MLB - Tűzijáték július végén?
Tűzijáték július végén?
Fotó: Europress/Getty

Tűzijáték július végén?


2015/08/12 20:16

Akik követik az amerikai major ligák eseményeit, azok tudják, ha képben akarnak maradni az igazolások terén, egy évben minimum kétszer nagyon kell figyelniük. Míg az NFL esetében a szezon közbeni cserehatáridő általában eseménytelenül telik el, a holtszezonban egymást érik az igazolások és kirúgások. A jégkorong- (NHL), valamint a kosárligában (NBA) azonban már év közben is kapjuk a jót, még ha ezek csak gyors lefolyású, rövid "légyottok" is.

Az MLB (ahogy sok másban), ebben is különbözik. A maratoni, áprilistól októberig tartó szezon közepéig, júliusig (illetve némi megkötéssel augusztusig) lehet játékosokat cserélni, melyek célja általában a rájátszás kezdetéig véghezvitt "tömegnövelés", illetve a gyengébb csapatok esetében a reorganizáció. Ha az NHL-t és NBA-t egy quickie-hez hasonlítottam, az MLB csapatok játékospolitikája inkább egy hosszú, elnyújtott együttléthez fogható, a júliusi kényeztetés után a téli holtszezonban kapjuk meg az igazi tűzijátékot. Már csak azért is, mert ilyenkor nyáron több lejárt szerződésű játékos is csapatot cserél, majd télen vaskos szerződést köt egy harmadik gárdával, valamint több év végén nyélbe ütött csere után nyilatkozzák azt a felek, hogy a háttérmunkát a nyári telefonbeszélgetések során fektették le. Idén sem maradtunk meglepetések nélkül...

HARC AZ AMERICAN LEAGUE BAJNOKI CÍMÉÉRT

Az alapszakasz ugyan szeptember végéig tart, de az utolsó két hónapban már csak kisebb változtatásokkal lehet kozmetikázni a csapatokon, ezért a Houston Astros, a Kansas City Royals, valamint a Toronto Blue Jays is úgy gondolta, betolja az asztal közepére a meglévő zsetonjait.

A legnagyobb hazárdjátékos díját Alex Anthopoulos, a Blue Jays GM-je viheti haza, mindent feltett a piros 19-esre. Már július 27-én robbantotta a bombát, ugyanis megszerezte a Colorado Rockies arcát, a shortstop Troy Tulowitzki-t, valamint a cseredobó LaTroy Hawkins-t, José Reyes-ért, valamint három tehetséges dobójátékosért (Jeff Hoffman, Miguel Castro, Jesus Tinoco) cserébe. Tulowitzki-t évek óta cserepletykák lengték körbe, ám így is nagy meglepetést okozott, hogy Torontóba boltolták, a Jays ütősora eddig is a liga legerősebbje volt, Tulo-val kiegészülve megállíthatatlanok lesznek.

A dobószekció inkább erősítésre szorult, Anthopoulos ezért nem tétlenkedett. Hawkins, valamint a Seattle Mariners-től megszerzett Mark Lowe a gyengécske bullpen-t erősítheti meg, ám a rotációba is kellett hozni új embert. Rögtön a legnagyobb elérhető nevet szerezték meg. David Price szerződése az év végén lejár, ezért a rájátszásról lecsúszni látszó Detroit Tigers vezetősége úgy döntött, még most szereznek érte egy pár tehetséget. Daniel Norris személyében a Toronto legígéretesebb játékosát kapták meg, míg a pluszban mellé csomagolt Jairo Labourt és Matt Boyd is használható játékossá fejlődhet a megfelelő kezek között.

Aki megalomán, az megalomán: az utolsó napon még megszerezték Ben Revere-t is a Philadelphia Phillies-től két dobójátékosért, így Anthopoulos saját állását is kockáztatva olvasztotta le az utánpótlást, ám egy World Series győzelemmel bebiztosíthatja pozícióját.

A Houston Astros és a Kansas City Royals hamarabb "ébredt", már a határidőt megelőző héten nyélbe ütöttek pár üzletet. A texasiak feltett szándéka volt a rotáció erősítése, ezért a korábban megszerzett Scott Kazmir mellé több lehetséges érkezőt is társítottak. Végül két legyet ütöttek egy csapásra, és ha már zajlott a biznisz, az ütősort is megerősítették. Július 30-án egyeztek meg a Milwaukee Brewers gárdájával egy hat játékost érintő csereügyletben, melynek keretében az OF Carlos Gómez és a dobó Mike Fiers került Houstonba négy jövőbeli reménységért (melyből kettőnek, Brett Phillips-nek és Domingo Santana-nak is fényes jövőt jósolnak a szakértők). Az Astros ezzel mélyítette a kezdőrotációt, valamint Gómez személyében egy húzóembert is szereztek, jó előjelekkel fordulnak rá a "célegyenesre".

Akárcsak a Kansas City Royals, amely csapat korábban Johnny Cueto-val erősítette meg dobószekcióját, ám Alex Gordon sérülése és Omar Infante gyenge játéka miatt az ütősor is ráncfelvarrásra szorult. A lehető legjobb embert szerezték meg Ben Zobrist személyében, aki Gordon felépüléséig az outfield-en, majd azt követően a kettes bázison nyújthat segítséget. Cserébe két dobójátékost, a nagy tehetség Sean Manea-t, valamint Aaron Brooks-ot küldték az Oakland Athletics-be, egy hét alatt egy komplett rotációnyi játékostól vált meg a Royals. Az idő azonban eljött, a tavaly döntőt játszó csapatnál idén nem akarják beérni ennyivel, bajnokok akarnak lenni.

Amely célkitűzést talán a Los Angeles Angels-nek van még esélye keresztülhúzni, ám ehhez mindenképpen erősítésre volt szükségük. A Mike Trout-Albert Pujols páros vezette gárda gyenge pontja leginkább az outfield bal oldala volt, Trout és Kole Calhoun mellé kellett szerezniük még egy megbízható embert. Nem is egyet, hanem rögtön hármat szereztek, a megbízhatóságuk azonban már kérdőjeles, az Angels háza táján az egységben az erő mondásban bízhatnak. Érkezett a Boston Red Sox-nál létszámfelettivé váló Shane Victorino, a Tampa Bay Rays-től David DeJesus, valamint a Cleveland Indians-ból David Murphy. Ők egymást váltogatva lehetnek segítéségére a csapatnak, ám a los angeles-ieket komoly versenyre fogja kényszeríteni az erős Astros.

Az AL keleti csoportját vezető New York Yankees-t több nagy névvel is kapcsolatba hozták, ám végül csak Dustin Ackley-t (Seattle Mariners) vitték Gotham-be két kiegészítő játékosért cserébe. Előre láthatólag Ackley-nek sem lesz ennél nagyobb szerepe New York-ban. A szintén versenyben lévő Baltimore Orioles outfield-jét erősítette meg, ebbe a csapatrészbe érkezett Junior Lake, valamint Gerardo Parra is. Ha Parra tudja tartani az idei évben mutatott formáját, nagyon jó fogásnak bizonyulhat majd.

ÚJJÁÉPÜLŐ CSAPATOK

A Philadelphia Phillies háza táján már régóta rengeteg cserepletykát lehetett hallani, idén ezekből többet is üzletté alakítottak, megváltak a no hitter-t dobó Cole Hamels-től, valamint a closer Jonathan Papelbon-tól is (továbbá a feljebb említett Ben Revere-től). Hamels-ért (plusz Jake Diekman-ért) igen szép csomagot kaptak a Texas Rangers-től (Matt Harrison köré díszítve), mely "tartalmazta" az egyik legnagyobb elkapó ígéretnek számító Jorge Alfaro-t, valamint a dobó Jake Thompson-t, Alec Asher-t, Jerad Eickhoff-ot és az OF Nick Williams-et. Papelbon-ért pedig a jobbkezes dobó, Nick Pivetta érkezett a Washington Nationals csapatától. A Phillies tehát több nagy nevű játékosától is megvált, ám az értük kapott tehetségekre alapozva megindulhat az új, ismét sikereket elérő gárda kialakítása.

A Phillies esetében nem, a Detroit Tigers esetében azonban már meglepetésről beszélhetünk az elcserélt játékosokra gondolva. A Tigers nagy reményekkel vágott neki a szezonnak, ám úgy tűnik, hogy a Royals és a Minnesota Twins is túl erős tempót diktál, ezért a vezetőség úgy döntött, elcserélik néhány lejáró szerződésű játékosukat. Price-ról már feljebb írtam, ám nem ő az egyetlen nagy név, aki távozott. Az amúgy sem túl erős bullpen tovább gyengült, hiszen Joakim Soria a Pittsburgh Pirates-hez került, ám a legnagyobb durranást Yoenis Céspedes elcserélése jelentette. Céspedes az utolsó napon került a New York Mets-hez, két dobótehetségért (Michael Fulmer, Luis Cessa) cserébe. A Mets mindenképpen meg akarta erősíteni ütősorát, fiatal dobókkal pedig jól el vannak eresztve, ezért a Tigers részéről kapóra jött az érdeklődésük. A liga leggyengébbjének tartott Tigers farm-rendszer, pár nap leforgása alatt némi tehetség-injekcióhoz jutott.

SZOROS VERSENYFUTÁS A NATIONAL LEAGUE-BEN IS

Az előbb említett Mets nem csak ütősorát, hanem bullpen-jét is megerősítette, ide az Oakland Athletics-től érkezett Tyler Clippard. Ha New York-ban komolyan gondolják az idei playoff-szereplést, egy erős csereszekcióra szükségük is lesz, Clippard érkezése ehhez nagyban hozzájárulhat.

A középső csoportban három csapat (St. Louis Cardinals, Pittsburgh Pirates, Chicago Cubs) is pályázik a rájátszást jelentő helyek egyikére, így nem csoda, hogy mindhárman aktivizálták magukat. A Pirates Soria (valamint a korábban megszerezett Aramis Ramírez) mellett megerősítette rotációját is, ebbe a csapatrészbe a Seattle Mariners balkezes dobója, J.A. Happ érkezett. A Cardinals esetében a sérült egyes védő, Matt Adams megfelelő pótlása volt a kulcs, a Cleveland-ből érkező Brandon Moss elegendő lehet, főleg úgy, hogy az outfield-en, a szintén sérülésekkel bajlódó Matt Holliday helyén is képes lehet besegíteni.

A Wild Card helyért versenyben lévő Cubs a dobószekcióba hozott új embereket, a rotációban a veterán Dan Haren (korábban Miami Marlins), míg a bullpen-ben Tommy Hunter (Baltimore Orioles) jelenthet minőségi javulást. Szükségük is lesz rá, mert a címvédő San Francisco Giants sem mondott még le a rájátszásról, ők a Cincinnati Reds-től megszerezett Mike Leake-kel erősítettek. A sérülésektől sújtott rotációnak nagy szüksége is van a megbízható emberekre, még akkor is, ha a Giants a szakírók által a legnagyobb tehetségüknek tartott Keury Mella-tól vált meg.

A DODGERS MEGINT LECSAPOTT

Végezetül nem mehetünk el szó nélkül a Los Angeles Dodgers által műveltek mellett. A Dodgers vezeti csoportját, jó eséllyel pályázik a rájátszásra, ám rotációja az idény közbeni sérülések következtében erősítésre szorult. Ezt meg is tették, de egyáltalán nem mindennapi módon: egy 13 játékost érintő cserében állapodtak meg az Atlanta Braves és a Miami Marlins csapatával.

Los Angelesbe került a dobó Mat Latos (Marlins), Alex Wood, Bronson Arroyo, Jim Johnson és Luis Avilán (Braves) is. Latos szerződése ugyan a szezon végén lejár, de Alex Wood hosszabb távú megoldást jelenthet, míg Johnson és Avilán a csereszekciót hivatott erősíteni. Rajtuk kívül érkezett még a nagy tehetségnek számíto José Peraza (Braves), aki a következő szezontól Howie Kendrick-et pótolhatja majd, valamint Michael Morse is, akit azonban már tovább is adtak Pittsburgh-be. Az Atlanta Hector Olivera-val, Paco Rodriguez-zel és Zach Bird-del erősödött, míg a Marlins három fiatalt kapott némi pénzügyi könnyebbségért cserébe.

Latos Dodgers-színekben

Bőven volt tehát esemény, egy hét leforgása alatt megannyi üzletet kötöttek a csapatok, cserélni azonban még mindig lehet, ám előtte a waiver-sorrenden végig kell "futtatni" egy játékost, ezért nem kizárt, hogy pár ismertebb név még szeptember előtt másik városban találja magát. Az alapszakasz vége is közeleg, és itt, a Hosszabbításon igyekszem majd minden jelentősebb eseményről beszámolni.

Hozzászólások