MLB - MLB szezonbeharangozó 5. rész - AL Central
MLB szezonbeharangozó 5. rész - AL Central
Fotó: Europress/Getty

MLB szezonbeharangozó 5. rész - AL Central


2015/04/20 08:31

Az előző részben egy háromfejű-, a mostani részben azonban már egy négyfejű „sárkánnyal” ismerkedhetünk meg. Nem lenne olyan meglepő, ha az alapszakasz utolsó napján a csoport négy csapata is versenyben lenne valamelyik rájátszást jelentő helyezésért. A Detroit Tigers sorozatban 5. csoportgyőzelmére hajt, a Kansas City Royals tavaly megérezhette a siker ízét, a Cleveland Indians egy ideje már a playoff határán lavírozik, míg a Chicago White Sox meggyorsította az építkezést és az egyik legbiztatóbb holtszezont produkálta. A Minnesota Twins jelene nem igazán, jövője azonban annál fényesebb. Ember legyen a talpán, aki előre eltalálja a csoport végeredményét.

Chicago White Sox Chicago déli részén 2012 októberében döntöttek a teljes újjáépülés mellett, Rick Hahn-t ekkor léptették elő általános igazgatóvá. Az ezt követő szezon során több korábbi meghatározó játékostól is megváltak, a csapat évekig tartó építkezésre rendezkedett be. Az elmúlt holtszezon történései alapján azonban kijelenthető, hogy a White Sox felgyorsította ezt a folyamatot.

Ütőoldalon az Adam Eaton-José Abreu-Avisail Garcia, dobóoldalon a Chris Sale-José Quintana tengely mellé kellett erősítést gründolniuk, a feladatot sikerült is ötösre teljesíteni. A rotációt erősítendő megszerezték Jeff Samardziját Oakland-ből, akiért cserébe négy tehetséges, de nem pótolhatatlan játékost küldtek. Rá azért is volt szükségük, mert a rotációban a Sale-Quintana páros után csupa kérdőjeles ember következik. John Danks vállműtétje óta már nem a régi formáját mutatja, míg Hector Noesi még nem bizonyította, hogy egy egész szezont végig tud játszani a megfelelő átlagokat hozva. A Sale-Samardzija-Quintana trió azonban a csoport (és a liga) egyik legerősebbje is lehet, ráadásul csatlakozhat hozzájuk (akár már idén) a 2014-es drafton harmadikként választott Carlos Rodon. A csereszekció tavaly a liga egyik leggyengébbje volt, nem meglepő, hogy komoly pénzeket öltek az egység megerősítésébe. Érkezett a Yankees-től David Robertson (4 évre 46 millió dollárért), closer posztra, valamint Zach Duke Milwaukee-ból (3 évre 15 millióért), teljesítményükkel nagyban feljavíthatják a bullpen számait.

Az ütősorrend is erősítésre szorult, a tavaly kiugróan jó évet produkáló José Abreu és Adam Eaton (akit egy 5 éves szerződéssel jutalmaztak) mellé szerezniük kellett még húzóembereket (ebben nagy segítség lehet Avisail Garcia visszatérése is, aki a tavalyi szezon nagy részében sérüléssel bajlódott). Nem tétlenkedtek itt sem, hamar megegyeztek Adam Laroche-sal és Melky Cabrera-val, akik komolyan feljavíthatják a csapat ütőinek átlagait, míg a cserepadot erősítendő megszerezték a több poszton is bevethető Emilio Bonifacio-t és Gordon Beckham-et. Bár Paul Konerko visszavonulásával ikonját vesztette el a csapat, a téli távozók között egyéb meghatározó embereket nem találunk, az igazolások minőségét látva a csapat mindenképpen előre kell lépjen. Ám több lyukas poszt is lehet a keretben: sem elkapó poszton, sem a kettes bázison, sem a hármas bázison nincs már bevált, bizonyított játékos, illetve a fent említett dobótriót sem követik megnyugtató megoldások, így a csapat húzóemberei nem engedhetnek meg maguknak egy gyengébb szezont.

Bejutnak a rájátszásba, ha Abreu és Eaton legalább a tavalyi formát hozzák, Garcia, Laroche és Cabrera felzárkózik melléjük, valamint a rotáció és a bullpen is jó teljesítményekkel lesz tele.

Nem jutnak be a rájátszásba, ha a lyukas posztoktól gyenge produkciókat fogunk látni, kiderül, hogy Abreu csak egyéves csoda volt, valamint a csapat gyengébbnek tartott védekezése meccseket befolyásol majd.

Tipp: nem jutnak be a rájátszásba.

Kire érdemes figyelni? : Chris Sale, Jeff Samardzija, José Abreu, Avisail Garcia, José Quintana, Carlos Rodon

 

Cleveland Indians Cleveland-ben tavaly nem sokon múlt, hogy ismét rájátszás mérkőzésen vegyenek részt, idén is ott lesznek a tűz közelében, a csapat szinte változatlan kerettel kezdte meg a szezont. Sok változtatásra nem is számíthattunk, hiszen az Indians az összfizetéseket tekintve a liga alsó harmadában mozog.

Két játékos érkezett: az azóta megsérült dobó Gavin Floyd, valamint a 1B/OF Brandon Moss, akitől sokat várnak ebben a szezonban. Igaz ugyanez a Nick Swisher-Michael Bourn párosra is, akik masszív szerződésük ellenére nem nyújtottak maradandót eddig; hibára azonban nincs lehetőség, lecserélni őket pont a nagy fizetésük miatt nem tudják. A távozók névsora még ennél is rövidebb: Jason Giambi a szezon végén visszavonult, neki inkább csak jelenlétét fogják hiányolni, a Giambino kora miatt érthető módon már nem tudott meghatározó ember lenni a pályán. A kevés mozgás azt jelenti, hogy idén is ugyanazokra a játékosokra számítanak, akik már tavaly is húzóemberek voltak. A rotációt Corey Kluber és Carlos Carrasco vezeti majd, akik mindketten hosszú szerződés alá kanyarították oda nevüket április elején. Kluber további 5, míg Carrasco 4 évre hosszabbított. Az ütősor kiemelkedő alakjai Michael Brantley, Yan Gomes és Carlos Santana, akik mellett azonban csupa olyan embert találunk, akikben több is van, mint a tavalyi produkciójuk. A fent említett Bourn és Swisher mellett nem a várakozásoknak megfelelően teljesített Jason Kipnis és David Murphy sem (még így is nyertek 85 meccset).

Amennyiben közülük legalább ketten jobb teljesítményt tudnak nyújtani, Brandon Moss hozza az elvártat, Lonnie Chisenhall pedig a tavalyi formáját, valamint a kezdő rotáció egészséges marad, nem lehet probléma egy playoff helyezés megszerzése. Amennyiben a veteránoknak tovább romlik a teljesítménye, valamint a bullpen rosszabb teljesítményt nyújt, a szoros AL Central és wild card versenyben lemaradhatnak.

Tipp: Wild Card 2.

Kire érdemes figyelni? : Corey Kluber, Trevor Bauer, Carlos Santana, Michael Brantley

Detroit Tigers A Tigers az előző négy évben a csoport élén végzett, ám World Series győzelmet nem tudnak felmutatni, pedig a tulaj, Mike Ilitch már talán pár Red Wings playoff szereplést is becserélne rá. A keret idén is erősre sikeredett, de az előző részekben már emlegetett „győzelmi ablak” a Tigers esetén is zárul, lehet, hogy ez az utolsó esély, hogy nagyot domborítsanak.

A holtszezont a Max Scherzer marad-megy huzavona uralta (mint a sorozat 2. részéből megtudhattuk, végül ment Washingtonba), de a pótlásáról már jó előre gondoskodtak a még nyáron megszerzett David Price személyében. Price szerződése a szezon után lejár, csakúgy, mint ahogy Rick Porcello kontraktusa járt volna le, ha nem cserélték volna Bostonba Yoenis Céspedes-ért cserébe. Mivel Porcello és Scherzer ment, kellett szerezni valakiket, akik pótolni tudják őket. A Detroit két cserét is nyélbe ütött ennek érdekében, érkezett hozzájuk Shane Greene (Yankees) és Alfredo Simon (Cincinnati Reds). Greene tavaly szezon közben került be a Yankees csapatába és jól mutatkozott be, míg Simon kiugróan jó szezont produkált a Reds-nél. Greene-ért Robbie Ray-t és Domingo Leyba-t, Simon-ért Eugenio Suárez-t és Jonathon Crawford-ot adták. A cserék azt is jelentették, hogy az amúgy is gyenge farm-rendszer tovább gyengült, mely a későbbiek során nagy hátrányt jelenthet. A rotációban biztos pontnak csak Price tekinthető, köszönhetően annak, hogy a két veterán, Aníbal Sánchez (sérülés) és Justin Verlander (gyenge teljesítmény) tavaly nem a tőlük megszokott színvonalon teljesítettek, míg Simon és Greene esetében nem biztos, hogy meg tudják ismételni jó szezonjukat. Amennyiben sikerül nekik, valamint Sánchez és Verlander is összekapja magát, az egység felveheti a versenyt bármelyik másik csapatéval.

Ütőoldalon Céspedes mellett erősítést jelent Víctor Martínez megtartása is, a Miguel Cabrera-Martínez-Céspedes trió komoly problémákat tud okozni bármely dobónak. J.D. Martínez tavaly remek szezont produkált, kérdés, hogy tudja-e tartani ezt a formát. Amennyiben tudja és a hármas védő Nick Castellanos is tovább fejlődik, az ütősor megint a liga elitjében foglal majd helyet.

A Tigers esetében a nagy kérdőjel a bullpen várható szereplése, tavaly a liga egyik legrosszabbja volt az egység. Megerősítésükre sok gondot nem fordítottak (érkezett Tom Gorzelanny és megtartották Joba Chamberlain-t), abban bízhatnak, hogy az egység tagjai a tavalyinál jobb formát mutatnak majd.

Bejutnak a rájátszásba, ha az ütősor a tavalyihoz hasonlóan erős lesz, a rotáció nem csak Price-t jelenti majd és a bullpen javítani tud a tavalyi teljesítményén.

Nem jutnak be a rájátszásba, ha a rotáció csak Price-t jelenti majd, a bullpen a tavalyihoz hasonlóan gyenge lesz, Cabrera és Víctor Martínez megsérülnek, valamint a J.D. Martínez-Castellanos-José Iglesias-Anthony Gose négyes mindegyike igen gyenge szezont produkál.

Tipp: megnyerik a csoportot és ezzel bejutnak a rájátszásba.

Kire érdemes figyelni? : Miguel Cabrera, Yoenis Céspedes, David Price, Justin Verlander, Víctor Martínez

 

Kansas City Royals Tavaly meglepetésre bejutottak a döntőbe és ott is csak a 7. meccsen bukták el a World Series-t, ékes például szolgálva arra, hogy a már rájátszásba jutottak közül bármelyik csapat megnyerheti a bajnokságot. A menetelés önbizalommal vértezheti fel a nagyrészt fiatal játékosokból álló csapatot, ezt kihasználva az idei szezonban is odaérhetnek egy rájátszást jelentő helyre.

Könnyű dolguk nem lesz a többesélyes divízióban, a tavalyi alapszakaszban nyújtott ütőátlagoktól jobbakat kell hozniuk, ha megint meccset akarnak rendezni októberben. A támadóegységből távozott Billy Butler és Norichika Aoki, ám őket pótolni tudták, Kendrys Morales és Alex Rios hasonló teljesítményt hozhat (ideális esetben akár jobbat is). A kulcskérdés Eric Hosmer és Mike Moustakas szereplése lesz, a rájátszás alatt végre a tehetségüknek megfelelő teljesítménnyel álltak elő, ám a megelőző alapszakasz során mindkettőjük ütője csendes maradt. Amennyiben a rájátszásban megvillantott produkciójukat át tudják menteni idénre, a Royals akár a csoportgyőzelmet is bebiztosíthatja.

Ebben azonban már nem számíthatnak James Shields segítségére, hiszen "Big Game" James San Diego-ba igazolt. Hasonló kaliberű pótlás nem érkezett a helyére, Kansas-ben abban bízhatnak, hogy a fiatal páros, Yordano Ventura és Danny Duffy olyan fejlődést produkálnak, amellyel felejtethetik Shields-et. Mögöttük az új igazolás, Edinson Volquez, valamint két veterán, Jeremy Guthrie és Jason Vargas feladata lesz, hogy minél több inningen keresztül tartsák meccsben a csapatot. Amennyiben ez nem sikerül, még mindig ott van a tavaly toronymagasan legjobb bullpen, amely idén, Tim Collins sérülését leszámítva, változatlan formában tér vissza. A Kelvin Herrera-Wade Davis-Greg Holland hármas színre lépésének pillanatában szinte biztosak lehettünk benne, hogy több pontot már nem fogunk látni a mérkőzésen. Kérdés, hogy tavalyi formájukat az idén meg tudják-e ismételni, de talán még egy kicsit gyengébb teljesítmény is belefér majd. Erősítést jelenthet még Ryan Madson is, aki három év után próbál visszatérni sérülésből. Ha múltbéli számainak csak egy kis részét tudja produkálni, a Royals bullpen még erősebb is lehet, mint tavaly.

Összességében nehéz megjósolni a csapat szereplését, mind az ütősorban, mind a rotációban vannak bizonytalan pontok, többeknek is nagy fejlődést kell produkálniuk, ahhoz, hogy megint a playoffban szerepelhessen a csapat.

Bejutnak a rájátszásba, ha kitart az októberi lendület, a csapat magját alkotó játékosok a tavalyinál jobb teljesítményt nyújtanak, Shields-t tudja pótolni a rotáció többi tagja, a bullpen pedig idén is a liga legjobbja lesz.

Nem jutnak be a rájátszásba, ha az új igazolások gyenge produkcióval állnak elő, Moustakas és Hosmer pedig nem építkezik az októberi teljesítményére.

Tipp: nem jutnak be a rájátszásba.

Kire érdemes figyelni? : Yordano Ventura, Greg Holland, Lorenzo Cain, Alex Gordon, Eric Hosmer, Danny Duffy, Mike Moustakas

Minnesota Twins

A Twins éppen egy átmeneti időszakot él meg, a korábbi sikeres egyesület már negyedik éve szerepel borzasztóan, de az alsóbb ligákban sok nagyon tehetséges játékos áll a csapat rendelkezésére, így amennyiben ők elérik a kívánt szintet, a csapat vissza fog kerülni a rájátszásba. A csapatvezetés persze addig sem szeretne karba tett kézzel ülni, éppen csak az új igazolások nem akarnak beválni. Ricky Nolasco és Mike Pelfrey eddig sikertelen befektetésnek bizonyult, míg a télen szerződtetett Ervin Santana-t 80 meccsre eltiltották dopping-használat miatt. Egyedül a tavaly remek szezont produkáló Phil Hughes vált be, akit rögtön egy 3 éves szerződéshosszabbítással kínáltak meg.

Az idei szezont új edzővel, a legendás Paul Molitor-ral kezdték meg, ám a holtszezonban túl nagy erősítést nem hajtottak végre, ezért az idén is csak a csoport utolsó helyére pályázhatnak. Bár az ütősor nem is lenne rossz, sok bizonytalanság veszi körbe az egységet. Joe Mauer ugyan még mindig jó játékos, de már nem tagja annak a szűk elitnek, mint pályafutása korábbi szakaszában. A köré épülő Kennys Vargas-Oswaldo Arcia-Brian Dozier-Danny Santana-Trevor Plouffe tengelyben rengeteg potenciál szunnyad, ám nem biztos, hogy mindannyian ki tudják ezt adni magukból. Amennyiben ők előre lépnek a fejlődésben, még akár egy gyengébb dobóteljesítmény esetén is okozhatnak meglepetést. Ehhez az sem fog ártani, ha a „hazatérő” Torii Hunter is jobbik arcát mutatja majd a közönségnek.

Az ütősorban tehát van lehetőség, ez azonban nem nagyon mondható el a rotációról. Phil Hughes tavaly ugyan nagyon jól teljesített, de eddig (a Twins előtt) még nem tudott több szezonon átnyúló bíztató produkciót nyújtani. A többiek (Nolasco, Pelfrey, Tommy Milone, Kyle Gibson) esetében nagy összeggel nem mernék fogadni arra, hogy megfelelő számokat hoznak majd. A farm-rendszer azonban itt is nyújthat némi segítséget, Alex Meyer és Trevor May személyében a Twins két ígéretes reménységgel rendelkezik, akik akár idén meghatározó emberekké válhatnak. Ebben az esetben, Hughes-szal kiegészülve már egészen pofás kis egységgé alakíthatják a minnesotaiak rotációját.

Bejutnak a rájátszásba, ha az ütősorban mindenkinek egyszerre jön ki a lépés, Mauer régi önmagát nyújtja, a rotáció legalább átlagosra összeáll és a csoport többi csapata valamit nagyon elront.

Nem jutnak be a rájátszásba, ha a dobószekció a várt gyenge teljesítményt nyújtja és az ütők nem fejlődnek megfelelő mértékben.

Tipp: nem jutnak be a rájátszásba.

Kire érdemes figyelni? : Oswaldo Arcia, Joe Mauer, Phil Hughes, Glen Perkins, Brian Dozier

Hozzászólások