MLB - MLB Szezonbeharangozó 3. rész - NL West
MLB Szezonbeharangozó 3. rész - NL West
Fotó: Europress/Getty

MLB Szezonbeharangozó 3. rész - NL West


2015/04/17 10:12

A National League nyugati csoportjának első helyéért folytatott küzdelem izgalmasnak ígérkezik. Várhatóan a tavalyi bajnok San Francisco Giants, illetve a holtszezont kimaxoló Los Angeles Dodgers és San Diego Padres küzd majd a győzelemért, de ha kijön nekik a lépés, a Colorado Rockies is beszállhat a buliba; tőlük kicsit lemaradva találjuk az Arizona Diamondbacks csapatát. Az biztos, hogy idén nagyon is érdemes lesz hajnalban kelni a nyugati parti meccsekért.

 

Arizona Diamondbacks

A Diamondbacks háza táján már a 2014 tavaszi történések is változásokat vetítettek előre, májusban ugyanis bejelentették, hogy a döntéshozói-részleg vezetését a korábban edzőként igen sikeres Tony LaRussa veszi át. A szezon aztán rosszabbul nem is sikerülhetett volna a csapatnak, utolsóként zártak a bajnokságban, miközben a dobórotáció két fontos szereplőjét, Patrick Corbin-t és Bronson Arroyo-t is úgy veszítették el a népbetegséggé váló könyöksérülés és az azt követő Tommy John műtét miatt, hogy felépülésük még az idei év legalább felét is igénybe veszi majd. Egy ilyen szezon után nehéz volt olyan pozitívumokat felsorolni, amelyek hatására a vezetőség pozícióban maradhatott volna. Nem is maradt. LaRussa még a szezon befejezése előtt tisztogatásba kezdett, lecserélték a csapat általános igazgatóját és vezetőedzőjét is: az előbbi Dave Stewart, az utóbbi végül Chip Hale lett.

Az említett sérüléseket látva nyilvánvaló volt, hogy a csapat rotációját kell leginkább megerősíteni, a csapat szerencséjére a farm-rendszer is fel tudott mutatni pár olyan játékost, akik már az idei szezonban segítséget nyújthatnak (a dobó Archie Bradley, vagy a hármas védő Jake Lamb már a nagycsapattal kezdte meg a szezont). A keret megerősítése során ugyan nem végeztek kifogástalan munkát, de több érdekes és értékes játékost is sikerült megszerezniük. A kezdődobók közül távozott Wade Miley (Bostonba a Red Sox-hoz), de cserébe két ígéretes tehetséget is kaptak, Rubby de la Rosa és Allen Webster személyében. Mivel a Yankees-nek Jeter után új shortstop-ra volt szüksége, és a D’backs-nek négy kezdő kaliberű játékosa is volt erre a posztra, csak idő kérdése volt mikor fut be olyan ajánlat, ami az arizonaiak tetszését is elnyeri. Végül egy három csapatot érintő trade keretében Didi Gregorius ment New York-ba, míg az Arizona a Detroit-ból érkező dobóval, Robbie Ray-jel gazdagodott. Mivel dobókból sosem elég, megszerezték még Tampából Jeremy Hellickson-t is, viszont a sokat kereső Trevor Cahill –t elengedték az Atlanta Braves-hez. Hogy némileg csökkenjen még a csapat játékosainak összfizetése, megszabadultak Miguel Montero-tól (Chicago Cubs) és Cody Ross-tól (Oakland Athletics) is.

Bár azt azért nem lehetne állítani, hogy spórolósra fogták a telet: beszálltak a Kubából átszökött sztárokért folytatott versenybe, és sikerült is szerződtetniük a nagy tehetségnek kikiáltott (de az idei szezont kisligában kezdő) left fielder/third baseman Yasmany Tomas-t (6 évre 68,5 millió dollárért), valamint a dobójátékos Yoan Lopezt (az ilyenkor esedékes büntetésekkel együtt több, mint 15 millió dollárért).

Mivel a kezdő catcher-t, Montero-t elcserélték, a helyére pedig mást nem igazoltak, a csapat az évet tapasztalatlan elkapókkal kezdte meg, mely a fiatalokból álló rotációhoz nem biztos, hogy a legmegfelelőbb választás. A csapatban ugyan találkozhatunk egy sztárjátékossal, Paul Goldschmidt-tel, a többiek korántsem biztos, hogy állandó jó teljesítményt tudnak majd nyújtani. Sem pénzügyileg, sem utánpótlás szempontjából nem állnak azonban rosszul, így a jövőben hamar sikeresekké válhatnak, az idei szezonban viszont meglepetés lenne playoff szereplésük.

Bejutnak a rájátszásba, ha a rotációból hirtelen mindenki nagyot fejlődik és támadóoldalon nem csak az egy szem Goldschmidt jelent majd veszélyt az ellenfélre.

Nem jutnak be a rájátszásba, ha csak Goldschmidt lesz képes jó teljesítményt nyújtani és a fiatal játékosokon meglátszik majd a tapasztalatlanság.

Tipp: nem jutnak be a rájátszásba

Kire érdemes figyelni? : Paul Goldschmidt, Archie Bradley, Patrick Corbin, A.J. Pollock, Yasmany Tomas

 

Colorado Rockies

A csapatvezetést, Arizonához hasonlóan Denverben is átalakították, az általános igazgatói posztra Jeff Bridich-et nevezték ki. Bridich-nek némileg könnyebb dolga volt, mint arizonai kollégájának, hiszen a Rockies-nál nem csak egy, hanem mindjárt két igazi sztárjátékost is találunk Troy Tulowitzki és Carlos González személyében. Bár a két klasszis igen sérülékeny, a szurkolók nagyon nehezen nyelnék le, ha elcserélnék őket (pedig érdeklődő van bőven), ezért a feladat adott: Tulo és CarGo köré kell csapatot építeni.

Támadóoldalon nincs is semmi gond, a Rockies az egyik legpotensebb szekcióval rendelkezik ebből a szempontból, és még van hely fejlődni is: Nolan Arenado vagy Corey Dickerson az idei szezonban igazán berobbanhatnak a köztudatba. A legnagyobb probléma a dobóknál jelentkezik, a csapatnál nincsen igazi „ace“, de még amolyan második számú opció sem. A helyzetet a stadion sem könnyít meg, a ligában a Coors Field kialakítása és fekvése kedvez talán a legjobban az ütőknek.

A holtszezonban nem voltak túl aktívak: az outfield-ról elment Michael Cuddyer, míg a második bázisról Josh Rutledge, az érkezők között csak a szintén kettes Daniel Descalso-t és a dobó Kyle Kendrick-et találjuk. A vezetőség leginkább abban bízik, hogy a csapat által draftolt dobópáros, Eddie Butler és Jon Gray olyan gyors fejlődést produkálnak, hogy már idén meghatározó emberei lesznek a rájátszásért folytatott küzdelemnek.

A Rockies-nak halvány esélyei lehetnek arra, hogy bejussanak a rájátszásba, ehhez azonban Butler és Gray szereplésén kívül arra is szükség lesz, hogy a szezon legnagyobb részében Tulowitzki-t és González-t valahogy a pályán tartsák, valamint, hogy a cseredobók a tavalyinál jóval elfogadhatóbb teljesítménnyel rukkoljanak elő.

Ha a két sztár az idény nagy részét most is sérültlistán tölti, és sem a kezdő- sem a cseredobók nem tudnak jó teljesítményt nyújtani, a csapat az idén is lemarad a rájátszásról.

Tipp: nem jutnak be a rájátszásba

Kire érdemes figyelni? : Troy Tulowitzki, Nolan Arenado, Carlos González, Corey Dickerson, Eddie Butler

 

Los Angeles Dodgers

A csapatot 2012-ben átvevő menedzsment a világért sem akarta volna megszakítani a csoport éves trendjét, ezért a Dodgers szintén új vezetőséggel kezdte meg az idényt. Mivel Los Angelesben nem kicsiben játszanak, rögtön két nagyágyút szerződtettek: Andrew Friedman a Tampa Bay Rays, Farhan Zaidi az Oakland Athletics csapatát hagyta ott az új kihívásért. Kihívás pedig akad bőven, a Dodgers-nél nem elég csak a rájátszásba bejutni, a Ben Franklin-eket konfettiként szóró vezetőség végre bajnoki címet szeretne ünnepelni. A baseball-ra fogékonyak ezért nagy érdeklődéssel figyelték, hogy a kis költségvetésű Rays-szel és Athletics-szel kreatívan játszó két „agy“ mit kezd a legnagyobb összfizetést magáénak tudó gárda nyújtotta lehetőséggekkel. Bátran állíthatom, hogy nem okoztak csalódást.

Bár a csapat erős játékoskerettel rendelkezett már tavaly is,  a holtszezon során komoly átalakuláson mentek keresztül. A december közepén lecsapó csere-cunami egyik főkolomposaként bő egy héten belül négy mmmega...uuultra...mmmoonster cserét is végrehajtottak. Dee Gordon és Dan Haren Miamiba került, az értük érkező Andrew Heaney még a lábát sem tehette be a Dodgers komplexumába, máris mehetett a Los Angeles Angels-höz Howie Kendrick-ért cserébe. Pár nappal később a csapat egyik legnagyobb sztárját (és egyik legtöbbet kereső játékosát), Matt Kemp-et küldték el a csoportrivális San Diego Padres-hez, majd a Kemp-ért kapott ellenértékekből Zach Eflint cseréték Philadelphiába Jimmy Rollinsért. Rollinsnak a távozó shortstop Hanley Ramírez-t (Boston Red Sox) kell majd pótolnia, és a pozíciót melegen tartania a nagy tehetség Corey Seager megérkezéséig. Mivel a kezdőrotáció erősítésre szorult, a sok csere közt jutott idő Brandon McCarthy és Brett Anderson leigazolására is, a csereszekciót erősítendő érkezett Joel Peralta. Rá szüksége is lesz a csapatnak, mert a gárda befejező embere, Kenley Jansen sérülést szenvedett és május közepéig nem állhat a csapat rendelkezésére.

A sérülések egyébként is érzékenyen érinthetik a Dodgers-t, a frissen igazolt McCarthy és Anderson sem az a vasember típus, Hyun-Jin Ryu pedig máris sérültlistán kezdte az évet. Ezért hiába lesz nagyon erős az ütősorrend, a kezdő rotációban gondot jelenthet, ha az elképesztő Clayton Kershaw - Zack Greinke sztárpáros mögül szépen lassan kidőlnek a többiek.

Bejutnak a rájátszásba, ha Kershaw és Greinke a szezon nagy részében egészséges marad és az ütőjátékosok hozzák a kötelezőt.

Nem jutnak be a rájátszásba, ha túl sok lesz a sérült a rotációban és a cseredobók „elszórakozzák“ a meccseket.

Tipp: megnyerik a csoportot és ezzel bejutnak a rájátszásba

Kire érdemes figyelni? : Clayton Kershaw, Adrián González, Yasiel Puig, Zack Greinke, Joc Pederson, Kenley Jansen

 

San Diego Padres

Ők már 2014 augusztusában ébredtek, és Josh Byrnes GM-et A.J. Preller-re cserélték. És oh míly jól tették, hiszen Preller olyan holtszezont produkált, amely után San Diego-ban állítólag hiány alakult ki az F5 billentyűk piacán. Az más kérdés, hogy lyukas posztok még így is maradtak a csapatban.

A kiinduló helyzet nem is volt annyira rossz a gárda háza táján, hiszen mind a kezdő rotáció, mind a bullpen a liga legjobbjai közé tartozott, az ütőteljesítmény ehhez képest viszont egészen hátul kullogott (szerzett pontokban utolsók lettek, jóval lemaradva a közvetlenül előttük lévőktől is). Preller pedig nem kispályázott, aki karácsony előttre időzítette a síelést, az hazatérve igencsak sok hírolvasást kellett, hogy bepótoljon. A GM két nap alatt összesen öt játékoscserében egyezett meg, komolyan megerősítette a gyenge ütősort. A Dodgers-ből érkezett Matt Kemp, Oakland-ből az elkapó Derek Norris, Tampából a center fielder Wil Myers, Atlantából Justin Upton, míg Bostonból a hármas védő Will Middlebrooks. Az így zsúfolttá vált outfield-ből még az év vége előtt elcserélte Seth Smith Seattle-be, valamint megszerezte a Yankees-től a cseredobó Shawn Kelley-t.

Ha már decemberben ekkorát emelt a Padres, az új évben bemondta az all-int. Az ütősor után még úgy gondolták, nem árt a dobószekciónak sem egy kis vérfrissítés, ezért februárban 4 éves szerződést kötöttek James Shields-szel. Shields tavaly a Kansas City Royals-nak segített döntőbe jutni, munkaköri leírásában a Padres-nél sem szerepel más elvárás. Hogy a holtszezon utolsó napja is emlékezetes maradjon, gondoltak még egy nagyot: az Atlantával összehozták az előző részben említett cserét, melynek keretében a liga legjobb befejező embere, Craig Kimbrel, és a túlfizetett Melvin Upton jött, Carlos Quentin és Cameron Maybin ment.

A nagy átalakulás eredményeként a Padres rendelkezik a liga egyik legjobb dobóegységével, az ütősorrend nagyban feljavult, ám még így is akadnak kérdőjelek. Az egyes védő Yonder Alonso-t, a kettes védő Jedd Gyorko-t és az új hármas, Will Middlebrooks-t mind nagy tehetségként tartják számon, ám egy-egy fellángoláson kívül nem tudtak még hosszú távon jó teljesítményt nyújtani. Amennyiben megtalálják ideális formájukat, a Padres nem kérdés, hogy ott lesz a rájátszásban. A szakértők azonban már a szezon előtt is több negatívumot felsoroltak a csapattal kapcsolatban: az amerikai újságírók a túlzottan jobbkezes ütőrend és a hatékony védekezés hiányát tartják a csapat sebezhető pontjainak.

Bejutnak a rájátszásba, ha az ütősorrendnek nem csak a fele nyújt megfelelő teljesítményt és a dobók a hátukon cipelik be a csapatot.

Nem jutnak be a rájátszásba, ha az infield ütésben láthatatlan lesz, a rossz védőmunka pontokat ajándékoz az ellenfeleknek, és a kulcsemberek közül többen is lesérülnek (gondolok itt Kemp-re, Andrew Cashner-re, vagy Ian Kennedy-re).

Tipp: 163. meccs a wild card-ért a Marlins ellen, de nem jutnak be a rájátszásba

Kire érdemes figyelni? : Craig Kimbrel, Matt Kemp, Wil Myers, Justin Upton, James Shields, Tyson Ross

 

San Francisco Giants

A Giants ugyanazzal az edzővel és általános igazgatóval vágott neki az idei szezonnak, mint a tavalyinak. Brian Sabean és Bruce Bochy pozíciója biztonságban van, pláne, mert tavaly megnyerték a World Series-t. Idén azonban nem páros számra végződik az év, ezért nem fognak bajnokságot nyerni. (Csak emlékeztetőül, a Giants 2010-ben és 2012-ben is bajnok lett.) ... Ennél azért egy kicsit bonyolultabb a helyzet.

A három bajnoki győzelmet gyakorlatilag az ellenállhatatlan dobók és a jókor ébredő ütők kombinációja eredményezte, de a tavalyi menetelést a dobóoldalról már leginkább csak Madison Bumgarner ihletett formája tette lehetővé. MadBum-ra idén is ez a szerep vár, a köré kialakított egység több helyen is megkérdőjelezhető. Matt Cain és Tim Lincecum már nem azok a dobók, mint akik 2008-tól elkezdték dominálni a ligát, Jake Peavy, Tim Hudson és Ryan Vogelsong pedig már túl vannak legjobb éveiken. Bár olyan egyéniségekről van szó (Vogelsong kivételével), akiktől nem lenne teljes meglepetés egy kiemelkedő szezon, Bochy edzőnek kreatívan kell majd játszania a rotációval. Bumgarner egyedül egy rájátszáson végigviheti a csapatát, egy 6 hónapig tartó szezonon azonban aligha. Ezért is elengedhetetlen egy jó bullpen megléte, amelyet Sergio Romo újra szerződtetésével sikerült is egyben tartani.

Ütőoldalról mindkét távozó, Pablo Sandoval (Boston Red Sox) és Michael Morse (Miami Marlins) hiányát megérezheti majd a csapat, a pótlásukra érkezett Casey McGahee (3B) és Norichika Aoki (OF) teljesen más stílust képviselnek, bár a Giants ütősorrendjébe jól illeszkedhetnek majd. Abba az ütősorrendbe, amelytől idén túl sok hazafutást nem várhatunk. Mivel azonban a címvédőről beszélünk, felelőtlenség lenne leírni őket.

Bejutnak a rájátszásba, ha a rotáció sérülésmentesen és régi önmagát idézve hozza le a szezont, és a small-ball ütősorrend sok borsot tör az ellenfelek orra alá.

Nem jutnak be a rájátszásba, ha Bumgarnerből az őszi menetelés sokat kivett, a rotáció többi tagjának teljesítménye tovább romlik, az ütősorrend gyenge teljesítményt nyújt és a csoport is olyan kompetitív lesz, mint ahogyan az várható.

Tipp: nem jutnak be a rájátszásba

Kire érdemes figyelni? : Madison Bumgarner, Buster Posey, Hunter Pence, Angel Pagan, Tim Lincecum

 

Hozzászólások