NBA - A nap, amikor Michael Jordan két kör golf és egy láda sör után egy emberként verte agyon a Clevelandet
A nap, amikor Michael Jordan két kör golf és egy láda sör után egy emberként verte agyon a Clevelandet
Fotó: Europress/AFP

A nap, amikor Michael Jordan két kör golf és egy láda sör után egy emberként verte agyon a Clevelandet

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2019/11/11 13:04

Egy sztori, amely hűen megmutatja, hogy mekkora versenyszellem munkálkodott a „Főbikában”.

Michael Jordan neve talán még a kevésbé hard-core sportrajongók számára is mond valamit. Nagy valószínűség szerint mindenki hallott a Chicago Bulls kosárfenoménjáról, vagy látta a nevével fémjelzett cipőket, ruhadarabokat itt ott. 

000_APW2002060658267.jpg Fotó: Europress/AFP

Azt már valószínűleg csak a Jordan-életműben jártasabbak tudják, hogy az NBA valaha volt legnagyobbja megszállott golfozó mind a mai napig. Ahogy a nagy átlag azzal sem biztos, hogy tisztában van, hogy voltak idők, amikor Jordan bizony megrögzött sportfogadó is volt, nem egy alkalommal kisebb vagyont vesztett, vagy nyert. A rossz nyelvek szerint első visszavonulása is ebbéli szenvedélyének köszönhető. De ez a történet most nem erről szól, sokkal inkább arról, hogy Air Jordan hogyan mészárolta le a Cleveland Cavaliers együttesét a 90-es évek elején 36 szakasznyi golf és egy láda sört követően. 

A történetet Jeremy Roenick, NHL-legenda osztotta meg az egyik chicagói rádióműsorban, amely beszélgetést a Golf.com oldal osztotta meg olvasóival. Roenick illusztris pályafutása során 1988 és ’96 között éppen a Chichago Blackhawks együttesében játszott. Jordannel jó barátságot ápolt, többször golfoztak együtt. A 92-es bajnoki idény során egy nap a két sztársportoló lebeszélt egy randevút egyik kedvelt golfpályán. Jordannel köztudottan nem lehetett csak úgy haveri alapon játszani, bármilyen összecsapásnak tétje kellett, hogy legyen.

075_may-notitle160119_np4FW.jpg Fotó: Europress/AFP

A tét természetesen nem állt meg mondjuk egy két italban vagy egy vacsorában egy nívós étteremben, sokkal inkább súlyos dollár ezrek forogtak kockán.

Ezúttal sem volt ez másként. Roenick állítása szerint a kora reggeli órákban érkeztek a pályára, ott pedig megegyeztek Jordannel, hogy 18 szakaszt játszanak. Roenick maga sem gondolta volna, hogy a penzum több lesz egy körnél, lévén Jordan és a Bulls aznap Clevelandben játszott este. Aztán máshogy alakultak a dolgok. Történt ugyanis, hogy Roenick legyőzte Jordant, nyert pár ezer dollárt, ám mikor indulóra fogta volna a dolgot Jordan odaszólt, hogy játszanak még egy kört. Roenick meglepődött, hiszen kora délelőtt volt már, egy idegenbeli túrára pedig időben el kell indulnia még Jordannek is. Legalábbis ezt gondolta. De, mint később kiderült – és az élet ezt többször is igazolta – Jordanre más szabályok vonatkoztak, vagy legalábbis a sztár nem mindet gondolta kőbe vésettnek. 

Roenick és Jordan tehát visszamentek az egyes elütőre, ám ezúttal már egy rekesz jégbehűtött sör társaságában. Persze ezt a kört is Roenick nyerte – legalábbis az NHL-legenda elmondása szerint – így ismét pár ezer dollárral megkönnyítette a Levegő Urát. Roenick a kör végeztével elkezdett humorizálni, hogy ő bizony felhívja a bukmékerét és az összes Jordantől elnyert pénzét felteszi a Cavs győzelmére, mert ilyen állapotban Jordan tuti, hogy nem fogja tudni győzelemre vezetni a „bikákat”. A nap során talán ekkor sikerült előhúznia leginkább Jordan könyörtelen versenyszellemét, a „Főbika” ugyanis így szólt.

Megmondom, hogy mit csinálunk most. Fogadjunk, hogy legalább 20 ponttal verjük a Cavs-t és legalább 40 pontot szórok ma este!

Roenick belement a fogadásba, ám talán már akkor sejtette, hogy a golfozás során elnyert dollár ezrektől érzékeny búcsút kell majd vennie. Így is lett. Aznap este a Chicago Bulls Michael Jordan vezetésével 26 ponttal verte a Cleveland Cavaliers együttesét, Michael Jordan pedig valóban 40 pont felett zárt, egészen pontosan – legalábbis Roenick elmondása szerint - 52 ponttal keserítette meg Craig Ehloékat. 

Hozzászólások