MLB - MLB szezonbeharangozó 4. rész - AL West
MLB szezonbeharangozó 4. rész - AL West
Fotó: Europress/Getty

MLB szezonbeharangozó 4. rész - AL West


2015/04/18 19:32

Az American League nyugati csoportjában háromfrontos küzdelem várható a csoportelsőségért, míg az erről lemaradó csapatok a wild card helyekért lehetnek majd harcban; a Los Angeles Angels, Oakland Athletics és Seattle Mariners csapatai közül bármelyik rájátszást érő helyen végezhet. A Houston Astros sokat javult az elmúlt idényben és a holtszezon sem sikerült rosszul nekik, míg a Texas Rangers egy, a tavalyinál szerencsésebb szezonban bizakodhat.

Houston Astros

Az Astros három 100 vereségnél is többet számláló szezon után indult meg felfelé 2014-ben, 19-cel több győzelmet értek el, mint a megelőző szezonban, de ez így is csak a divízió negyedik helyére volt elég. Idén folytathatják a megkezdett fejlődést, de a csoport nem lett könnyebb, így egy esetleges playoff helyezés nagy meglepetés lenne tőlük. Az biztos azonban, hogy az ellenfelek többé nem a könnyed győzelem tudatában mehetnek majd ki a pályára ellenük.

Az idei évet új edzővel kezdik, Bo Porter helyére A.J. Hinch ült le, aki egy feltörekvőben lévő gárdát vett át. A jövő egészen fényes, a farm csapatokban több nagy tehetség is azon dolgozik, hogy minél előbb az MLB-ben segíthesse az Astros-t, de a vezetők addig sem ültek tétlenül a télen. Mivel a játékoskeretben nem nagyon volt olyan, aki nagy fizetést vett volna fel, a döntéshozók bőven rendelkeztek elkölthető dollárkötegekkel. Ennek köszönhetően a csapatot a legtöbb nagynevű szabadügynökkel hírbe is hozták, sok esetben nagyobb fizetést ígérve, mint a játékosért versenyben lévő másik klub, ám több esetben is hoppon maradtak. Ettől függetlenül nem telt unalmasan a holtszezon, több cserét és igazolást is tető alá hoztak. Míg a csapat (és a liga) egyik legnagyobb reménységének titulált Carlos Correa készen nem áll a bizonyításra, kellett valaki, aki betölti a shortstop pozíciót. Az érkező Jed Lowrie nem volt ismeretlen a csapat háza táján, 3 évre szóló 23 millió dolláros szerződése nem fog akadályt jelenteni a fiatal játékosok fejlődésében. Lowrie mellett érkezett még az outfielder Colby Rasmus 1 évre, aki pályafutása elején nagy tehetségnek indult, ám eddig még nem sikerült állandó jó formát mutatnia. Ha idén sikerül jobban teljesítenie, az mind számára, mind az Astros számára nyereségként könyvelhető majd el. Sokat várnak még a csere keretében megszerzett Evan Gattis-től és Luis Valbuena-tól is, akik ha beválnak, egészen veszélyes egységgé alakíthatják az Astros ütősorát.

Egy sikeres évhez azonban szükséges a megfelelő dobórotáció és bullpen összeállítása is, ezért a legtöbbet ezen a területen költött a csapatvezetés. Cseredobókat túlfizetni nem a legjobb húzás, de Houstonban a likviditással nincsen probléma, a frissen igazolt Luke Gregerson-Pat Neshek páros nagyban feljavíthatja a csapat cseredobó-részlegének teljesítményét. A kezdő rotációba is érkezett egy új ember Roberto Hernández személyében, akitől az elvárás csupán csak annyi, hogy ötnaponta álljon oda dobni, és ne hozza szégyenhelyzetbe a csapatot; a szekció vezetése a Dallas Keuchel-Scott Feldman-Collin McHugh hármas feladata lesz majd.

Bejutnak a rájátszásba, ha az ütősor tagjai legjobbjukat nyújtják majd, a Keuchel-McHugh páros a liga egyik legjobbjává fejlődik és az új igazolások rendbe rakják a bullpen-t.

Nem jutnak be a rájátszásba, ha a várakozásoknak megfelelően még nem az idei, hanem majd a következő szezontól élesítik a csúcsformát.

Tipp: nem jutnak be a rájátszásba

Kire érdemes figyelni? : José Altuve, Dallas Keuchel, Collin McHugh, George Springer, Jon Singleton

 

Los Angeles Angels

Az Angels az American League egyik legerősebb csapata, és bár tavaly is megnyerték a csoportot, több kérdés is felmerül a játékoskerettel kapcsolatban. A csapat tagja az MLB új arca, Mike Trout, mellette több olyan kiemelkedő egyéniséggel is rendelkeznek, mint Albert Pujols, Josh Hamilton, C.J. Wilson vagy Jered Weaver, ám az említett veteránok már mutatják a korral járó negatívumokat is. Hamilton ráadásul ebben az évben nem is fog már játszani: a belső démonainak újra engedő, drogproblémáiba visszaeső játékos szerződését (amelyet eddigi teljesítményével nem is tudott meghálálni) a csapat megpróbálja felbontani, a várható jogi procedúra alighanem hosszú ideig elhúzódik majd.

Az eggyel ezelőtti holtszezon fő témája a fiatal, olcsó, jó teljesítményre képes kezdődobók megszerzése volt, ami az elmúlt télen sem alakult másként, mivel mind Tyler Skaggs, mind Garrett Richards sérülésből lábadozik. Tekintettel arra, hogy a csapat a luxusadó-határ közelében lavírozik, és mindenképpen alatta szeretnének maradni, az egyetlen járható útnak a játékoscsere tűnt. Nem is teljesítettek rosszul, két tehetséges fiatalt is szereztek Andrew Heaney és Nick Tropeano személyében. Tropeano-ért a csere elkapót Hank Conger-t küldték Houston-ba, a Heaney-ért elengedett Howie Kendrick hiánya azonban érzékenyen érintheti az ütősort. Az általa üresen hagyott kettes bázisra nem érkezett hasonló kaliberű pótlás, helyét a Josh Rutledge-Johnny Giavotella-Taylor Featherston-Grant Green négyesből az veheti át, aki legalább egy kicsit is vállalható számokat tud majd produkálni. A télen erre a posztra szerződtetett kubai reménység, Roberto Baldoquin inkább a jövő embere.

Az ütősor jó esetben akár a liga egyik legjobbja is lehet, rossz esetben azonban hátráltathatja a csapatot a rájátszásért folyó küzdelemben. Mike Trout tavaly MVP szezont hozott össze és idén is a cím egyik legnagyobb esélyese, biztos pont a csapatban. Albert Pujols a liga történetének egyik legjobb ütőjátékosa, aki ugyan már 35 éves, de a tavalyi szezonban megint jó teljesítményre volt képes. Mellettük Kole Calhoun lehet a húzóember, aki esetében azonban kérdéses, hogy tavalyi kiugró teljesítményén tud-e még javítani. Ha ők hárman továbbra is elit teljesítményt nyújtanak, az Angels ott lesz a rájátszásban. Ehhez persze nem elég jól ütni, a dobók is fontosak lesznek. Ebből a szempontból is jól áll a los angeles-i gárda, de itt sem lehet 100%-ig biztosra venni mindent. Jered Weaver és C.J. Wilson már öregszenek, de jó teljesítményre még mindig képesek lehetnek, Matt Shoemaker tavalyi szezonja úgy kellett a csapatnak, mint egy falat kenyér, míg Hector Santiago a még nem realizált potenciállal rendelkező játékosok körébe tartozik. Ha Garrett Richards sérülése előtti formáját fogja tudni hozni visszatérése után, az Angels dobói a liga jobbik csapatai közé tartozhatnak majd. Dolgukat a hatékony bullpen is segítheti, amely Cesar Ramos érkezésével tovább erősödött.

Bejutnak a rájátszásba, ha Trout és Calhoun tovább fejlődnek, Pujols idén is nyer az idővel folytatott küzdelemben, és a rotáció kérdéseire megnyugtató válaszok születnek.

Nem jutnak be a rájátszásba, ha a veteránok elindulnak lefelé a lejtőn, a rotáció fiatalabb tagjai nem fejlődnek, Howie Kendrick hiányát nagyon megérzik, Trout megsérül és kiderül, hogy Calhoun csak egy fellángolás volt.

Tipp: megnyerik a csoportot és ezzel bejutnak a rájátszásba.

Kire érdemes figyelni? : Mike Trout, Albert Pujols, C.J. Wilson, Garrett Richards, Kole Calhoun

 

Oakland Athletics

Az Athletics tavalyi szezonja után nem lehettek túl boldogok Oakland-ben. A csapat egy ideig liga- és csoportelső is volt, a nyáron tőlük szokatlan módon nagynevű játékosokért cseréltek (Jon Lester, Jeff Samardzija, Adam Dunn), ám a szezon végére kifogyott a benzin és a wild card meccsen kikaptak a Kansas City Royals-tól; ezzel hamar véget ért a playoff menetelésre készülő csapat szezonja. Pánikra azonban semmi okuk nem volt, mert bár Jon Lester a télen szabadon válogathatott az ajánlatok közül (bár azt senki nem gondolta, hogy az Athletics meg fogja tartani), a csapat elég erős kerettel rendelkezett ahhoz, hogy az idén még tovább jussanak a rájátszásban, nagy mozgás nem volt várható a csapat háza táján.

A GM, Billy Beane azonban több szezonnal előre gondolkodott, a decemberben még őrültségnek tűnő átalakítással a szezon kezdetére megint olyan csapatot rakott össze, amely odakerülhet a rájátszást jelentő helyek valamelyikére. Mivel az Oakland szűkös anyagi lehetőségekkel rendelkezik, inkább a saját nevelésű játékosaira épít, ám a fent említett cserék során több tehetségtől is megszabadultak, a jó szereplés pedig a húzóemberek fizetésének konstans emelkedését eredményezte. Mint kiderült, a csapatnak nem csak játékosai, hanem döntéshozói távozásától is tartania kellett, a Los Angeles Dodgers magához csábította a nagy koponyaként számon tartott Farhan Zaidi-t. A szurkolókon a frász akkor tört azonban ki, amikor a csapat november végén megállapodott Josh Donaldson Torontóba cseréléséről, de cserébe négy olyan játékost is kaptak, akik nagy segítséget jelenthetnek a jövőben is (Brett Lawrie és Kendall Graveman már az idén, Sean Nolin a közeljövőben, Franklin Barreto pedig hosszútávon). Donaldson a csapat legjobb játékosa volt, fizetése tehát ezzel egyenes arányban növekedett, a cserébe érkezett Lawrie bár sérülékeny, minden képessége meg van hozzá, hogy jó játékossá váljon. Tavaly a csapat gyenge pontját az infield közepe jelentette, Beane manővereivel jócskán megerősítette a kettes védő és shortstop pozíciókat. Jeff Samardzija-ért cserébe négy embert is kaptak, köztük Marcus Semien-t, aki bár még nem bizonyított, nagyon tehetséges játékos, míg a kettes posztra az Athletics-hez tökéletesen passzoló Ben Zobrist-ot hozták. Zobrist mellett érkezett még Yunel Escobar is (akikért az agyrázkódásokkal hadilábon álló John Jaso-t és jövőbeli reménységeket adtak), ám Escobar-t postázták is Washingtonba Tyler Clippard-ért cserébe. Clippard a Houstonba távozó Luke Gregerson-t pótolhatja, egyben a bullpen-t a liga legerősebbjei közé emelheti. Mivel az Oakland arról is híres, hogy máshol már nem kellő, vagy máshol gyengébb teljesítményt nyújtó játékosokból is képes kihozni a maximumot, Billy Butler, Cody Ross és Ike Davis érkezésével három, tavaly alulteljesítő ütőjátékossal is gazdagodtak.

Dobó oldalon túlzott átalakításra nem volt szükség (csak Jesse Hahn érkezett San Diego-ból), a Sonny Gray-Scott Kazmir vezette egység idén is vezére lesz a csapatnak, míg szezon közben erősítést jelenthet Jarrod Parker és A.J. Griffin visszatérése is (mindketten Tommy John műtét után jönnek vissza). Két, amolyan „feel good” sztori miatt is érdemes figyelni az A’s dobóit: a baseball-t régebb óta követők számára valószínűleg kellemes érzés lesz, ha Barry Zito-nak valahogy sikerül visszaverekednie magát a nagycsapatba, míg Pat Venditte esetleges felhívásával egy olyan játékost láthatnánk, aki mindkét kezével képes MLB-szintű játékot produkálni.

Összességében az Athletics harcban lehet a csoportgyőzelemért, valamint a wild card helyekért is, ám az American League wild card helyeiért kimondottan nagy lehet a tülekedés, a rájátszást jelentő helyezés 1-2 győzelmen is múlhat, a versengés egészen szeptember végéig kitart majd.

Bejutnak a rájátszásba, ha a tavaly alulteljesítő játékosokból elő tudják hozni a bennük rejlő potenciált és a dobószekció megint a liga jobbjai közé tartozik majd.

Nem jutnak be a rájátszásba, ha az 1-2 győzelmes mérleg nem feléjük billen és az új igazolások megint gyengén teljesítenek majd.

Tipp: nem jutnak be a rájátszásba.

Kire érdemes figyelni? : Sonny Gray, Ben Zobrist, Scott Kazmir, Sean Doolittle, Josh Reddick

 

Seattle Mariners

A Mariners a tavalyi évben bejelentette igényét az egyik rájátszást érő helyre, ott verték meg a New York Yankees-t, ahol kevesen gondolták volna: magukhoz csábítottak a kettes védő Robinson Canó-t. A 10 évre elosztott 240 millió ok igen meggyőző érv volt Canó (és ügynöke, Jay-Z) szemében, a csapat hajlandó volt bevállalni a vélhetően a végére ballaszttá váló szerződést, annak érdekében, hogy már a közeljövőben sikereket érhessenek el. A siker majdnem meg is lett, a rájátszást jelentő helyektől csak egy győzelem választotta el őket. A holtszezonban így „mindössze” csak ennyit kellett javítani a csapaton.

Hogy a vezetőség dolga még egyszerűbb legyen, nem is kellett minden csapatrészen változtatni. A Mariners rotációja, Félix Hernández vezetésével a liga jobbjai közé tartozik, a tavalyi évben a cseredobók is jó teljesítményt nyújtottak. Bár a bullpen produkciója egyik évről a másikra széles skálán mozoghat, amennyiben Fernando Rodney tudja hozni magát, nagy problémák nem merülhetnek fel a cseredobók között. A rotációban Félix Hernándeztől azt várják, hogy idén is a liga egyik legjobbjaként vezesse az egységet, mögötte azonban több kérdőjelet is találunk. Hisashi Iwakuma teljesítménye tavaly az év végére kicsit visszaesett, a James Paxton-Taijuan Walker páros még fiatal és nem bizonyított, míg a Torontóból Michael Saunders-ért cserébe kapott J.A. Happ egy egész szezonon keresztül nem tudott még jó átlagokat hozni. A tavalyi rotációból Chris Young és Erasmo Ramirez is távozott, míg Roenis Elias kisligában kezdte a szezont.

Az ütősor tehát komolyabb erősítésre szorult, ezért azt nem is aprózták el, leigazolták a tavalyi home run király Nelson Cruz-t, akinek itt is pontosan ugyanaz lesz a feladata, mint Baltimore-ban: legalább 30-35 hazafutást bedobni a közösbe. Már az ő leigazolása is sokat jelenthet, ám a vezetőség egy új szerzeménnyel nem elégedett meg, San Diego-ból megszerezték még az ott létszámfelettivé váló Seth Smith-t az outfield-re, valamint két másik kiegészítő játékost, Rickie Weeks-t és Justin Ruggiano-t. A tavalyi évben végképp berobbanó hármas védőt Kyle Seager-t pedig egy 7 évre szóló 100 millió dolláros szerződéshosszabbítással jutalmazták meg.

A tavalyi évhez képest erősödtek, távozni senki meghatározó nem távozott, ám rájátszás szereplésüket biztosra venni nem lehet. A rotációban említett kérdőjelek mellett, találunk bizonytalanságokat az ütősorban is: kérdés, hogy az outfielden Austin Jackson és Dustin Ackley milyen formát mutat majd, a shortstop Brad Miller és az elkapó Mike Zunino bár tehetségesek, ám még nem hozták ki magukból a tehetségüknek megfelelő számokat, míg az egyes védő Logan Morrison úgy néz ki, örök ígéret marad. Ha a sok tehetség közül többen is előre lépnek a fejlődésben, a Seattle akár a csoportot is megnyerheti, ehhez azonban sok mindennek kell jól elsülnie.

Bejutnak a rájátszásba, ha a rotáció a liga egyik legjobbjává áll össze, valamit Cruz és Smith jelenléte előrerepíti a támadóoldalt.

Nem jutnak be a rájátszásba, ha a fiatal játékosok fejlődése megáll, a rotációban egyedül Hernández nyújt kiemelkedőt és a bullpen sem tudja kihúzni őket a bajból.

Tipp: Wild Card 1.

Kire érdemes figyelni? : Félix Hernández, Robinson Canó, James Paxton, Kyle Seager, Taijuan Walker, Nelson Cruz

 

Texas Rangers

A texasi csapat évek óta meghatározó szereplője volt a rájátszásért folytatott küzdelmeknek (általában sikerrel is vették az akadályokat), ám a tavalyi évben elképesztő sérüléshullám sújtotta a csapatot, és a csoport utolsó helyén végeztek. Csak ismétlésképp, hogy kik is voltak tavaly hosszabb-rövidebb ideig sérültek: Prince Fielder, Yu Darvish, Matt Harrison, Shin-Soo Choo, Mitch Moreland, Derek Holland, Martín Pérez, Tanner Scheppers, Jurickson Profar, Alexi Ogando, Geovany Soto, Neftali Feliz (akik mind simán a 25 fős keret tagjai lettek volna).

A holtszezonnak tehát egy új edzővel, Jeff Bannister-rel és azzal a reménnyel vágtak neki, hogy még egy ilyen peches szezon nem következhet. A remény hal meg utoljára, de vajon addigra megsérül-e? A Rangers-nél ugyanis megint úgy néz ki, hogy szép lassan elfogy a keret. A szezon két hete megy, de a fent említettek közül megint/még mindig sérült Yu Darvish, Matt Harrison, Derek Holland, Martín Pérez, Tanner Scheppers és Jurickson Profar (Ogando és Soto pedig már nincsenek a csapatnál). Texas-ban már-már lemondhatnak a szezonról, bár a Prince Fielder-Shin-Soo Choo-Neftali Feliz hármas megfelelő teljesítménye esetén meglepetést is okozhatnak.

Pedig a Rangers küzdhetne a rájátszásért, a Darvish-Holland párost kiegészítendő a télen behúzták Yovani Gallardo-t Milwaukee-ból (aki 3. számú dobóként a liga egyik legjobbja is lehetett volna, most megint neki kell vezetni egy rotációt), újra leszerződtették Colby Lewis-t, valamint megszerezték Ross Detwiler-t is, Washingtonból. E helyett Darvish és Martín Pérez a Tommy John műtét utáni rehabilitációjukat végezhetik, Holland pedig ki tudja mikor lesz újra egészséges. Az egy pillanatra erősnek tűnő rotáció a csapat egyik gyenge pontja lett. Ütőoldalon sem rózsás a helyzet, bár a Fielder-Adrián Beltré-Choo-Elvis Andrus vezette sor még akár jó is lehet, ehhez az kell, hogy Fielder, Andrus és Choo is visszataláljon a vaskos szerződéseiket lehetővé tevő teljesítményük útjára. Az sem fog ártani, ha a többi pozícióból 1-2 meglepetés produkciót látunk idén nyáron.

A Rangers tehát erős csapat is lehetne, ha a sérülések végre elkerülnék őket. Tekintve, hogy több kulcsember az idén nem fog tudni játszani, rájátszást érő szereplésük meglepetés lenne, abban bízhatnak, hogy több ilyen peches szezon már nem következhet.

Bejutnak a rájátszásba, ha a rotáció meglepő módon összeáll és a talpon maradt kulcsjátékosok meglepően kiemelkedő szezont futnak.

Nem jutnak be a rájátszásba, ha a rotációban nem tud senki extra teljesítményt nyújtani, még több sérültjük lesz és az Athletics, Angels, Mariners hármas nem teljesít a várakozások alatt.

Tipp: nem jutnak be a rájátszásba.

Kire érdemes figyelni? : Prince Fielder, Neftali Feliz, Adrián Beltré, Derek Holland

Hozzászólások