NBA - Beindult a gépezet
Beindult a gépezet
James hazatért (Fotó: Europress/Getty)

Beindult a gépezet

Rév DánielRév Dániel
2014/07/15 10:49

Miután LeBron James levelét megírta, végérvényesen beindult az NBA szabadügynök-időszaka. Jöjjön egy rövid összefoglaló az eddigi átigazolásokról, szerződéskötésekről.

 • Az átigazolási időszakról szóló összefoglalót nem lehet mással kezdeni, mint LeBron James-szel, aki két éves, 42 millió dolláros szerződést írt alá a Cleveland Cavaliers együttesével. Hivatalosan azért csak ilyen rövidet, mert az új kollektív szerződést 2016-ban próbálja majd meg aláírni a liga és a játékosok szakszervezete. A két éves szerződés viszont azt is jelenti, hogy ha nem jön be Jamesnek a hazatérés, 31 évesen még bőven van lehetősége ajánlatok között válogatni a 2016-os szabadügynök-időszakban. Ráadásul Kevin Durant is akkor lesz szabadügynök...
 • Bosh többet kereshet Miamiban, mint James Clevelandben

  James távozása ellenére szerződést hosszabbított a Miami Heat együttesével Chris Bosh. A Miami nehéz helyzetbe került, mivel a Houston Rockets komolyan megkörnyékezte a nagyembert, így Bosh piaci értéke fölötti szerződést kapott. Öt év alatt 118 millió dollárt fog keresni (tehát évente 23,6 milliót, többet, mint James Clevelandben).
 • Szintén a Miamit érintő hír, hogy James pótlására megszerezte a csapat Luol Denget. A brit kosaras, aki pályafutása legnagyobb részét a Chicago Bullsban töltötte, január óta a Cleveland játékosa volt. Két év alatt 20 millió dollárt fog keresni. A Heat meghosszabbította Mario Chalmers és Chris Andersen szerződését is. Chalmersnek komolyan meg kell majd küzdenie a kezdőcsapatbeli tagságért Norris Cole-lal és az idén draftolt Shabazz Napierrel, míg Andersen a padról beszállva adhat extra energiát a csapatnak. Várhatóan a Miami James elvesztése ellenére is a keleti főcsoport egyik legerősebb csapata marad.
 • Anthony marad a Knicksben, 25 milliós átlagért

  Az átigazolási időszak második legnagyobb neve Carmelo Anthony-é, aki viszont nem vált csapatot, marad a New York Knicksnél. Anthony számos csapattal tárgyalt, ám a legjobb ajánlatot a Knickstől kapta, 5 évre írt alá, nagyjából 25 millió dolláros éves fizetésért. Kérdés, hogy a Knicksnél milyen keretet tudnak majd Anthony mellé felépíteni.
 • Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Chicago Bulls is bejelentkezik a keleti főcsoport megnyeréséért. A Jordan-éra óta sikertelen Bulls elengedte Carlos Boozert, megszerezte viszont a helyére Pau Gasolt, akinek szerződéséről még nem tudni pontos összeget, de valószínűleg harmadannyit fog keresni, mint amennyit Boozer kapott volna a jövő évben. Emellé, szintén négyes posztra érkezik Nikola Mirotic, így Noahval és Gibsonnal elég erős palánk alatti jelenlét várható Chicagóban. Kirk Hinrich szerződéshosszabbítása csak a hab a tortán, kiváló csereirányító lehet Derrick Rose mögött.
 • Történt egy érdekes csere, amelyben Trevor Ariza Houstonba került, Ömer Aşik pedig New Orleansba. A Houston lemaradt Boshról és Anthonyról is, így jött Ariza a képbe.
 • Viszont a Rockets úgy döntött, nem adja meg azt az évi 15 millió dollárt, amit a Dallas Mavericks ajánlott Chandler Parsonsért, így a csatár Dallasba került, Dirk Nowitzkivel és Tyson Chandlerrel játszhat együtt.
 • Pierce Washingtonban, fiatalok között folytatja

  Végül néhány érdekesebb történet röviden: Paul Pierce Washingtonban folytatja, két évre 11 millió dollárért, Ariza helyére érkezett. A Utah Jazz megtartotta Gordon Haywardot, aki 4 évre 63 millió dollárt kap, jól járt a piaccal. A Los Angeles Lakers szerződést hosszabbított Jordan Hillel és Nick Younggal, és megszerezte Jeremy Lint és egy 2015-ös draftjogot a Houstontól, érdekes lehet a Linsanity Los Angelesben. A Memphis Grizzlies három éves szerződést adott a 37 (!) esztendős Vince Carternek.
 • Legvégül pedig egy NBA-t érintő hír: Mike Krzyzewski kijelölte az augusztus 30-án kezdődő spanyolországi világbajnokságra készülő amerikai keretet, íme a névsor: Bradley Beal, DeMarcus Cousins, Stephen Curry, Anthony Davis, DeMar DeRozan, Andre Drummond, Kevin Durant, Kenneth Faried, Paul George, Blake Griffin, James Harden, Gordon Hayward, Kyrie Irving, Kyle Korver, Damian Lillard, Kevin Love, Chandler Parsons, Derrick Rose, Klay Thompson.
Hozzászólások