MLB - May Madness: Csak ismételni tudom magam 
May Madness: Csak ismételni tudom magam 
Fotó: Europress/Getty

May Madness: Csak ismételni tudom magam 


2016/05/15 07:52

Csak ismételni tudom magam. Tavaly ilyentájt ugyanezzel a címmel írtam cikket arról, milyen őrületes események történtek a ligában. Akkor a borítóképen a Washington Nationals két játékosa, Bryce Harper és Max Scherzer köszönt vissza, és akár ugyanazt a képet is betehettem volna. Viszont Scherzer igazán megérdemli, hogy egyedül feszítsen odafent, így rá esett a választás. Íme néhány fontos esemény az elmúlt két hétből:

Fővárosi főcímek

Kezdjük is mindjárt a legnagyobb teljesítménnyel. Egy rekordbeállítással. Szerdán ugyanis az elképesztő gyenge formában lévő Detroit Tigers látogatott Washingtonba, ám a rossz szereplés nem jelenti azt, hogy a Tigrisek ne lennének tele veszélyes ütőkkel. Scherzer azonban olyan napot fogott ki, amilyet csak nagyon-nagyon ritkán látni, még az MLB háza táján is. A tavaly két no-hitter-t is kipörgető dobó (1,2) úgy látszik, megunta az ütések nélküli meccseket és egy még egyedibb teljesítménnyel örvendeztetett meg minket. Az MLB történetében ugyanis mindössze hárman tudtak egy meccsen 20 strikeout-ot kiosztani. Eddig. Azt pontosan nem tudom, hogy a ligában hány dobójátékos állt dombra a kezdetektől napjainkig, de számuk biztosan több ezer. Közülük hárman, illetve szerda óta négyen tagjai a 20 K-s elitklubnak. Randy Johnson, Kerry Wood, Roger Clemens és Max Scherzer. Csak összehasonlításképp: no-hitter-ből eddig 295 esett be. Ha valaki nem ismerné a baseball szabályait: egy meccsen 27 kiejtést kell megcsinálni. Na, ebből Scherzer 20-at strikeouttal, azaz az ütőjátékosokat teljesen átverve, csinált meg. Madness. Az alábbi videón megtekinthetik a mérkőzés összefoglalóját:

De akár kereshettem volna olyan képet is a borítóra, amelyen Harper is szerepel, ugyanis múlt hétvégén ő sem mindennapi eseményeknek lett részese. A Nationals a Chicago Cubs-szal vívott négymeccses szériát, és a Mackók dobói köszönték, de nem kértek a tavalyi MVP-ből, inkább annyiszor sétáltatták, amennyiszer csak lehetett. A négy meccsen összesen tizenháromszor! Harpernek a hétvége alatt mindössze 4 regisztrált ütéshez állása volt, amelyet általában egy meccsen összeszednek a játékosok. Főleg a vasárnapi tűnik megismételhetetlen eseménynek, ekkor 6 séta mellett egyszer meg is dobták, azaz hétszer került bázisra, ütéshez állás (at-bat) nélkül. Baseball, man....Persze egy meccsen hat sétára volt már példa: Jimmie Fox (1938), Andre Thornton (1984) és Jeff Bagwell (1999) is elérte ezt a teljesítményt, de olyan még nem történt, hogy valaki hétszer is kijusson egyesre, regisztrált at-bat nélkül. Ráadásul nem is egyszerű helyzetekben pakolták fel a base-re, volt olyan, hogy inkább feltöltötték az összeset, csak ne tudjon lengetni. A következő ütő, Ryan Zimmerman 14 játékost hagyott kint a bázisokon. Őrület.

És ha még nem elég a fővárosiakból, a hét legelső napjára is tartogattak meglepetést. Hosszútávú szerződést kötöttek ugyanis lejáró szerződésű dobójukkal, Stephen Strasburg-gal. Strasburg 7 évre 175 millió dollárt kap majd, a harmadik vagy negyedik év után pedig akár ki is léphet a szerződéséből (illetve a pénz egy részét szétszórva, a hetedik év után kapja majd meg). A hosszabbítás viszont két dolog miatt is meglepő. Először is az idei szabadügynök piac elég karcsú dobószempontból, Strasburg lett volna a legértékesebb "kincs". Másodszor ügynöke, Scott Boras sem arról híres, hogy szeretné kihagyni pártfogoltját egy jó kis licitversenyből. De a hírek szerint Stras mindenképp maradni akart, Boras pedig így is szép summát harcolt ki neki.

Észak-Dél World Series?

Nem lehet rossz most Chicagóban. A Cubs szezonkezdetéről írtam már korábban is, de a csapat azóta is megállíthatatlanul robog. A múlt hetet veretlenül zárták, pedig nem is akármilyen ellenfelekkel mérkőztek meg. Májust rögtön a csoportrivális Pittsburgh Pirates ellen kezdték, de három meccsen söpörték őket, aztán következett a Nationals elleni négy meccs és négy győzelem. A mostani hét napot aztán egy San Diego Padres elleni győztes mérkőzéssel indították (zsinórban a nyolcadikkal), de aztán valahogy becsúszott két vereség. Tegnap aztán helyre állt a világ rendje, ismét megverték a Kalózokat és 26-8-as mutatóval magasan vezetik a National League-et.

Déli kollégáik, a White Sox pedig az American League élén áll, nagyban köszönhetően az első nyolc startját megnyerő balkezes dobónak, Chris Sale-nek, akit egyszerűen lehetetlen legyőzni (1.67 ERA, 0.76 WHIP). 24-12-es mutatójuknál csak az északi Cubs tud jobbat az egész ligában, de azért a Fehér Zoknisok torkát igencsak szorongatja a Baltimore Orioles (22-12), a Boston Red Sox (22-14), vagy a Seattle Mariners (21-14). Persze májusban még badarság lenne a World Series párosítását boncolgatni, de a városban idén sem a Bulls, sem a Blackhawks, sem a Bears nem volt sikeres, így alighanem egy-két elvetemült már házi döntőt vizionál. Addig azonban még több, mint öt hónap hátra van.

Bombaforma Bostonban

Ha már az előbb megemlítettem őket, nem mehetünk el ennyivel a Red Sox támadósora mellett. A csapat a múlt héten nyert egy szériát a White Sox ellen, azonban a Bronxból csak egy győzelemmel távoztak, ám hétfőn valamit nagyon eltaláltak, mert a brigád olyat tett, amire 1950 óta nem volt példa a városban. Aznap az Oakland Athletics látogatott a Fenway Parkba egy hárommeccsesre, de a kirándulásban nem volt köszönet. A Red Sox ugyanis sorrendben 14, 13 és ismét 13 ponttal terhelte meg az ellenfelet, teljesen megsemmisítették az Athletics dobóit. A kivégzést főleg Jackie Bradley Jr. vezette, aki három hazafutást is vágott, mellesleg egy 19 meccses ütési sorozatban (hitting streak) ül. Csütörtökön aztán a Houston Astros jött a városba, de az ütők ott folytatták, ahol előtte nap abbahagyták. 11 pontot rámoltak be, ezzel beállítva az 1950-es csapat eredményét, azaz sorozatban négy meccsen szereztek 11+ futást. A lineup félelmetes, Dustin Pedroia, David Ortiz, Xander Bogaerts, Hanley Ramirez, Travis Shaw és a fent említett JBJ is kiemelkedőt hoz, dobó legyen a talpán, aki többször is átrágja magát ezen a soron.

KKKKKershaw

Azt hitték, a Los Angeles Dodgers dobója kimarad? Pedig az életben csak három dolog biztos: a halál, az adók és Clayton Kershaw emberfeletti teljesítménye. A balkezes dobót háromszor láthattuk dombon az elmúlt két hétben és ő 25 inning alatt 37 strikeout-ot osztott ki. Ha kicsit visszább is nézünk, az elmúlt öt startja mindegyikén legalább 10 K-t osztott ki, ami franchise rekord. Bár ez talán nem annyira meglepő, pályafutása végeztével aligha lesz olyan Dodgers dobóstatisztika, amit ne ő vezetne majd. Idén eddig ilyen számokat hoz: 1.74 ERA, 0.73 WHIP, 11.18 K/9, 0.58 BB/9. Meg is lenne már a két Cy Young győztes (Kershaw, Sale)?

LA királya

Ez itt Bartolo Colón világa és mi mind csak játékszerek vagyunk

Colón ránézésre nem az az élsportoló alkat, de még 42 évesen is tartja magát, oszlopos tagja a New York Mets rotációjának. Ütésben mondjuk vicc tárgya, de az a fajta játékos, akit mindenki kedvel. 2016. május 7-én aztán bekövetkezett az elképzelhetetlen, megütötte élete első hazafutását! Ráadásul San Diegóban, a PETCO Parkban. o_O o_O \o/ \o/ Ha lenne egy lista azokról a dolgokról, hogy melyek a legvalószínűtlenebb dolgok, amelyek megtörténhetnek a világon, ez igen előkelő helyen szerepelne. This iiis Maaaadneeesss. Nincs is értelme többet írni, nézzék a videót és a világ leglassabb bázisok körüli körét. Megérdemelted, Bartolo!

Ne menjünk el mellettük szó nélkül

A fenti eseményeken túl is volt okunk ámulni, így ezekről is megemlékezek röviden. Félix Hernández megszerezte 146. győzelmét, ezzel a Seattle Mariners történetének legsikeresebb dobójává vált. Jung-ho Kang, a Pittsburgh Pirates hármas védője visszatért hosszú sérüléséből és első meccsén rögtön két hazafutást vágott. A Colorado Rockies támadói továbbra is jól vannak, május 5-én egy inning alatt 13 pontot vittek be a San Francisco Giants dobói ellen. A Miami Marlins elkapója, J.T. Realmuto hazafutása ellenére is kiesett, mert az egyes bázisnál lehagyta Marcell Ozunát, míg a Cincinnati Reds cseredobói történelmi mélységbe süllyedtek: sorozatban 21 meccsen engedtek futást az ellenfeleknek, ami új rekord. Thor Los Angelesben csapott le: Noah Syndergaard nem csak dobóteljesítményével, hanem két hazafutással is hozzájárult a Dodgers elleni győzelemhez, míg a szerdai New York Yankees-Kansas City Royals meccsen Phil Coke és Lorenzo Cain nézett farkasszemet.

És még ez is:

A linkek és videók egy részéért jár a kalapemelés a PlayBall! facebook oldalának, a baseball függők napi betevő dílerének.

Hozzászólások