NBA - A Toronto Raptors az NBA első kanadai bajnoka!
A Toronto Raptors az NBA első kanadai bajnoka!
Fotó: Facebook

A Toronto Raptors az NBA első kanadai bajnoka!

HosszabbitásHosszabbitás
2019/06/14 13:55
Kiélezett 6. mérkőzésen szerezte meg története első bajnoki címét a Toronto Raptors, Kawhi Leonard pedig begyűjtötte második döntős MVP-címét. A bajnoki címet szerző együttes elmúlt egy évét azonban érdemes megvizsgálni, mielőtt rátérünk a 2018/19-es szezont lezáró mérkőzésre.

A tavalyi évet követően egyértelmű volt, az évek óta épített Toronto megrekedt, King James megint az útjukat állta a konferencia elődöntőjében. Ebben a pillanatban válaszút elé érkezett a vezetőség: ad még egy esélyt a több alkalommal is megbukott csapatnak, vagy eljött az idő hogy All Int mondjanak. Végül az utóbbi mellett tette le a Raptors vezetősége a voksot: első lépésben kirúgták az év edzőjének választott Dwane Casey-t, helyére pedig egyik segédedzője, Nick Nurse került. 

063_1155804727.jpg Fotó: Europress/AFP

Nurse az egyik legjobb hírrel rendelkező segédedző volt a ligában, de vezetőedzői tapasztalata az NBA-ben nem volt, így már ez is rizikós döntésnek bizonyult. Ezt aztán tovább fokozták, egy a San Antonio Spursszel kötött cserével: a csapat egyik ikonja, DeMar DeRozan, illetve a kiegészítő ember Jakob Pöltl egy pickkel együtt távozott, míg Kawhi Leonard és Danny Green érkezett a helyükre. Mindezt úgy, hogy Leonardnál tudták a vezetők, egy év múlva szabadügynök lesz és sérülés miatt a teljes 2017/18-as szezont kihagyta, így tényleg 19-re húztak lapot, mindent a 18/19-es szezonra tettek fel.

Sérülések, de fejlődés az alapszakaszban

Már az alapszakasz elején látszott, ez a Toronto idén se lesz gyenge csapat, igaz, kisebb-nagyobb sérülések folyamatosan hátráltatták az együttest. Leonard játékperceit erősen limitálták, olyan szinten vigyáztak rá, ahogy gyermekkoromban vigyáztam kedvenc posztereimre, hihetetlen tudatosan kezelték a helyzetét. Amint minimális fájdalmat érzett valahol, azonnal kiültették meccsekre, igaz ebben segítségükre volt, hogy egyértelműen látszott, még így is top 3-ban lesznek a keleti konferenciában. 

A deadline előtt tovább erősítve a csapatot érkezett Marc Gasol és Jeremy Lin, míg távozott Jonas Valanciunas, Delon Wright és CJ Miles. Ezzel pedig a teljes mezőny egyik legkomplettebb és legerősebb csapatát építették fel a kanadaiak, akik egyrészt keleten esélyessé léptek elő, másrészt még jobban odafigyelhettek játékosaik kondíciójára, ezzel készülve a megterhelő rájátszásra. A 82 meccs alatt Nurse finomította a csapat játékát az előző évekhez képest, tökéletesre fejlesztette a védekezést, és olyan támadójátékot rakott össze, ami csak a bajnokaspiráns csapatokra jellemző. 

063_1155822777.jpg Fotó: Europress/AFP

Végül 58-24-gyel a második lett a Toronto nem csak a főcsoportban, de a teljes ligában is a Milwaukee Bucks mögött.

Minden összeállt: út a keleti győzelemig

A play-off-gombot aztán egyik napról a másikra benyomta a Kawhi és Green, a többiek pedig körről körre, mérkőzésről mérkőzésre elkezdtek felnőni melléjük. Az első kanyart az Orlando Magic ellen vereséggel kezdte a Toronto, de a következő 4 mérkőzést zsinórban megnyerte a csapat, és készülhetett a számára átokkal felérő elődöntőre, ahol az elmúlt években rendszeresen elvérzett. A helyzetet tovább nehezítette, hogy a rendkívül erős Philadelphia 76-ers ellen kellett a döntőbe jutást kiharcolni. 

Itt pedig egy olyan klasszikus született, amire az NBA-kedvelők sokáig emlékezni fognak. A párharcot előnyből váró csapat kiléte folyamatosan változott, brutális extra teljesítmények érkeztek mindkét oldalon. Végül egy mindent eldöntő drámai hetedik meccsen Leonard utolsó másodperces, a gyűrűn többször felpattanó, majd jó helyre zuhanó labdájával felrobbant a torontói csarnok és bejutottak a keleti konferencia döntőjébe.

A döntőben aztán újra megmutatták, milyen fából faragták őket. Az alapszakaszgyőztes Milwaukee Bucks ellen 2-0-s hátrányból álltak fel és fordítottak 4-2-re, mindezt úgy, hogy vezérük sérülten játszott, de a hatalmasat fejlődő Pascal Siakam, a rájátszásokban hagyományosabban gyengébb teljesítő Kyle Lowry, a rájátszásokban rendszeresen jól teljesítő Danny Green, a brutálisan erős centerpáros, Marc Gasol-Serge Ibaka és a remek kiegészítőember Fred VanVleetet segítségével meglett az évek óta hajszolt nagydöntő.

A csapatmunka diadala: siker a nagydöntőben

Az elmúlt éveket uraló Golden State Warriors elleni nagydöntőre mindenféle lelki nyomás nélkül készülhetett a torontói együttes, hiszen egy All Star kezdőötöst felvonultató csapat ellen kellett volna helytállniuk. A hangsúly itt azon van, hogy volna. Ugyanis, bár sokáig úgy tűnt, a GSW messze legnagyobb sztárja, Kevin Durant fel fog épülni sérüléséből, ebből eleinte nem lett semmi, ezt pedig ki is használták a raptorok. 

Bár pályaelőnyüket a második mérkőzésen elveszítették, de az ellenfélnél ezen a mérkőzésen egy újabb alapember, Klay Thompson megsérült, amit az GSW otthonában, az Oracleben kihasználtak, és mindkét idegenbeli mérkőzésüket hozták remek csapatmunkával és tökéletesen felépített, az ellenfél minden fegyverét kikapcsoló játékkal, ezzel 3-1-es előnybe kerülve. Az 5. mérkőzésen a Golden State az összes sérült játékosát bedobta minden mindegy alapon, ami végül kellően összezavarta a kanadai csapatot és ezt a mérkőzést elbukta. 

063_1155806089.jpg Fotó: Europress/AFP 

A GSW azonban hiába menekült meg, mégis olyan vereséget szenvedett, ami alighanem a teljes aranykorát lezárja, mivel az indokolatlan módon túlerőltetett Durant szervezete nem bírta el a terhelést, és Achilles-ín-szakadást szenvedett, aminek köszönhetően a teljes jövő évi szezont ki kell majd hagyja, és még soha egy játékos sem tudott visszatérni egy ilyen sérülésből ugyanazon a szinten, mint amit előtte képviselt.

A hatodik mérkőzésen magyar idő szerint pénteken hajnalban aztán felkerül a korona a Toronto szezonjára, a Raptors háromból harmadjára is megverte a Warriorst az Oracle-ben, ezzel megnyerte története első NBA-bajnoki címét (egy újabb szomorú és komoly sérülés sajnos beárnyékolta a meccset, Klay Thompson térdszalag-szakadást szenvedett, ezzel legalább fél éves kényszerpihenőre kárhoztatva). Kawhi Leonard pedig 2014 után második alkalommal lett a döntő MVP-je, hat mérkőzésén 28,5 pontot, 9,8 lepattanót, 4,2 gólpasszt, 2 labdaszerzést és 1,2 blokkot átlagolt. 

Megvan tehát az első kanadai bajnoki cím az NBA történetében, Kawhi Leonard felült kelet és a teljes liga trónjára, a GSW aranykora pedig a komoly sérülések miatt alighanem véget ért. Egy biztos, az ünneplést követően rendkívül érdekes holtszezon elé néz a teljes NBA, a rajongók legnagyobb örömére.

64320813_345191192858490_7953652195168092160_n.jpg Fotó: Facebook

Szöveg: Gellért Bence

Hozzászólások