MLB - Winter Meetings előtt
Winter Meetings előtt
Kommissar Manfred. Fotó: Europress/Getty

Winter Meetings előtt


2016/12/04 18:25

Egy hónap telt el a Chicago Cubs történelmi győzelme óta, de az offseason még nem indult be igazán. Hétfőtől azonban megkezdődik a Hot Stove szezon legérdekesebb része, a Winter Meetings. De addig is lássuk, mi zajlott le egy hónap alatt a baseball világában.

Új Kollektív Szerződés

November hónap legnagyobb kérdése az volt, hogy a liga- és a játékos szakszervezet képviselői meg tudnak-e egyezni a december 1-jével lejáró Kollektív Szerződés (Collective Bargaining Agreement - CBA) új feltételeiről, vagy 1994 után újra "munkabeszüntetés" következik. Mivel több kérdéses pont is akadt, november közepétől kezdett reálissá válni, hogy a tulajok lockout-tal sújthatják játékosaikat. Persze ez nagy fennakadást nem jelentett volna, lévén a tavaszi edzőtábor csak februárban kezdődik, a játékosok addig simán tudtak volna készülni a szezonra. Az MLB viszont reneszánszát éli, egyre több a fiatal sztár, pénzügyileg minden rendben, a fizetések nőnek, aminek a tulajdonosok ugyan nem örülnek felhőtlenül, de cserébe zsíros tv-szerződéseket köthetnek; egyre több zöldhasút lehet a zsebbe pakolni. Ebből kifolyólag kevesen gondolták úgy, hogy határidőre nem lesz megegyezés. A felek végül november utolsó napján csaptak egymás markába, kisebb-nagyobb változásokkal kész az új CBA, de igazán elemi különbségekben nem egyeztek meg a felek. Nem lesz nemzetközi draft, vagy 26. roster spot, ám így is érdemes megnézni, mik a főbb újdonságok:

- Az új CBA-t 5 éves időtartamra kötötték meg, és 2021. december 1-jén fog lejárni.

- 2017-től már nem az All-Star meccs eredménye határozza meg, hogy ki kezd otthon a World Series-ben, hanem az alapszakaszban elért jobb mutató.

- A 15 napos sérültlista 10 naposra rövidül.

- 2018-tól hét közben fog indulni a szezon, így a csapatok részére plusz 4 szünnapot tudnak biztosítani az idény során.

Emelkedik a luxusadó határa: 2017-ben a korábbi 189 millió dollár helyett 195 millió lesz, majd 2021-ig fokozatosan 210 millió dollárra ugrik. Nőnek az átlépése következtében befizetendő büntetések is. Az első fölélövés esetén a határ feletti összeg 20 %-át, második évben 30 %-át, harmadikra 50 %-át kell pluszban kicsengetni. Ráadásul ha valaki legalább 20 és 40 millió közötti összeggel lépi túl a határt, még 12 % pótadót is fizet, míg ha 40 millió feletti egységgel, akkor 42,5 %-ot, és még az első körös draftpozícióját is hátrébb dobják 10 hellyel (kivéve az első hatot, mert az védett; ezen csapatoknál a második körös pick megy hátra). Ha valamely csapat annyira felelőtlen, hogy másodjára is legalább 40 millióval túllépi a luxusadó határát, már 45 %-os pótadót fizet, valamint a 10 helyes hátrasorolást is ugyanúgy megkapja. Szóval ha valaki már harmadik éve átlépi a határt, ebből legalább kétszer 40 millióval, az 50 + 45 % adót fizet. A luxusadó ugyan nem fizetési sapka, de aligha lesz olyan csapat, aki megkockáztatja ezt a játékot. Egy tulaj sem akar saját maga ellensége lenni, és kb. 40 millió dolcsit még pluszban kifizetni a semmire. A 2016-os év végén 4 csapat lépte át a 189 milliós határt: a Los Angeles Dodgers, a New York Yankees, a Boston Red Sox és a Detroit Tigers. Ők négyen párszor valószínűleg be fognak csúszni az új CBA szerinti luxusklubba is, de az egyre drágábbá váló fiatalokkal operáló Chicago Cubs, a mindig sokat költő San Francisco Giants, vagy az olyan - mostanában visszafogottabb - pénzeszsákok, mint a New York Mets, vagy a Philadelphia Phillies is jó eséllyel bekacsinthat 200 milka fölé. Meglátjuk majd, hogyan rendezi át a szabadügynök-piacot az új rendszer, elképzelhető, hogy még jobban megnő a korai szerződéshosszabbítások száma. Főleg azért is érdekes ez a kérdés, mert 2018-ban olyan szerényebb játékosok lesznek szabadügynökök, mint pl. Bryce Harper, Manny Machado, Matt Harvey, Josh Donaldson, AJ Pollock, vagy Andrew McCutchen. Ráadásul Clayton Kershaw is épp akkor léphet ki szerződéséből. Mehet majd a matek a pénzügyi osztályokon.

- Emelkedik a minimumfizu összege is: 2019-re 555 ezer dollárra ugrik a mostani 507 500 dodóról, valamint a kisligás minimálbér is nőni fog.

Az a játékos, aki már egyszer megkapta a Qualifying Offer-t (QO), többször nem kaphatja meg, de változtak az ilyen játékost szerződtető csapatokra vonatkozó szabályok is. Amennyiben egy csapat részesül a bevételek szétosztásából (azaz kisebb piacon játszik, mint pl. a New York-iak, vagy Los Angeles-iek), a szerződtetéssel harmadik legmagasabban rangsorolt draftcetlijét veszíti el. Amennyiben egy luxusadót fizető csapat igazol QO-t kapó játékost, elveszíti második és ötödik legmagasabban rangsorolt draftpozícióját, valamint a nemzetközi igazolásokra felhasználható keretéből 1 millió dollárt. Az összes többi csapat második legjobb drafthelyét veszti el és 500 ezer, nemzetközi igazolásokra fordítható dollárral lesz vékonyabb. Ha csapatunk elveszíti QO-val megdobott játkosát, és az 50 millió dollárnál nagyobb szerződést köt, vigaszdíjként egy első kör utáni kompenzációs draftcetlivel ajándékozzák meg. Ha nevezett játékos csak 50 milka alatt ír alá, mindössze egy, a versenyegyenlőség miatt bevezetett ún. Competitive Balance B kör és a harmadik kör közötti kompenzációs cetlicske jár (a Comp A kör az első és a második kör között van, azaz az 50+ milliós kör). Ha a játékost elveszítő klub luxusadót fizet, csak egy negyedik kör utáni kompenzációs választási lehetőség jár. A döntéshozók az új rendszertől azt várják, hogy szerencsétlen játékosok ne üljenek még februárban is a kanapéjukon azért, mert senki nem akarja elveszíteni első körös drafthelyét egy igazolás miatt (lsd. Ian Desmond, Nelson Cruz) A szabadügynököknek ez a változtatás egészen biztosan jól fog jönni.

- A következő 5 évben a liga több külföldi helyszínen is mérkőzéseket akar rendezni. A lehetséges desztinációk: Mexikó, Dominikai Köztársaság, Puerto Rico, Ázsia és London.

A nemzetközi igazolásokra fordítható összeget a csapat piacának mérete határozza meg, ez jövőre 4,75 millió dollártól 5,75 millió dollárig terjed majd (amit nem lehet átlépni!!!, de plusz lóvéért lehet cserélni), ráadásul a korhatárt is emelik, 23 évről 25-re. Ez éppen rosszul jön a legígéretesebb japán tehetségnek tartott Shohei Ohtani-nak, akire így még plusz két évet kell várnunk, hogy az MLB-ben lássuk, bár a Japánból érkező játékosokra még egyéb szabályok is vonatkoznak. Az viszont érdekes lesz, hogy a csapatok hogyan osztják majd be ezt az összeget, lévén a legígéretesebbnek tartott fiatalok azért bőven kaptak 2-3 millió feletti aláírásbónuszt. A versenynek jót tehet majd, de a legvastagabb tárcájú egyesületek már nem fognak tudni a pénzükkel izmozni a 16 éves latinók között.

Vajon mikor látjuk majd Ohtani-t az MLB-ben

- Szigorítják a doppingellenőrzést, valamint kiemelt figyelmet fognak fordítani a családon belüli erőszak kérdésére is.

Ezek csak a nagyobb, már publikus változások, sok újdonság pedig csak a 2017-es szezon után lép életbe. Volt ahol a tulajok jöttek ki győztesként (pl. luxusadó, vagy a minimum fizetés csak kis mértékű emelése), míg a QO-rendszer átalakítása, vagy a szünnapok számának emelése egyértelműen a játékosoknak kedvez. Hogy a változások milyen hatásokkal járnak majd, azt úgyis csak a gyakorlat fogja kikristályosítani. A lényeg, hogy 2021-ig zavartalanul folytatódhatnak az MLB küzdelmei.

Ha valaki bővebben olvasna a változásokról, megteheti itt, esetleg itt, netán itt, akár itt, vagy itt, de akár itt is, valamint továbbra is nyugodt szívvel ajánlom a PlayBall!-t, mint a baseball hírek Mekkáját. Az elkövetkező hetekben biztosan még több részletre fény derül majd a CBA-val kapcsolatban.

Új döntéshozók

Ahogy minden évben lenni szokott, néhány csapatnál lecserélték a vezetőséget, így a Winter Meetings-en egyes klubokat új arcok képviselnek majd.

A pocsék szezont zárt Arizona Diamondbacks nagytakarítást tartott, Dave Stewart-ot kirúgták, Tony La Russát lefokozták, új általános igazgatónak pedig a Boston Red Soxból érkező Mike Hazen-t nevezték ki. Hazen hozta magával asszisztensnek Amiel Sawdeye-t is, nekik kell majd a helyes útra terelniük az idén nevetség tárgyává vált csapatot. Bostonban viszont nem lesznek nagy változások Hazen távozása után, új GM-et egyelőre nem neveznek ki, a dolgokat továbbra is az elnök, Dave Dombrowski tartja majd kézben.

Felejteni való szezont zárt a Minnesota Twins is, úgyhogy itt is új emberek kerültek a fő pozíciókba. Terry Ryan legalább 128 év után hagyja el a csapatot, helyére Thad Levine érkezik Texasból, míg a hierarchia legmagasabb fokára Derek Falvey állhat fel, aki a Cleveland Indians együttesétől köszönt el. Nem rossz ajánlólevelek, de lesz dolguk bőven, ha össze akarják kapni az Ikreket.

A Diamondbacks ráadásul a pályán is új irányba megy majd, az új vezetők hozták magukkal saját edzőjüket is. Torey Lovullo a bostoni kispadot és John Farrell vezetőedzőt hagyta ott az arizonai lehetőség kedvéért. De nem csak ő az egyetlen új edző: a Colorado Rockies Bud Black-re cserélte Walt Weiss-t, míg a Chicago White Sox Robin Venturától köszönt el Rick Renteria kedvéért.

A lényeg

De térjünk rá a holtszezon legérdekesebb kérdésére: ki-hová-mikor-mennyiért igazol.

Az új CBA körüli bizonytalanságok miatt kicsit lassan melegedett fel a Hot Stove, de pár fontosabb csere, igazolás így is történt már.  Rögtön november elején a Los Angeles Angels és a Detroit Tigers kötött meg egy üzletet, melynek keretében Cameron Maybin az Angyalok Városába tette át székhelyét a fiatal jobbkezes dobó, Victor Alcantara játékjogáért cserébe. Maybin neve nem is hangzik rosszul Mike Trout és Kole Calhoun mellett, megszerzésével az Angels erősen rákoncentrálhat ementáli infield-jére, míg a hirtelen kiadáscsökkentésbe kezdő Tigrisek egy tehetséggel gazdagodtak.

A november eleje hagyományosan a különböző szerződéses opcióké, idén sem volt ez máshogy. Olyan játékosok opciója lett lehívva, mint pl. Gio Gonzalez (Nationals, 12 millió), Carlos Santana (Indians, 12 millió), Jonathan Lucroy (Rangers, 5,25 millió), Jay Bruce (Mets, 13 millió), Wade Davis és Alcides Escobar (Royals, 10 és 6,5 millió), Clay Buchholz (Red Sox, 13,5 millió), Francisco Rodriguez (Tigers, 6 millió), vagy Evan Gattis (Astros, 5,2 millió). Nem sok meglepetés van közöttük. Viszont pár nagyobb nevű, de nem a fizetéséhez mérten teljesítő játékostól elköszönt csapata; így járt pl. Ryan Howard a Philliesből, akinek inkább 10 millió dollárt fizetnek, csak menjen minél messzebb Philadelphiától.  Kendrys Morales és Edinson Volquez (Royals), Dexter Fowler (Cubs), valamint Yoenis Céspedes (Mets) viszont maguktól döntöttek úgy, hogy inkább szabadügynökként próbálnak meg új feltételeket kiharcolni maguknak. Mindjárt meg is látjuk, hogy jól döntöttek.

Az első komolyabb igazolásokat az Atlanta Braves jelentette be, főleg fiatalokkal teletűzdelt rotációjuk kapott némi veterán-injekciót, hiszen két napon belül két igazolást is tető alá hoztak. Előbb R.A. Dickey, majd Bartolo Colón megszerzését hozták nyilvánosságra, akiktől azt várja a vezetőség, hogy ötnaponta álljanak ki a dombra és megbízhatóan hozzák le a szezont. Mögöttük nyugodtabban fejlődhetnek a fiatalok, nem a tejfeles szájúaknak kell majd húznia a csapatot. Ráadásul december elején még egy veteránt húztak be, Jaime Garcia a Cardinals-tól érkezik a csapathoz.

Még Colón igazolásának napján robbantott a Blue Jays is: ők a feljebb említett Kendrys Morales-t kínálták meg egy 3 éves, 33 millió dolláros kontraktussal. Leigazolása azért is érdekes, mert leginkább kijelölt ütőként használható, pont úgy, mint az egyik legjobb free agent-ként nyilvántartott Edwin Encarnación. EE így valószínűleg nem tér vissza Kanadába, de lehet, hogy José Bautista is már max. csak vendégként teszi tiszteletét a Rogers Centre-ben. A Jays egyébként még a nagy tehetségnek kikiáltott Lourdes Gurriel-t is magához láncolta, de ő inkább a jövő embere lehet.

November közepét aztán a Houston Astros uralta, hirtelen három nagyobb tranzakcióban is benne voltak. Először két évre leigazolták Charlie Morton-t, aki jó dobó is lehetne, ha egyszer olyan három hónapig egészséges tudna maradni. Nála jobb döntésnek tűnik az OF Josh Reddick leigazolása, valamint a C Brian McCann megszerzése is. Utóbbiért két fiatal dobót adtak a Yankees-nek, de így is meglepően olcsón szerezték meg a fiatalításba kezdő jenkiktől. Tegnap aztán ledobtak még egy bombát, egy évre leigazolták Carlos Beltrán-t is (16 millióért), némi veterán jelenlétet adva a csapatnak. Ha Beltrán 40 évesen is meg tudja majd közelíteni 2016-os számait, nagy erősítést jelenthet a texasi ütősornak.

Az állam marad, a csapat viszont nem. Beltrán Houstonba költözött

Aktív az Astros riválisa, a Seattle Mariners is, bár ők inkább a kiegészítő játékosok frontján hajtanak. Először Danny Valenciát hozták át Oaklandből, hogy valaki fenntartsa a fegyelmet a klubházban, majd megszerezték Richie Saffer-t és Taylor Motter-t Tampából, valamint James Pazos-t New Yorkból. Ne ijedjenek meg, ha nem hallottak még róluk, nem rajtuk fog múlni a Mariners rájátszás-szereplése. Annál nagyobb volumenű volt a Diamondbacks-szel nyélbe ütött csere, melynek keretében Jean Segura, Mitch Haniger és Zac Curtis érkezett, Taijuan Walker és Ketel Marte pedig távozott. A Marinersnek nincs ideje megvárni míg Walker és Marte realizálja potenciálját, Segura viszont simán a kezdő SS-juk lesz, és ha a tavalyi formáját hozza, sokat fog segíteni támadásban, míg Haniger és Curtis a közeljövő emberei lehetnek. Walker és Marte is mutatott ugyan szép dolgokat, és a Mariners vezetőinek elmondása alapján sem lenne meglepő, ha összeállna a játékuk, de a Seattle-iek úgy ítélték meg, hogy előrébb lesznek Segurával. Az idő majd eldönti, de ha az Arizonába kerülő fiatalok előrelépnek, a Diamondbacks sem csinált olyan rossz boltot. A hétvégére aztán maradt még egy Mariners-igazolás, a balkezes Mark Rzepczynski érkezett két évre, általános elképedést kiváltó 11 millió dollárért. Nem a legjobb ár-érték arányú igazolás ez, de a cseredobók ára igencsak megemelkedett.

Jól látszik ez Brett Cecil St. Louis-i szerződéséből is. Ő négy évre 30,5 millió dollárt kap, bár statisztikái jobbak, mint Rzepczynskié, a Cardinalsnak pedig égető szüksége volt egy jó balkezesre. Ha már túlfizetésekről beszélünk: Andrew Cashner 10 milliós szerződése is csak abban az esetben lesz elfogadható a Rangers számára, ha egészséges tud maradni. Erre viszont még a legelvetemültebb spekulánsok sem fogadnának. Ha belegondolunk, hogy anno Anthony Rizzót kapta érte cserébe a Chicago Cubs....

Ha már a bajnokok kerültek szóba, ők Jon Jay szerződtetésével kerültek be a hírekbe, vele próbálhatják meg pótolni Dexter Fowler-t, amely nem is tűnik olyan rossz ötletnek. A Mets viszont nehezen bírta volna el Céspedes távozását, nem is hagyták messzire menni, gyors az orra alá toltak egy 4 éves, 110 millió dolláros szerződést, amelyet egy csere-vétójoggal is megspékeltek. A New York-i támadógépezet lelke tehát marad, kérdés, hogy mennyire kényelmesíti el a tuti lóvé. A Mets csoportriválisa, a Miami Marlins is erősít, a csapatnak José Fernández halála előtt is szüksége volt dobókra, de az ász elhunytával ez csak még hatványozottabb lett. Edinson Volquez leigazolásával kezdték befoltozni a rotáció lyukait, de alighanem továbbra is a piac aktív résztvevői lesznek.

A QO-t elfogadók tábora is nőtt, idén Jeremy Hellickson és Neil Walker döntött úgy, hogy az egy évre 17,2 millió dollárt garantáló ajánlatot választja, a szabadság kárára.

December eleje aztán meghozta az ún. non-tender határidőt is, amikor is a csapatoknak dönteniük kell, kínálnak-e szerződést az arbitrációra jogosult, vagy még az előtt álló játékosaiknak. Egy két jobban csengő név nem kapott ilyen ajánlatot, így már ők is a szabadügynökök táborába tartoznak. Wellington Castillo és Rubby de la Rosa (Diamondbacks), Chris Carter (Brewers), Ben Revere (Nationals), valamint Tyson Ross (Padres) erősítést jelenthet elég sok csapatnak, ha becsukjuk a szemünket, Carter-en már láthatjuk is az Orioles-mezt.

Mi várható a Winter Meetings-en?

Végül nézzük meg, miért is hegyezi magát sok baseball-fanatikus a következő napokra.

- Még nem talált új csapatra a három nagynevű closer, Aroldis Chapman, Kenley Jansen és Mark Melancon sem; nem lenne meglepő, ha valamelyikük, vagy akár mindhármuk túltenne Jonathan Papelbon rekordszerződésén (4 év, 50 millió dollár). A pletykák Chapman esetében 100 millió dollárról szólnak, de ez az összeg alighanem csak álom. Papelbon pénzét viszont simán átlépheti.

- Többek között Edwin Encarnación, José Bautista, Mark Trumbo, Justin Turner, Dexter Fowler, Ian Desmond, Rich Hill, Matt Wieters, vagy Carlos Gómez is csapat nélküli még, és igen meglepő lenne, ha egyikük sem kanyarítaná oda nevét egy szerződés végére az elkövetkezendő három napban.

- Egyes híresztelések arról szólnak, hogy a Pirates és a Nationals csapata komolyan belebonyolódott egy Andrew McCutchen köré szerveződő cserébe, a Winter Meetings-nél pedig keresve sem lehet jobb helyet találni ennek véglegesítéséhez. De folyamatosak a hírek a Chris Sale iránt érdeklődőkről is, a balkezes ász megszerzése érdekében viszont valakinek fele királyságát fel kell adnia.

- A 42 hazafutással záró Brian Dozier-t is szóba hozták már más csapatokkal, valamint a Cincinnati Reds veteránjai (Brandon Phillips, Zack Cozart, Joey Votto) is cserealappá válhatnak. A Detroit Tigers már a holtszezon elején kijelentette, hogy mindenki mozdítható, a Winter Meetings profiljába pedig simán belefér még egy mega Miguel Cabrera-csere.

Megy, vagy marad

Mozgalmas 3-4 nap vár tehát ránk, az új CBA elfogadása után most indulhat be igazán az átigazolási szezon. Személy szerint legalább a 2014-es találkozóhoz hasonló aktivitást várok.

Hozzászólások