MLB - James Shields Chicagóban
James Shields Chicagóban
Tampa Bay, Kansas City, San Diego, Chicago. Fotó: Europress/Getty

James Shields Chicagóban


2016/06/05 08:44

A San Diego Padres dobója a Chicago White Sox együttesében folytatja tovább pályafutását.

Mondogatták már pár napja, de szerintem senki nem gondolta olyan komolyan. Júniusban még nem igazán pörög az átigazolási piac, de a White Sox igazgatójának, Rick Hahnnak valamit lépnie kellett. A szezont remekül indító Fehér Zoknisok május végére teljesen behúzták a kéziféket, utolsó 17 meccsükből mindössze négyet (!) nyertek meg és visszacsúsztak a divíziójuk harmadik helyére. Az együttes gyenge pontjai kristály tisztán látszottak, Chris Sale-en és José Quintanán kívül gyakorlatilag az egész rotáció gyengén teljesített: az idényt remekül kezdő Mat Latos nem tudta tartani jó formáját, John Danks-től elköszöntek, Carlos Rodon még nem tudta felvenni az MLB ritmusát és Miguel González is inkább jó munkásember, mint a megmentő.

Ebből a szempontból a jelenlegi James Shields sem a Messiás (idei számai: 2-7; 4.28 ERA; 1.42 WHIP), de minden bizonnyal több van benne, mint amit San Diegóban mutatott. A nagy dérrel-durral összekalapozott brigád pofára esett és AJ Preller igyekszik megszabadulni a sokat kereső játékosaitól. Big Game James tavaly februárban írt alá egy négyéves (+ opciós év) szerződést, melynek értelmében minimum 75 millió dollár üti a markát; az utolsó három évben 21 milla/év, már ha nem lép ki a kontraktusból az idény végén (ilyen teljesítménnyel aligha). De nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ám most Chicagóban újra a rájátszásért küzdhet. Merthogy a White Sox ott lehet a tűz közelében, de ahhoz több kell, mint Sale és Quintana. Shields-szel kiegészülve azért ez nem néz ki rosszul, ám ahhoz, hogy legyűrjék a riválisokat, az új szerzeménynek sokat-sokat kell javulnia.

Az mindenesetre biztató a jövőre nézve, hogy Shields az egyik legnagyobb munkabírású kezdődobó, sorozatban 9 szezon óta jut 200 inning fölé, és ez jól fog jönni a hónap során túlhajszolt bullpen-nek.

És hogy kit/mit áldozott be érte Hahn?

Először is, mindössze 27 millió dollárnyi fizetést vett át, a többit a Padres állja. Másodszor nyugatra küldte a tehetséges, de inkonzisztens jobbkezes dobó Erik Johnson-t, valamint a fiatal SS reménységet, Fernando Tatis Jr.-t. Nem túl nagy ár, főleg, ha Shields összekapja magát. Johnson-nál van nagyobb tehetségük is (Carson Fulmer), míg Tatis Jr. posztján is telített a helyzet (Tyler Saladino, vagy a legnagyobb ígéret, Tim Anderson). Ráadásul pénze is van az egyesületnek, hiszen Adam LaRoche visszavonulása 13 millió dollárt szabadított fel Jerry Reinsdorf pénztárcájában. A nyári cserehatáridő is messze van még, így van kb. másfél hónapjuk átgondolni a dolgokat, de az ütősorba sem ártana némi vérfrissítés, mert Melky Cabrerán és Adam Eaton-on kívül ott sem rózsás a helyzet, bár az év elején ez nem számított, így is nyerték a meccseket. Meglepő lenne, ha ezek után legalább egy ütőjátékost nem hoznának még augusztusig, de ez még a jövő zenéje.

A csoportban viszont élesedik a helyzet, a White Sox gyengélkedését a Kansas City Royals és a Cleveland Indians is kihasználta. Az Indiánokhoz ráadásul Carlos Carrasco is visszatért (a sérültlistáról), így végre a teljes rotációjukkal támogathatják meg a jól működő támadóalakulatot, míg a címvédővel idén is számolni kell, amennyiben játékosaik nem nyírják ki egymást. És ez nagy kérdőjel. A remeklés eredménye: Alex Gordon egy hónapra kidőlt, Mike Moustakas térdszalagja elszakadt (idén már nem játszik) és Salvador Perez is kihagyott pár meccset. A többiek közül a Minnesota Twins már áprilisban elszállt, míg a Detroit Tigers május elején tett róla, hogy kapaszkodni kelljen (13 meccs 11 vereség), bár lemaradásuk csak 4.5 meccs az élen álló Royals-tól.

A verseny tehát kiélezett és a White Sox mindenkit megelőzve lépett. Meglátjuk majd, hogy mennyire volt jó húzás Shields megszerzése, ám amennyiben az új környezetben nem omlik össze, sokat tehet a chicagóiak rájátszásáért. Szükség is lesz rá, mert a Royals elleni széria során hajmeresztő dolgokat művelt a pitching staff:

Hozzászólások