MLB - Ken Griffey sem százas
Ken Griffey sem százas
Fotó: Europress/Getty

Ken Griffey sem százas


2016/01/07 10:58

Több, mint 300 tagot számlál a Cooperstown-ban található Baseball Hall of Fame, de még senki nem került be az összes voksolásra jogosult szavazatának bezsebelésével. Sokak szerint soha nem is lesz senki, akire a Baseball Szakírók Szövetsége (Baseball Writers' Association of America, BBWAA) illetékes tagjai egyhangúan szavazni fognak majd. Ken Griffey Jr.-nak lett volna esélye rá, de neki sem sikerült.

Három szavazat. Ennyi hiányzott Griffey-nek, hogy történelmet írjon. Illetve így is történelmet írt, hiszen a legnagyobb voksolási aránnyal került be a Hírességek Csarnokába. A rekordot eddig Tom Seaver tartotta 98,84 %-kal, ezt szárnyalta most túl Junior, ő 99,32 %-ot gyűjtött össze. Majdnem százas. De csak majdnem.

Ahhoz, hogy valakit az MLB "halhatatlanjai" közé válasszanak a 440 szavazásra jogosult legalább 75 %-os támogatását kell összegyűjtenie. Minden szavazó 10 játékost választhat ki a szavazólapról (ballot), melyen legfeljebb 10 évig (a régi szabályok szerinti jelölteknél 15 évig) maradhatnak a játékosok. Amennyiben valaki nem éri el az 5 %-os szavazati arányt, lekerül a ballot-ról. Idén két játékost, a fent említett Ken Griffey Jr.-t és Mike Piazzát (83 %-kal) választották be a szakírók.

Junior híres swing-je

Kissé hiteltelen lenne, ha most elkezdeném mesélni, mekkora játékosok voltak ők, lévén sajnos legjobb éveikről lemaradtam, túl későn kezdtem el követni az MLB-t ahhoz, hogy stabil lábakon álló véleményt tudjak formálni. Akit érdekel, millió helyen utána tud olvasni, mit is értek el, mekkora alakjai a sportnak, de Ken Griffey nevét talán még az is hallotta, aki szerint a baseball-t lábbal játsszák.

Ahhoz viszont már eleget tudok a sportról, hogy felfogjam, sok legenda a már bizonyított, vagy a még csak feltételezett doppingvádak miatt nem fog bekerülni Cooperstown-ba. Arról végtelenségig lehetne vitázni, hogy a doppingoló játékosok valóban csalók-e. Én úgy gondolom, hogy a legtöbben tolnak valamit, és a dopping ugyan nem szép dolog, de nem érzem akkora csalásnak, ha valaki szerekhez nyúl; persze a legjobb a teljesen tiszta versenysport lenne. Ebből kifolyólag én szeretném egyszer a Hall of Fame-ben látni a home run király Barry Bonds-ot, vagy a liga történelmének egyik legjobb dobóját, Roger Clemens-t. A szakírók azonban (egyelőre) nem, csak 44 és 45 százalékát kapták meg a lehetséges szavazatoknak. Ezt a gondolatot persze nem csak én vetem fel, az USA-ban is nagy viták mennek róla, hogy most akkor ők megérdemlik-e a halhatatlan státuszt? Anyag nélkül hány hazafutással ütött volna kevesebbet Bonds? 200? Akkor állna 562-n. Az is elit. Egyesek azt mondják, az 1994-es sztrájk után Sammy Sosa és Mark McGwire home run-párbaja hozott vissza egy csomó nézőt a sportnak. Na ők is kokszoltak rendesen, ezért esélyük sincs bekerülni, de vitathatatlanul nagy alakjai a ligának. Persze azt is elfogadom, ha valaki, a dopping miatt, látni sem akarja őket a Csarnok közelében, de én úgy gondolom a steroid era-t azért hívják úgy, mert nem csak 5-10 ember tolta a szereket. Ahogy most sem csak páran doppingolnak, és nem csak a legmagasabb szinten...

..lényeg a lényeg, Griffey és Piazza megérdemelten Hall of Fame tag, július 24-én iktatják majd be őket. Addig is kíváncsian várja a baseball-világ annak a 3 szavazónak a magyarázatát, aki lehagyta Junior-t a saját listájáról. Némi kreativitásra lesz szükségük, ha ezt meg akarják majd magyarázni. A két játékost a százalékos arány persze nem érdekli, mindketten kitörő örömmel fogadták a hírt.

Jövőre nagy eséllyel indul Jeff Bagwell (az idei szavazatok 71,6 %-a), Tim Raines (69,8 %) és Trevor Hoffmann (67,3 %) is, valamint olyan nagyágyúkkal bővül a ballot, mint Manny Ramirez, Vlad Guerrero, Jorge Posada, vagy Iván Rodriguez.

A szavazás végeredményét ide kattintva tekinthetik meg.

Hozzászólások