NBA - Charles Barkley bunyós sztorijainál nincsen jobb
Charles Barkley bunyós sztorijainál nincsen jobb
Fotó: Europress/AFP

Charles Barkley bunyós sztorijainál nincsen jobb

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/05/07 11:01
A The Last Dance-sorozat miatt reneszánszát éli a '80-as, '90-es évek NBA-je. Sorra kerülnek elő jobbnál jobb történetek, amelyek nem biztos, hogy szorosan kapcsolódnak Michael Jordanhez vagy a Chicago Bulls-hoz, de tökéletes korrajzot adnak az akkori NBA-ről, és a liga akkori szereplőiről. Charles Barkley kétségkívül az egyik legszínesebb egyénisége volt a '80-as, '90-es évek NBA-jének. Sir Charles ugyanis nem csak játéktudásával, de bizony balhéival is kiemelkedett a többiek közül. A szókimondó, kőkemény kosaras gyakran keveredett verekedésbe, ezúttal a legérdekesebb, egyben legviccesebb balhéit gyűjtöttük csokorba.

Charles Barkley korszakos egyénisége az NBA-nek, aki nem csak eredményeivel és játékával, de botrányai miatt is sokszor került a reflektorfény közepébe. Az NBA halhatatlanjai közé is beválasztott egykori játékos, aki jelenleg szakkommentátorként dolgozik a TNT csatornánál, sohasem csinált titkot abból, hogy régebben nem, hogy nem kerülte el a balhékat, de olykor még kereste is azokat.

Ott van például egy 1996-es eset, amely során Barkley nemes egyszerűséggel kidobott egy férfit egy orlandói bárból egy verekedés során. A férfi a rendőrségi jegyzőkönyv szerint jégkockát dobott Barkley arcába, ami érthetően felhúzta a sztárt. Barkley első dühében felkapta a férfit és nemes egyszerűséggel kidobta a bárból. A nagyobb gond az volt, hogy előtte nem nyitotta ki az ajtót, így a férfi a bejárati ajtó üvegén keresztül hagyta el a bárt. Az incidens rendőri intézkedéssel ért véget, amely során Barkley-t rabosították majd tárgyalás is lett a dologból. A szókimondó kosaras a bírói meghallgatáson sem hazudtolta meg önmagát, hozta szokásos formáját és a tőle minden esetben elvárható markáns őszinteséget. A bíró azon kérdésére, hogy megbánta-e a tettét például így válaszolt: 

„Természetesen megbántam, de sokkal inkább azt, hogy a földszinten voltunk és nem az emeleten és nem onnan hajítottam le.”

Barkley a megbánás legapróbb jelét sem mutatta a tárgyalás során, ám becsületére szóljon, hogy gyermeki őszinteséggel magyarázta el a bírónak, hogy miért ragaszkodik a saját igazához.

„Ha cseszegetsz, akkor egyszerűen szétrúgom a seggedet. A fickó jégkockát vágott az arcomba, persze, hogy átdobtam a seggét az ablakon. Nem tagadom azt, amit tettem. Meg kellett védenem magam. A fickó azt kapta, amit megérdemelt.”

Barkley-nak persze nem ez volt az egyetlen ilyen esete. 1996-ban például egy clevelandi bárban verekedett össze az egyik vendéggel, akinek nem tetszett, hogy Barkley kedvenc törzshelyére tért be. A felek összeszólalkoztak, a vége természetesen verekedés lett. A férfi több mint félmillió dollárra perelte Barkley-t, ám a bíróság végül a kosaras javára döntött, így Barkley-nak nem kellett fizetnie. Ahogy egy másik, még a '90-es évek legelején történt esetet is megúszott egy könnyed „ejnyebejnyével”. Ez utóbbi Chicagóban történt és talán ez a legviccesebb, legalábbis Barkley elmondása alapján

„Három fickó támadt rám egy bár előtt. Súlyemelők voltak. Nagyon el akartak verni, sőt azt gondoltam, hogy meg fognak ölni. Szóval úgy voltam vele, hogy eljátszom a bolondot, hogy elriasszam őket. Lekaptam a ruháimat, ott álltam előttük félmeztelenül, cipő nélkül és a nem létező kung-fu tudományomat vettem elő. Azt, amit a Karate Kölyökből láttam. A háromból kettő ezt követően elment, de egy ott maradt. Hadonásztam előtte, ahogy a filmben láttam, aztán olyan erősen megütöttem, ahogy csak tudtam. Eltörtem az orrát.” – emlékezett vissza erre a balhéjára a még akkor a Philadelphia 76ers kötelékébe tartozó egykori kiváló játékos.

Bár a fentiek csupán Charles Barkley bunyós balhéit elevenítik fel, a Sir Charles becenévre hallgató kosarast természetesen nem ezek miatt tartották a liga egyik legszínesebb karakterének. Barkley sokkal inkább tudásával emelkedett ki a mezőnyből sem, mint balhéival, jóllehet abból is volt elég. Charles Barkley korszakos játékosként vonult be az NBA történelemkönyvébe, domináns játék jellemezte védekezésben és támadásban egyaránt, pedig posztján messze nem számított magas játékosnak, ellenben taktikai érzéke, fineszessége, kosaras IQ-ja riválisai fölé emelte. 

Barkley 11-szer volt az All Star-csapat tagja, 91-ben őt választották az All Star-gála legjobbjának, két évre rá már az alapszakasz MVP-címét is neki ítélték. Ötször volt tagja az All-NBA első csapatnak, tagja volt a '92-es barcelonai olimpián aranyérmet nyerő, korszakos egyéniségeket felvonultató Dream Teamnek. 34-es mezét a Philadelphia és a Phoenix is visszavonultatta. Charles Barkley pályafutásából egyetlen dolog hiányzik csak, az pedig a bajnoki cím. A legközelebb 1993-ban állt a hőn áhított sikerhez, ám a Michael Jordan fémjelezte Chicago Bulls ellen nem tudta győzelemre vezetni a Phoenix Suns együttesét. 

A bajnoki gyűrű megszerzése érdekében 1996-ban Houstonba igazolt, ám ott már messze volt legjobbjától. 2000-ben jelentette be visszavonulását, sokan úgy tartják, hogy ő az NBA történetének valaha volt legjobb játékosa, aki nem tudott bajnoki címet nyerni. 


Hozzászólások