MLB - Veteránok hétvégéje
Veteránok hétvégéje
A védjegy. Fotó: Europress/Getty

Veteránok hétvégéje


2016/08/09 19:46

"Az idő nem folytonos. Nem folyik, nem is csordogál vagy zubog, hanem le-lecsap az emberre, mint egy vérszomjas antilop."

A fenti idézet Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplójából származik és nagyjából jól leírja, mit is éreznek a baseball szerelmesei (az egyik biztosan) a múlt hétvége után. Mostanában a fiatal, up-and-coming sztároktól hangos a liga, de a mögöttünk hagyott napokat a veteránok uralták.

Mark Teixeira befejezi

Az egész, keleti parti idő szerint, péntek délután kezdődött. Mark Teixeira, a New York Yankees lejáró szerződésű játékosa bejelentette, hogy az idény végeztével visszavonul. Elég meglepő sajtótájékoztató volt, tekintettel arra, hogy Tex nemrég még arról beszélt, hogy bőven van még benne, jó pár évig folytatni kívánja karrierjét. Lévén még csak 36 éves, és tavaly egy "szerény" .255/.357/.548-as sort ütött, 31 hazafutással, egyértelmű volt, hogy nem viccel. Az egyetlen szépséghiba a 2015-ös idénynek idő előtt véget vető sérülése volt, mialatt a Yankees-ben bemutatkozhatott Greg Bird, a jövő embere Tex posztján (aki aztán a télen komoly sérülést szenvedett).

Világossá vált, hogy legalább olyan statisztikákat kell hoznia idén, mint egy évvel ezelőtt, ha egy kicsit is meg akarja nehezíteni a jenki döntéshozók dolgát. Nem sok esély volt rá, hogy az idei szezon után szerződést kapjon a Bronxban. De nem sikerült átmenteni a tavalyi formát, Teixeira egészen pocsék szezont fut (bár az utóbbi napokban mutat életjelet): .200/.288/.343, 10 home run. A fiatalítás kellős közepén álló Yanks-nél nem sok jóra számíthatott a jövőben. Ráadásul idén (mint mostanság minden évben) is kisebb-nagyobb sérülések gyötörték. De tényleg. Az embernek nincs egy ép testrésze. Valószínűleg kapna azért szerződést a télen, elvégre védekezésben még mindig elit és az ütő felébredésében is lehet bízni, de Tex inkább szögre akasztja a spike-ot. Okoknak az állandó sérüléseket jelölte meg, nincs már kedve megállás nélkül rehabra járkálni, inkább családjával töltené ezt az időt. Van az úgy, hogy nem a sportoló szíve, hanem a teste mondja meg, mikor van vége. Teixeirának most jött el ez a pillanat. 2009-ben bajnok lett, az MVP-szavazáson pedig 2., elérte a 400 hazafutásos határt is. A liga egyik nagyszerű játékosa int búcsút.

Csendes szombat

Szombaton nem történt váratlan dolog, Ken Griffey Jr. már korábban visszavonult, azóta a Halhatatlanok Csarnokába is beválasztották. Seattle-ben azonban még nem vonultatták vissza a mezét, egészen múlt szombatig. Nem kisebb nevek köszöntötték a Kölyköt, mint Hank Aaron, Willie Mays, Rickey Henderson, Edgar Martinez, Jay Buhner, Steve Largent, Gary Payton, Kobe Bryant vagy Jeff Gordon. Megszámlálhatatlan hátrafordított sapka, standing ovation, elérzékenyülő Griffey. Méltó tiszteletadás volt a baseball egyik legjobb játékosa előtt.

24ever

An A-Bomb from A-Rod

Alex Rodríguez-zel kapcsolatban semmi sem egyszerű, megszokott. A-Rod karrierje legrosszabb évét futja, sehol a tavalyi forma, egész egyszerűen túl kevés már ebbe a ligába a 41 éves játékos. Már alig játszik, csak a kispadot koptatja, de szerződése csak a jövő év végén jár le. Nem is keres keveset, cirka 27 millió dollárt/év. Az utóbbi hetekben azonban minden nap felmerült a kérdés: Mi lesz A-Roddal? Nem volt olyan Yankee vezető, játékos, munkavállaló, akinek ne tették volna fel a kérdést. Alex már többször volt bent a tulaj, Hal Steinbrenner irodájában beszélgetni a jövőről, de még semmi konkrétum nem hangzott el. Nyilvánosan.

Szombat este aztán jött a hír: vasárnap 11-kor sajtótájékoztató. Brian Cashman, Joe Girardi és A-Rod. Visszavonulás, szerződésfelbontás, elválás. Nem volt nehéz kitalálni, hogy ilyesmi fog következni. Persze A-Roddal kapcsolatban semmi sem egyszerű, így nem csak egy szimpla karrier-befejezésről van szó.

A Yankees augusztus 12-vel kivágja Alexet a keretből, ám szerződésben foglalt járandóságait meg fogja kapni. Miért is ne kapná meg? Arrafelé azért igyekeznek a kötelezettségeknek megfelelni, betartani az előzőleg kialkudott pontokat. Ezen a héten tehát még láthatjuk játszani, utána viszont viszlát. De csak jövő év elejéig, amikor is A-Rod visszatér és mint speciális tanácsadó segíti majd a New York-i klub munkáját. Ezzel a Kollektív Közellenség, a csaló, kokszos, nárcisztikus A-Rod távozik. Ám azt nem lehet elvitatni, hogy egy igazi baseball-nerd, megszállottja a sportnak, és a hírek szerint a fiatal játékosokkal is könnyen megtalálja a hangot. Na meg igen segítőkész is, emlékezzünk csak, hány rookie-nak vett rendes öltönyt például? Ezért is ajánlotta fel neki ezt a lehetőséget Hal Steinbrenner. A-Rod pedig mérlegelt, megfontolta a dolgot és így döntött. Aligha ilyen végről álmodott.

Jómagam 2007 óta követem napi szinten az MLB-t. 2007 április. Emlékeznek? Nem? Én igen. Mélyen beleégett a memóriámba. Abban az évben A-Rod lett az MVP, az idény első hónapjában laza 14 hazafutást vágott, .355-ös átlaggal. Nekem ez volt az első wow-faktor. Bár nagy kedvencem sosem lett, azért hiányozni fog. Bevallottan doppingolt, 2014-es egész évre szóló eltiltása előtt egy nagyképű hólyag volt, visszatérése óta viszont majdhogynem mintapolgár. A 700 hazafutáshoz már csak 4 kellene, de aligha lesz meg. Sajnálom, hogy ezt a történelmi pillanatot nem fogja elérni , de ahogy a GM, Brian Cashman mondta a sajtótájékoztatón: a 2009-es bajnoki cím nélküle nincs meg. Griffey-hez hasonlóan a sport egyik ikonikus alakja távozik. Kár érte, hogy így.

Ichiro teszi fel a koronát

Ha A-Rod közellenség, akkor Ichiro az ellenkezője. Mutassanak nekem egy embert, aki nem bírja a japánt? Igazi profi, aki 42 évesen is felveszi az MLB iramát. Már megünnepelték korábban, hogy profi ligában jegyzett bázisütések alapján ő a király, ha hozzáadjuk tengerentúli teljesítményéhez az 1278 Japánban elért hit-et. De ez azért nem az igazi, kicsit erőltetett.

Vasárnap óta azonban igazi elitklub tagja lett. A Colorado Rockies elleni triplájával elérte a 3000 ütéses álomhatárt, a liga történetében 30. játékosként.

Elképesztő teljesítmény, pláne, ha hozzávesszük, hogy csak 2001-ben, 27 évesen ment át Amerikába karriert csinálni. Azóta azonban több rekordot is ő tart: 2004-ben 262 bázisütést ért el, 10 szezonja van 200 elért ütéssel, 2006-2010 között folyamatosan 200+ hit-et ért el, de ezek mellett is ott van a legtöbb statisztikai kategóriában az élbolyban, a bázisütések tekintetében. Ha belegondolunk, hol tartana, ha rögtön az MLB-ben kezd. Valószínűleg Pete Rose 4256-os rekordját is megdöntené.

Vasárnap óta azonban a 3000 biztosan meg van, innentől már csak egy dolog lehet igazán fontos Ichiro-nak. Bejutni a rájátszásba a Miami Marlins csapatával. A bajnoki gyűrű ugyanis még hiányzik.

"Az idő nem folytonos. Nem folyik, nem is csordogál vagy zubog, hanem le-lecsap az emberre, mint egy vérszomjas antilop."

Hozzászólások