén - idén júliusban.Miután Kobe Bryant meghalt, Dávid Kornél azt nyilatkozta, hogy szükség van hozzá hasonló, generációkat összekötő emberekre ahhoz, hogy minél többet kezdjenek el kosárlabdázni. Mely tulajdonságait emelné ki az egyetlen magyar, NBA-ben is szereplő kosaras, amelyek alapján példaképül szolgálhat?

"Egyet nagyon nehéz kiemelni, hiszen sok negatívum és nagy mértékű megosztottság jellemzi vele kapcsolatban az embereket az alapján, hogy ki szereti, vagy éppenséggel utálja őt. Az ő pályafutása olyan hosszú volt, hogy erről nagyon sokat lehetne beszélni. Úgy gondolom, hogy a kitartása, a tudatossága, a motiváltsága mindenképpen idetartozik. Ezek a karrierjében nagyon meghatározó dolgok voltak, végigvitték az útján, a hullámvölgyekből is ki tudott jönni, történjen az a pályán, vagy azon kívül. Úgy marad meg legtöbbünk emlékezetében, hogy egy rendkívül sikeres, ikonikus alakja a sportnak minden erényével, hibájával."

Egész pályafutása alatt ment Bryant Michael Jordannel való összehasonlítása. A munkába vetett hit, a játék iránti alázat és a maximálison túli győzni akarás mindkettejükben közös volt. De mi az, ami hiányzott belőle ahhoz, hogy Jordan-szintű játékos váljon belőle Dávid Kornél szerint?

"Bizonyos szituációk kezelése nem úgy sikerült, ahogy kellett volna. Gondolok itt a Lakers-ben lejátszódó szituációra Shaquille O'Neal-lel kapcsolatban. Abban a csapatban még meg lehetett volna a győzelem esélye, ha együtt maradnak. De Kobe az életének abban a fázisában volt akkor, így döntött. Biztosan tanult belőle, öt-tíz év múlva máshogy ítélte volna meg a helyzetet. Az ő fejlődése nem csak a pályán volt kézzel fogható, a személyiségjegyei is változtak. Egy folyamat része volt minden nála is, az ehhez hasonló esetek mind szerepet játszottak abban, hogy a hosszú pályafutását nem eredményezte még több siker. Vagy befeketítették olyan dolgok, amelyek nem kellettek volna, hogy árnyalják. Voltak olyan negatív esetek - ahogy Jordannél is láthattuk a Last Dance-ben -, amelyeket egy helyen tudott kiküszöbölni, a pályán. Ha Kobe Bryantnek is lett volna több lehetősége, hogy ezekből jobban jöjjön ki a parketten, akkor eredményességben utolérhette volna Jordant, és akkor nagyon nehéz lett volna megmondani, hogy ki is volt igazán a jobb."

Amikor még az NBA-ben játszott, személyesen is tapasztalta vajon Kornél azt a megosztottságot, amely Kobe megítélését jellemzi azóta is?

"Abszolút. A játékostársaim között Amerikában elvakult Kobe-hívek voltak, ahogy nagy anti-Kobe-isták is. Iszonyú, hogy a kosarasok körében is mennyire változó az ő megítélése a mai napig. Ha bárkit megkérdez róla az ember, érzelem nélkül nagyon nehéz lehet róla beszélni."

Dávid-Kornél-Chicago-Bulls-min.jpgFotó: Europress/AFP

Dávid Kornél a Milwaukee Bucks játékos-megfigyelőjeként az NBA mostani mezőnyét is alaposan ismeri. Van-e olyan kosaras jelenleg a játékosok között, akiből egy Kobe Bryant 2.0 lehet, ahogy ő akart lenni Michael Jordan tökéletes mása?

"Szerencsés helyzetben van most is az NBA, mert jelenleg is vannak szupersztárok a ligában, plusz egyre több olyan játékos is kerül elő, akiről kevesebbet lehet még hallani. Azt mondom, hogy addig, amíg egy játékos nem nyeri meg az első bajnoki gyűrűjét, egy olyan tehetséggel és munkamorállal rendelkező játékosként, mint amilyen Kobe volt, nem beszélhetünk ilyen összehasonlításról. Egyelőre csak azt mondhatjuk, hogy van olyan játékos, akiből lehet hozzá hasonló, de ahhoz nyerniük kell. Ezeknek a szupersztároknak a státuszát, életét és pályafutásuk megítélését a győzelem/vereség mutató, és a végső siker határozza meg."

Dávid Kornél hat év fórban van Kobe Bryanthez képest abban az értelemben, hogy róla már 2014-ben megjelent itthon egy könyv. Kíváncsiak voltunk arra, hogy nála vannak-e olyan játékosok a közelmúltból, akikről szívesen olvasna magyarul is.

"Abszolút vannak. Az aktív kosarasok közül LeBron James abszolút ez a kategória, róla nagyon szívesen olvasnék. De nagyon érdekes volt Kevin Garnett pályafutása. Aki a botrányhősöket szereti, annak nyilván jól jönne Stephon Marbury története. Óriási tehetségként indult, majd Kínában tudott fölépíteni egy karriert. Vannak olyan arcok és olyan emberek, akiknek nagyon érdekes lehet az életük és a pályafutásuk is."

Beszélgetésünk másnapján folytatódik/indul újra a buborékba vonuló NBA. Mit vár a lerövidített szezontól Dávid Kornél?

"Bízom benne, hogy nagyon sok meglepetés lesz, egyet nem szeretnék, ha megtörténne, hogy a Bucks nem kerül a döntőbe. Nagyon érdekes lesz, és nagyon várom már, hogy igazi, kompetitív, nem edzőmeccs jellegű kosárlabdát láthassunk!"

Az athéni táskaárus gyerek, akiből NBA-szupersztár lett: Giannis Antetokounmpo története | Eurosport

Giannis Antetokounmpo napjaink egyik legismertebb NBA szupersztárja. A 25 éves, „The Greek Freak", magyarul a „A görög szörny" becenévre hallgató nigériai-görög származású kosaras története nem mindennapi. Gyermekkorában a poklok poklát is megjárta, állandó nélkülözésben és bizonytalanságban teltek napjai. Mindezek ellenére kitartott legnagyobb álma mellett, hogy egy nap NBA játékos legyen.Hozzászólások