NBA - Az 1/1-es Zion Williamson: Megint valaki, akit Michael Jordanhez hasonlítanak
Az 1/1-es Zion Williamson: Megint valaki, akit Michael Jordanhez hasonlítanak
Fotó: Europress/AFP

Az 1/1-es Zion Williamson: Megint valaki, akit Michael Jordanhez hasonlítanak


2019/06/24 12:39

Lezajlott az NBA Draft, vagyis a 2019/20-as szezon játékosbörzéja, ahol a várakozásoknak megfelelően Zion Williamson került az 1/1-es pozícióba, miután az elsőként sorra kerülő New Orleans Pelicans az ő játékjogát választotta.

A robbanékony óriás 

A szinte felfoghatatlan fizikai adottságokkal rendelkező játékos első egyetemi évében olyan nyomot hagyott maga után, ami alapján nem lehetett kérdés, hogy az ő nevét olvassák majd fel először az idei NBA Drafton. Williamson 201 centiméter magas, 130 kilogramm (!!) súlyú, ám ezt a tömeget úgy képes mozgatni, ami a legrobbanékonyabb irányítókat is megszégyeníti. Emelkedése 1 méter feletti, amivel megdöntötte a Duke egyetem rekordját, és bár NBA mércével mérve ez még nem számít kiemelkedőnek, így is olyan látványos zsákolásokra képes, amivel hamar a top 10-es összeállítások egyik főszereplője lehet.


Már  Air Jordanhez hasonlítják 

Természetesen azonnal megjelentek olyan vélemények, hogy Williamson egyenesen Michael Jordan óta nem látott tehetség, és a játékra való hatása csak a nagy Air Jordanhez mérhető majd, de egy kicsit talán korai még a világ legjobb kosárlabdázóját emlegetni, aki 6 NBA bajnoki címet szerzett, és a mai napig számos rekordot tart. 

Megszoktuk már az elmúlt két évtizedben, amióta Jordan visszavonult, hogy minden kiemelkedő játékost előbb-utóbb Jordanhez kezdenek hasonlítani: így volt ez Kobe Bryanttel, LeBron Jamesszel, vagy akár Kevin Duranttel is. Ugyanakkor Zion Williamson még csak 18 éves és azon kívül, hogy elképesztő adottságai vannak és korához képest tényleg sokat tud a kosárlabda játékról, ez még nem emeli rögtön jordani magasságokba. Ehhez előbb az NBA-ben kell bizonyítania és meg kell mutatnia, hogy a legjobb játékosok között is képes kiemelkedő teljesítményre.

Talpszaggató hatás

Érdekesség, hogy óriási tehetsége és a remek statisztikai mutatói mellett mégis egy különös sérülés miatt került reflektorfénybe idén, amikor egy mérkőzésen egy kitámasztást követően a cipőjének a talpa egyszerűen leszakadt.


A jelenet nem csak azért járta be a világsajtót, mert az egyik legtehetségesebbnek tartott egyetemi játékos sérült meg, hanem azért is, mert a kosárlabdában kiemelkedő szerepet vállaló Nike sportszergyártó cipője adta meg magát. Ezen eseményt követően a cég részvényeinek összértéke 1 milliárd dollárral csökkent, hiszen az eset az egyetemi kosárlabda egyik legfontosabb rangadóján történt, amit több millióan követnek a televízión keresztül, a helyszínen pedig többek között a korábbi amerikai elnök Barack Obama is megjelent.

Szerencsére a sérülés nem volt olyan súlyos, mint amilyennek elsőre tűnt, Williamson pedig hamar visszatérhetett csapata vezéreként, aminek köszönhetően a Duke meg sem állt a bajnoki döntőig. A teljes szezont tekintve 22,6 pontot, 8,9 lepattanót és 2,1 gólpasszt átlagolt, ami alapján jogosan került a Draft 1/1-es pozíciójába. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy egyetlen jó egyetemi évvel még nem lehet biztosan megalapozni a Jordannel való összevethetőséget.

063_1157240106.jpgFotó: Europress/AFP

Doncic után Williamson? 

Sokkal inkább érdemes lesz figyelni egy európai csoda tehetség, Luka Doncic és Williamson összehasonlítását, ami egyben talán a stílusok csatája is lehet. Doncic egy évvel idősebb, de ugyanúgy 18 évesen, vagyis tavaly került az NBA-be harmadik kiválasztottként. Sokan féltették, hogy fiatal kora és európai múltja (korábban a Real Madrid játékosa volt) miatt fel tudja-e venni az amerikai kosárlabdázás elitjének ritmusát. Ő azonban minden várakozást felülmúlva olyan újonc szezont produkált, amivel az éppen hétfő este kihirdetésre kerülő év újonca cím legnagyobb esélyese. 

Doncic előtt mindössze három későbbi sztárjátékos tudott legalább 20 pontot, 5 lepattanót és 5 gólpasszt elérő statisztikát felmutatni az újonc évében: Michael Jordan, LeBron James és a 60'-as évek nagy sztárja Oscar Robertson. A szlovén játékos stílusa teljesen ellentétes Zion Williamsonéval. Habár ő is 201 centiméter magas, Williamson mellett egy törékeny kisfiúnak nézhetjük, így nem a súlyával és erejével, hanem lenyűgöző távoli dobásaival, elképesztő játékintelligenciájával és már-már megalázó trükkjeivel emelkedik ki.


Nem kérdés, hogy az NBA történetében bármennyit is változik a játék, Michael Jordan etalon marad. Mindig jönnek újabb és újabb sztárok, akit megpróbálnak hozzá hasonlítani. Azonban sokkal fontosabb, hogy az adott korszaknak ki az aktuális szupersztárja. Abban a ligában, amiből már visszavonult Kobe Bryant, ahol LeBron James idén betölti a 35. életévét, James Harden pedig egyelőre nem tud túllépni egyéni sztár szerepén, vajon ki lesz majd a 2020-as évek kiemelkedő egyénisége? 

A választ egyelőre nem tudhatjuk, de az biztos, hogy az elmúlt egy évben két olyan fiatal került az NBA-be, akik erre a pozícióra joggal pályázhatnak majd.
Még akkor is, ha sosem nyerhetik meg a Michael Jordannel való összehasonlítást. 

Szöveg: Buró Szilárd


063_1156995415.jpgFotó: Europress/AFP

Hozzászólások