MLB - MLB szezonbeharangozó 1. rész - AL East
MLB szezonbeharangozó 1. rész - AL East
Fotó: Europress/Getty

MLB szezonbeharangozó 1. rész - AL East


2015/04/11 12:51

Az American League keleti csoportját a szakírók sokáig a liga legkeményebb divíziójaként tartották számon, köszönhetően a feneketlen pénztárcával rendelkező Boston Red Sox és New York Yankees állandó versenyfutásának. A közelmúltban azonban felzárkózott melléjük (és többször eléjük) az újra veszélyes csapattá alakuló Baltimore Orioles és a kis költségvetésű csapatok követendő példájává váló Tampa Bay Rays is; a Toronto Blue Jays tulajdonosa, a Rogers Communications sem nézi jó szemmel a 22 éve tartó rájátszás nélküli sorozatot. A divíziót idén bármelyik csapat megnyerheti, azonban ez nem a hibátlan játékoskereteknek, hanem inkább középszerűségüknek köszönhető. A csoportban nem találunk olyan csapatot, amelynél ne lehetne valamelyik csapatrészt megkérdőjelezni.

 

Baltimore Orioles

Dan Duquette, a csapatot 2011 novemberében átvevő GM rögtön első évében visszavezette az O’s-t a rájátszásba (ezt a tavalyi évben is megismételte), nem csoda, hogy munkájára más csapatok is felfigyeltek. Az alapvetően csendes holtszezonnak csak a divízió rivális Toronto érdeklődése adott némi felhangot, ám végül Duquette maradt Baltimore-ban.

Távozók azonban akadtak: elhagyta a csapatot a tavaly 40 home run-t ütő Nelson Cruz (a Seattle Mariners-be igazolt), a megbízható Nick Markakis (Atlanta Braves), valamint a nyáron megszerzett balkezes dobó, Andrew Miller (New York Yankees) is. Első ránézésre úgy tűnhet, hogy a helyükre nem érkezett hasonló kaliberű pótlás, ám erre nem is feltétlenül volt szüksége a csapatnak. Idén két meghatározó játékos is visszatérhet a sérültlistáról: a csapat elkapója, Matt Wieters és a third baseman Manny Machado; még októberben új szerződést írt alá a shortstop J.J. Hardy; mellettük a tavaly alulteljesítő first baseman Chris Davis-től is sokat vár a vezetőség (Davis 2013-ban vezette a ligát 53 hazafutásával). Az egyetlen probléma az outfield-en lehet, ahol a csapat sztárja, Adam Jones mellett nincs kezdő kaliberű játékos. A tavaly remek számokat hozó Steve Pearce esetében nagy kérdés, tudja-e tartani jó formáját, míg a többiek (Travis Snider, Delmon Young, David Lough, Alejandro De Aza) inkább mint kiegészítő játékosok vehetőek számba.

A csapat meghatározó dobói közül, Milleren kívül, senki nem távozott, így mind a kezdő rotáció, mind a bullpen hozhatja a tavalyi teljesítményét. Bár a csapatnak nincs egy ligaszinten kiemelkedő dobója sem, a legtöbben képesek nagyon jó átlagokat hozni, ezért idén sem lesznek kellemes ellenfelek senki számára.

A recept az idén is a tavalyihoz hasonló: a szakírók és a közvélemény nem számol az Orioles-szal a rájátszásban, azonban megint meglepetést okozhatnak.

Bejutnak a rájátszásba, ha a dobóik legalább a tavalyi szinten teljesítenek, valamint Davis, Machado és Wieters hozzák korábbi teljesítményüket.

Nem jutnak be a rájátszásba, ha nem tudják pótolni Cruz számait és az outfielden nem sikerül megnyugtató megoldást találni Jones mellett.

Tipp: nem jutnak be a rájátszásba

Kire érdemes figyelni? : Adam Jones, Manny Machado, Chris Tillman, Zach Britton

 

Boston Red Sox

A bostoni csapat legutóbbi négy éves teljesítményét leginkább a Szinusz-függvényhez lehetne hasonlítani. A 2011. szeptemberi összeomlást a 2012-es katasztrofális szezon, majd a 2013-as bajnoki cím követte, tavaly azonban ismét „sikerült” a csoport utolsó helyén végezni.

Ezt természetesen nem nézte tétlenül a vezetőség, a télen mélyen zsebbe nyúltak, ám még így is maradtak lyukak a keretben. Még novemberben robbantották a bombát, egy nap alatt két meghatározó játékost is igazoltak a nyugati partról: Pablo Sandoval San Francisco-t, Hanley Ramírez Los Angeles-t hagyta ott a Red Sox kedvéért (márciusban aztán újra a főcímekben szerepeltek: leigazolták a kubai wunderkind-et, Yoan Moncada-t). Az így létszámfelettivé váló Yoenis Céspedest postázták Detroitba Rick Porcello-ért, és megkezdődhetett a kezdő rotáció újjáépítése.

A holtszezon legnagyobb kérdése az volt, hogy mikor érkezik Cole Hamels (Philadelphia Phillies) Bostonba, ám a cserét a mai napig nem ütötte nyélbe a két csapat. Igazi #1 dobót nem is igazolt a Red Sox, ám Porcello mellett megszerezték Wade Miley-t Arizonából és Justin Masterson-t St. Louis-ból. Ők hárman, Clay Buchholz-cal és Joe Kelly-vel kiegészülve elegendőek lehetnek, de az igazi „ace” hiánya égető lehet a szoros AL East-ben.

Összességében az ütősor elég erősnek tűnik ahhoz, hogy megcsípjenek egy helyet a rájátszásban, ám a csapat sok tehetséggel és létszámfeletti emberekkel is rendelkezik, így meglepő lenne, ha legkésőbb nyáron nem cserélnének egy nagynevű kezdődobóért. A bullpen-ben az egyetlen kérdés, hogy Koji Uehara a szezonvégi gyenge, vagy a szezon közbeni kiváló teljesítményét nyújtja-e.

Bejutnak a rájátszásba, ha az ütősor beüti őket oda és szereznek egy igazi #1 dobót július végéig.

Nem jutnak be, ha Sandoval és Ramírez az új szerződés aláírása után „szabadságra megy”, a fiatalok becsődölnek, és a kezdő rotáció nagy gödörbe ássa a csapatot a szezon elején.

Tipp: megnyerik a csoportot és ezzel bejutnak a rájátszásba

Kire érdemes figyelni? : Mookie Betts, Dustin Pedroia, Pablo Sandoval, Rick Porcello, David Ortiz

sandoval_redsox

 

New York Yankees

A jenkikhez mérten keveset költöttek új játékosra a télen, ám a Boss-tól a csapatot átvevő Hal Steinbrenner lépten nyomon hangoztatja, hogy szerényebb (még így is bőven 200 millió dollár feletti) fizetési keret mellett is sikeresnek kell lenni. A csapatnál idén egy teljesen új fejezet kezdődik, hiszen visszavonult a legendás „Core Four” utolsó tagja, Derek Jeter is, ám az új, költséghatékony szemlélet azt vetíti előre, hogy amíg néhány veterán (Mark Teixeira, Alex Rodriguez, Carlos Beltrán, C.C. Sabathia) megaszerződése nem ketyeg le (legkésőbb 2017-ig), addig a költekezést sem lehet újrakezdeni (persze a Yankees-nél sosem lehet tudni, lásd az előző holtszezont).

A tél így azzal telt, hogy atletikusabbá és fiatalabbá varázsolják a csapatot. Jeter ikonikus státuszát nem lehet vitatni, de utolsó évében már inkább csak hátráltatta, sem mint segítette a csapatot. Helyére Didi Gregorius érkezett Arizonából, aki legalább a védőoldalon nagy segítséget jelenthet; ám offenzív oldalon is lehet benne potenciál. Nagy szükség volt egy egészséges hármas védőre is, ezért a csapat 4 évre magához láncolta Chase Headley-t. Headley még a nyáron, egy csere keretében érkezett New Yorkba, és jó benyomást tett a vezetőségre (csakúgy, mint New York őrá), így nem volt nehéz új kontraktust aláíratni vele. Mondhatni Headley a Yankees Marshall-keresztjében volt: mind védőoldalon, mind támadóoldalon jó teljesítményre képes. Az érkezésével Martin Prado cserealappá vált, küldték is egyből Miamiba (David Phelps-szel csomagban) a brutálisakat dobó, de még nem elég hatékony Nathan Eovaldiért és a Yankee Stadium-hoz kiválóan passzoló Garrett Jones-ért. Jones többek közt az eltiltásból visszatérő Alex Rodriguez-zel osztozik majd a játékperceken, A-Rod visszatérése talán a legjobban várt sztori most az Államokban.

A dobószekció amúgy is ráncfelvarrásra szorult, hiszen a legmegbízhatóbb játékos, Hideki Kuroda hazatért Japánba, rajta kívül a kezdő ötöst csupa sérülékeny játékos alkotta. A kérdőjelek továbbra is maradtak: Sabathia térdműtét után tér vissza, Masahiro Tanaka könyöke bármikor megsérülhet, Michael Pineda válla tavaly is rakoncátlankodott, Ivan Nova nyárig biztosan nem tér vissza. Éppen ezért érkezett a csapathoz a veterán Chris Capuano, akitől csak annyit vártak, hogy minden 5. napon álljon oda a dobódombra. Természetesen a tavasszal ő is megsérült, így legalább az idény első három hetét ki kell hagynia.

Az egyetlen problémamentes csapatrész a bullpen, amely versenyben lehet a liga legjobbja címért. A closer David Robertson ugyan távozott Chicago-ba, de érkezett Andrew Miller, valamint David Carpenter, Chasen Shreve (Braves) és Justin Wilson is (Pittsburgh Pirates). Dellin Betances idén is meghatározó embere lesz ennek az alakulatnak, és az alsóbb ligákban is komoly „tűzerő” várja a bevetést.

Összességében sok mindennek kell jól elsülnie, hogy a Yankees visszatérjen a rájátszásba. Murphy óta tudjuk, hogy ami elromolhat, az el is romlik, azaz aki megsérülhet, az meg is sérül. A csoportban a Yankees a legveszélyeztetettebb csapat ebből a szempontból, azonban ha a legtöbb veterán egészséges marad, és jó teljesítményt nyújt, nincs kizárva, hogy a csoportot is megnyerik.

Bejutnak a rájátszásba, ha a bullpen már a 6. inningben „véget vet” a mérkőzéseknek és a nagy sztárok visszafordítják az idő kerekét.

Nem jutnak be a rájátszásba, ha Tanaka könyöke megadja magát és a sérüléshullám újra lecsap a csapatra.

Tipp: nem jutnak be a rájátszásba

Kire érdemes figyelni? : Alex Rodriguez, Didi Gregorius, Dellin Betances, Masahiro Tanaka

 

Tampa Bay Rays

Az Andrew Friedman vezette Rays szépen lassan mintacsapattá nőtte ki magát, azonban tavaly (2007 óta először) negatív mérleggel zártak. Úgy gondolták, hogy a holtszezon a szokásos forgatókönyv szerint zajlik majd: elmegy 1-2 meghatározó ember, de Friedman talál helyettük olyanokat, akik pótolhatják a teljesítményüket. A recept maradt, de az ételt rendesen odaégették. Andrew Friedman új kihívást talált magának és lelépett a Los Angeles Dodgers-hez, ezt kihasználva a vezetőedző John Maddon is távozott (Chicago Cubs). Pánikra azonban egyelőre nincs ok, hiszen Friedman helyét eddigi jobbkeze, Matt Silverman vette át, a csapat edzője a korábbi játékos, Kevin Cash lett. A jelszó maradt: a szerény költségvetés ellenére is minél előrébb jutni.

Pánikra ugyan nincs ok, de sok pozitívumot sem lehet kiemelni a floridaiak idei teléből. Mivel a pénzügyi mozgástér korlátozott, a csapat inkább a játékoscserékre épít, nem az új igazolásokra (idén Asdrubal Cabrera érkezett új szerződéssel); a korábbi csoportutolsó helyezések következtében a draftokon a legjobb játékosokhoz is hozzá tudtak jutni. A jó szereplés hátulütője azonban pont az lett, hogy a későbbi választásokkal behúzott ígéretek még nem tudtak meghatározóvá válni, kiapadni látszik a farm-rendszer. A tavalyi keretből, csere keretében, távozott többek közt Matt Joyce, Ryan Hanigan, Yunel Escobar, Wil Myers, Jeremy Hellickson, Cesar Ramos, Joel Peralta és a liga talán legsokoldalúbb játékosa, Ben Zobrist is. Érkezett viszont Rene Rivera, Steven Souza (akitől idén sokat várnak, lásd pl. a lenti videót), John Jaso és több, használhatónak tűnő tehetség is, ám a távozók névsora veretesebbnek tűnik.

Az ütősorral szemben a dobó játékosok a csoport talán legerősebb ilyen egységét alkotják, feltéve ha nem sérültek. Kérdéses, hogy mikorra épül fel Alex Cobb, Drew Smyly, Álex Colomé és Jake McGee, viszont biztos kihagyja az első két hónapot Matt Moore. Amennyiben ők egészségesek lesznek, még egy gyengébb ütőteljesítmény mellett is versenyben lehetnek a rájátszásért.

Bejutnak a rájátszásba, ha a kezdő ötös és a bullpen beviszi őket, mellette Evan Longoria MVP teljesítményt nyújt.

Nem jutnak be a rájátszásba, ha a sérültek nem épülnek fel időben, az új igazolások nem válnak be és Longoria mellett senki más nem jelent majd veszélyt a támadósorban.

Tipp: nem jutnak be a rájátszásba

Kire érdemes figyelni? : Evan Longoria, Chris Archer, Jake Odorizzi, Kevin Kiermaier

 

Toronto Blue Jays

A hosszú sikertelenséget a vezetőség 2012-ben elégelte meg végleg (emlékezhetünk még az akkori télen nyélbe ütött üzletekre, melynek keretében érkezett a csapathoz Mark Buehrle, José Reyes, Josh Johnson, R.A. Dickey), ám hiába a nagyszabású cserék, a csapatnak azóta sem sikerült a rájátszásba jutni. Mit tesz ilyenkor egy jó vezető? A holtszezon egyik legváratlanabb megállapodását hozza tető alá.

November végén érkezett a hír, hogy az Oaklandben a gyógyszere után futkosó Billy Beane és a torontói GM, Alex Anthopoulos megegyezett egy öt játékost érintő cserében, melynek keretében az Oakland sztárja, Josh Donaldson keletre költözött a sérülékeny Brett Lawrie-ért és négy tehetséges prospect-ért cserébe. Adjuk hozzá, hogy az ontarióiak szerződést kötöttek a kanadai elkapó, Russel Martin-nal, valamint megszerezték a szintén hazai Michael Saunders-t is, és máris látjuk, hogy a Reyes-Martin-José Bautista-Edwin Encarnación-Donaldson-Saunders hatosnál kevés durvább ütősor van a ligában. Kérdés azonban, hogy a kulcsembereknek sikerül-e sérülés nélkül megúszniuk a félig műfüvön (a Rogers Centre talaja műfüves) lejátszott szezont.

Ez a kérdés a dobóknál is felmerül. A nagy reménység Marcus Stroman keresztszalag-sérülésének köszönhetően az egész idei idényt kihagyja, Dickey és Buehrle sem fiatalodnak már, bár mindkettőjük jól bírja a gyűrődést. Habár a fent említett cserék keretében jó pár fiataltól megszabadultak, idén két játékos is reflektorfénybe kerülhet: Aaron Sanchez és Daniel Norris is fontos szerepet játszhat a rájátszásért folytatott küzdelemben. A bullpen tavaly az egyik legrosszabb volt a ligában, a télen nem sikerült megnyugtató megoldást találni, így a felmerülő problémákat szezon közben kell majd orvosolnia a csapatvezetésnek.

Bejutnak a rájátszásba, ha a kulcsembereket elkerüli a sérülés és az ütősor hozza az elvárt teljesítményt.

Nem jutnak be a rájátszásba, ha a bullpen szétesik, a fiatalok nem válnak be és a sérülékeny emberek nem bírják ki épségben az egész szezont.

Tipp: nem jutnak be a rájátszásba

Kire érdemes figyelni? : José Bautista, Dalton Pompey, Aaron Sanchez, Brett Cecil

 

Hozzászólások