NBA - 28 éves az NBA történetének egyik legnagyobb zsákolása
28 éves az NBA történetének egyik legnagyobb zsákolása
Fotó: Europress/AFP

28 éves az NBA történetének egyik legnagyobb zsákolása

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/05/04 13:28

Egészen pontosan 28 éves az NBA történetének egyik legmegalázóbb zsákolása, amely persze az egyik legnagyobb is egyben. Az elkövetője Shawn Kemp, aki legjobb éveiben a Seattle Supersonics csapatát erősítette. Kemp a címben említett "húzást" szinte napra pontosan 28 éve a Golden State Warriors játékosa, Alton Liston ellen mutatta be és bár azóta majdnem három évtized telt el, mutatványa a mai napig helyet követel magának minden idők legnagyszerűbb zsákolásai között. 

Shawn Kemp az NBA történetének egyik legzseniálisabb zsákolója. Felesleges azon vitatkozni, hogy ott a helye a legnagyobbak között, nevét ebben a tekintetben egy lapon kell említeni Vince Carter, Michael Jordan vagy Dominique Wilkins nevével. Kemp legjobb időszakát az azóta Oklahomába költöztetett Seattle Supersonics csapatánál töltötte. A Sonics a 90-es évek meghatározó gárdája volt, George Karl vezetőedző keze alatt Kemp mellett olyan játékosok szerepeltek a csapatban, mint a korszakos zseni és 2013 óta Hall of Fame-tag Gary Payton, a német Detlef Schrempf vagy az egyaránt nagyszerű kiegészítő embereknek számító, Sam Perkins, Hersey Hawkins és Nate McMillan. A címben említett zsákolást Shawn Kemp 1992-ben egy Golden State Warriors meccsen mutatta be, a szenvedő fél pedig Alton Lister volt. Ez a zsákolás hetekig beszédtémát szolgáltatott és azóta is ott jegyzik minden idők legnagyobb zsákolásai között. 

Shawn Kemp 1993 és 1998 között hatszor szerepelt All Star-gálán, ő a Sonics történetének ötödik legtöbb pontját szerző játékosa, a legtöbb blokkot jegyzi a klub történetében, míg a lepattanók tekintetében a második az örökranglistán. Érdekes, hogy bármennyire is jó "rugói" voltak, zsákolóversenyt nem nyert, pedig négyszer is elindult. A szakértők szerint nem volt elég nagy a kézfeje, ez volt kevés hiányosságai közül az egyik. A másik, amit viszont már sokkal inkább a szemére lehet vetni az akaraterő hiánya volt. Mert amennyire meghatározó játékosa tudott lenni a Sonicsnak, következő csapataiban, a Cleveland Cavaliersben és főleg a Portland, valamint az Orlando együtteseinél már sokkal inkább súlyproblémáival került be a híradásokba semmint hatalmas zsákolásaival, jóllehet Clevelandben még legalább hozta a Seattle-ben mutatott ponterős játékát. 

Kemp az 1995-1996-os szezonban ért pályafutása csúcsára, amikor a Sonics klubrekordot jelentő 64 győzelemmel zárta az alapszakaszt, majd meg sem állt a döntőig. Ahogy a kor többi nagyágyúja, úgy Kemp is Michael Jordannek és a Chicago Bullsnak köszönheti, hogy bajnoki cím nélkül zárta a pályafutását, Jordanék 4-2-re verték Kempéket a 96-os döntőben. A "Reign Man" becenévre hallgató Kemp a következő szezonban még azért rájátszásba vezette a Sonicsot, ám a második körben a Houston ellen kiestek. A következő idényt már Clevelandben kezdte, anyagi természetű vitája miatt ugyanis a Seattle elcserélte. Innentől kezdve pályafutása már inkább lefele ívelt, robbanékonysága elveszőben volt, leginkább súlyproblémái miatt.

Kemp magánélete sem volt tündérmesébe illő, a nehéz gyermekkort követően profi pályafutása végével is volt problémája bőven. Több anyától összesen hét gyermeke van, többször meggyűlt a baja a rendőri szervekkel is, leginkább kábítószer miatt. A 90-es évek NBA-kosárlabdáján szocializálódó rajongóknak ugyanakkor egyáltalán nem a magánéleti gondjai vagy a különböző törvénysértései miatt maradt emlékezetes, sokkal inkább látványos és többnyire elementáris erejű zsákolásai miatt.


Hozzászólások