MLB - Hektikus hétfő
Hektikus hétfő
Chapman már Cubbie. Fotó: Europress/Getty

Hektikus hétfő


2016/08/04 11:55

Egészen a hónap első napjáig cserélgethették szabadon játékosaikat a csapatok, az utolsó nap/óra különösen eseménydúsra sikerült. Nézzük, mi történt a baseball ligában a cserehatáridő lejárta előtt.

Mint az előbb említettem, augusztus elseje igencsak hektikusan alakult a ligában. Aznap a csapatok összesen 18 üzletet kötöttek meg, melybe 49 játékost vontak be; az utolsó 1-2 órában kb. századmásodpercenként jöttek a tweet-ek a friss hírekről. De ne szaladjunk ennyire előre...

Korai módosítások

Voltak csapatok, akik nem akarták a végére hagyni az erősítést és már jóval a határidő lejárta előtt nyélbe ütöttek cseréket. Az egyik első fecske a fél rotációját a sérültlistán tudó Los Angeles Dodgers volt, akik még június 30-án boltolták el két kisligás dobótehetségüket az MLB-ben már bizonyított veterán Bud Norris-ért. Ez a csere eddig jó üzletnek tűnik, Norris munkásságáról korábban már én is beszámoltam.

Még ugyanaznap lépett a Miami Marlins is, akik megérezték a vér szagát és nem akarják kiengedni kezükből a wild card helyet. Ennek érdekében Floridába vitték az akkor még az ország másik oldalán remekül teljesítő Fernando Rodney-t, erősíteni a bullpen-t, de érkezése óta messze nem tudja ugyanazt nyújtani, mint a San Diego Padres kötelékében.

Őket aztán a Boston Red Sox követte pár tranzakcióval. A bostoniak támadógépezete az egyik legjobb idén, ám egy kis kozmetikázásra szorult ez a csapatrész, ezért megszerezték Milwaukee-ból a 3B Aaron Hill-t, aki akár a kettes bázison is bevethető. A dobóalakulat már sokkal nagyobb ráncfelvarrásra szorult, a gyilkos ütősor mellett ők is igen termékenyek ebben a szezonban. Július 9-én áthozták Arizonából az ottani closer-t, Brad Ziegler-t, hogy kisegítse a csereegységet (akkoriban Carson Smith mellett Junichi Tazawa és Craig Kimbrel is sérüléssel bajlódott; Tazawa és Kimbrel azóta visszatért, cserébe Koji Uehara dőlt ki). A nagy fogást aztán All-Star meccs miatti szünetben eszközölték. A San Diegoban kivirágzó balos kezdődobó, Drew Pomeranz érkezett, ám egyik legnagyobb ígéretük, Anderson Espinoza ment cserébe. Azonban Pomeranz még csak 27 éves és eljövetelével összeállt egy David Price-Rick Porcello-Steven Wright-Pomeranz négyes, amely már egy rájátszás körben is jól néz ki; kis szépséghiba, hogy Bostonba költözése óta ő is "elfelejtett" dobni (3 start, 0-2; 7.53 ERA).

Babysteps

Az átigazolási pletykák csak úgy röpködtek, Chris Sale dührohamot kapott és úgy tűnt, a White Sox inkább szabadulna tőle (végül persze maradt), ám a cserék csak nem akartak beindulni. A Chicago Cubs vezetősége azonban ráment a csapat egyetlen gyenge pontjának (bullpen, azon belül is a balkezesek) megerősítésére. Elsőnek a Seattle Mariners együttesével üzleteltek, és megszerezték Mike Montgomery-t, ám cserébe a nagy reménységnek tartott 1B Dan Vogelbach-ot adták át. Utóbbinak már nem sok maradása van Triple-A-ben, ám a Cubs éppen vezérét, Anthony Rizzo-t foglalkoztatja posztján, így könnyebb szívvel szabadultak meg tőle. Egy héttel a határidő lejárta előtt aztán ledobták a nagy bombát.

A fájdalmasan középszerű szezont futó New York Yankees ugyanis kihúzta a dugót az idei nagy tervek tengerét őrző fürdőkádból és a Mackókhoz küldte a kubai rakétát, Aroldis Chapman-t. Vele "csak" a legjobb balkezes closer-t szerezte meg a Cubs, ám meg is fizették az árát. Három prospect, köztük a Top25-be tartozó SS Gleyber Torres, a nagyon tehetségesnek tartott OF Billy McKinney és a gyors Rashad Crawford, valamint a télen épp New Yorkból Chicagóba került cseredobó Adam Warren volt az ellenérték. A Yankees azonban itt nem hagyta abba, erre mindjárt rátérek.

Kedvet kapott a Toronto Blue Jays is az emberkereskedelemhez és egy nap alatt két üzletet is nyélbe ütöttek. Először az újjászületett Melvin Upton érkezett, erősíteni a csapat outfield-jét, majd a Mariners-szel cseréltek pocsékul teljesítő cseredobókat; Drew Storen ment, Joaquin Benoit jött. Ezek nem azok a bajnokesélyessé tevő cserék, de ha Upton ott folytatja, ahol San Diegoban abbahagyta, az nagy segítséget jelent majd (José Bautista megóvásában is).

Mi van a világgal? Elad és fiatalít a New York Yankees?

Az All-Star szünet után rövid ideig magát összekapó csapat július 29-én Tampába érkezett egy hárommeccsesre. A vezetőség, gyanítom, már korábban döntött az irányról (hence Chapman trade), de az utolsó lökést alighanem a csapat reménytelen támadójátéka jelentette. A Rays söpörte a Yankees-t, Brian Cashman GM pedig nagytakarításba kezdett. Átküldte a Cleveland Indianshoz az elképesztően jó szezont futó balkezes cseredobót, Andrew Miller-t, ellenben olyan ígéreteket szerzett meg, mint a 100 legnagyobb tehetség között számon tartott OF Clint Frazier és LHP Justus Sheffield, de a szakértők a két cseredobót, Ben Heller-t és J.P. Feyereisen-t sem tartják kutyaütőnek.

Hogy a farm-rendszert az MLB legjobbjai közé katapultálják, Carlos Beltránt is elcserélték Texasba a Rangers-hez, akik a tavalyi draft 4. választottját, Dillon Tate-et és még két dobójátékost adtak cserébe. Távozott még a lejáró szerződésű Ivan Nova is (Pittsburgh Pirates), érte két később megnevezendő tehetség érkezik majd. Hogy a kiürített bullpen azért ne legyen teljesen homály, megszerezték a veterán Tyler Clippard-ot, aki épp a Yankees-ben kezde meg big league karrierjét.

És hogy jó üzleteket kötöttek-e? Frazier és Torres rögtön a csapat 1. és 2. legnagyobb reménysége lett, de Sheffield, Tate és McKinney is bekerült a 30 legnagyobb jenki tehetség közé. A szakértők szerint ezzel a Yankees-é a liga második legjobb utánpótlása (most épp a szintén jól kavargató Brewers az első a szakiknál), és ha belegondolunk, hogy idén és jövőre pár nagyobb szerződés is leketyeg (és Gothamben általában nem gond a pénzszórás), láthatjuk, hogy egészen fényes lehet a jenkik jövője. Szokatlan volt ez a hozzáállás a Yankees-től, de meg kellett lépniük. Már csak a tehetségeknek kell átültetniük tudásukat az MLB-be.

Bye Bye Beltran

Erősítő esélyesek

A Yanks idén messze van a rájátszástól, de a főcímeket azért így is ellopta, ám a playoff-ra ácsingózó csapatok sem ültek karba tett kézzel.  A Cubs a két balkezes mellet egy jobbkezest is szerzett cseredobói közé. A szebb napokat is látott, de még bőven használható Joe Smith-ért egy 20 éves kisligás dobót áldoztak be. A rotáció remek, a lineup pár kihagyó szelep mellett is húz, és most már a bullpen is rendben van. Kérdés, elbírja-e az esélyesség terhét a Cubs?

Hogy a World Series szereplés ne legyen készpénz, ahhoz a San Francisco Giants-nek és a Dodgers-nek is lesz egy pár szava. A két nyugati nagyágyú igen aktív napokon van túl, a hátralévő időben érdemes lesz odafigyelni csoport-csatájukra.  Az Óriások megszerezték a kiugróan jó szezont futó INF Eduardo Nunez-t Minnesotából, majd az utolsó órákban két pofás cserét is meghúztak. Két balkezes dobó érkezett, a kezdő Matt Moore Tampából, valamint a csere Will Smith Milwaukee-ből. Mindkettejük képes jobb teljesítményre, mint amit eddig nyújtottak, de Smith még csak nemrég tért vissza sérülésből, míg Moore az utóbbi hetekben egészen jól teljesít, nagy hasznára lesznek a lyukas rotációnak és bullpen-nek. Cserébe viszont távozott a tavaly berobbant hármas védő, Matt Duffy (Tampa Bay), a megbízható csere catcher Andrew Susac (Milwaukee), valamint két nagy tehetség, Phil Bickford (Milwaukee) és Lucius Fox (Gotham Ci...izé...Tampa Bay).

De a Dodgers sem akart lemaradni, hiszen ők is el vannak látva lyukas posztokkal, alulteljesítőkkel és sérültekkel szépen. Behúzták Oaklandből a jó szezont futó (de épp még sérült) balkezes dobót, Rich Hill-t, valamint az OF Josh Reddick-et. Ha Hill hamar felépül és Reddick is hozza magát, jól fog járni a Dodgers, még úgy is, hogy három ígéretes dobótehetséget engedtek át az Athletics-nek (Frankie Montas, Grant Holmes, Jharel Cotton). A Mike Bolsinger-ért megszerzett Jesse Chavez (Toronto Blue Jays) cserét nehéz hová tenni, a két gyengén muzsikáló dobó abban bízhat, hogy az új környezet jobb teljesítményre sarkallja őket.

A keleti élcsapatok sem tétlenkedtek, a Washington Nationals meglepően kis ellenértékért (Felipe Rivero, Taylor Hearn) szerezte meg a remek closer Mark Melancon-t Pittsburgh-ből, nagyban megizmosítva a mostanában tántorgó végjátékot, míg a Mets Jay Bruce-t hozta át Cincinnatiból, valamint "hazahozta" Jon Niese-t, akit a télen küldtek át a Pirates-hoz. Cserébe a gyengén teljesítő cseredobó, Antonio Bastardo (Pirates), valamint az ígéretes Dilson Herrera (Reds) távozott, ám hiányozni talán csak utóbbi fog, amennyiben realizálja potenciálját. Playoff-ra esélyes még a St. Louis Cardinals is, ám ők csak egy kisebb cserét ütöttek nyélbe, ám Zach Duke érkezése nagyban javíthatja a bullpen magabiztosságát és cserébe csak egy OF tehetséget, Charlie Tilson-t küldték a White Sox-hoz, ám fiatal outfielderek-kel amúgy is jól el vannak látva.

Az AL-ben főleg a Texas Rangers volt aktív, ők Beltrán mellett még egy nagy ütőt szereztek a támadóalakulatba Jonathan Lucroy személyében. Lucroy (aki "vétójogával" megakadályozott egy Brewers-Indians cserét) mind pénzügyileg, mind tehetségileg nagyon csapatbarát, az amúgy sem gyenge ütősor nagyon nagyot erősödött a két úriemberrel (Beltrán Prince Fielder DH helyét veheti át, aki nyaksérülése miatt hosszú időre a gyémánton kívülre került). Pluszba megkapták még a remek szezont futó closer, Jeremy Jeffress-t is, aki igencsak nagy segítségére lehet a féloldalas csereegységnek. Az már más kérdés, hogy a farm-rendszert rendesen kiürítették, mert két szupertehetségtől, Lewis Brinson-tól és Luis Ortiz-tól is megváltak (Tate mellett). All in. A rotációra mondjuk nem fordítottak ekkora gondot (kellett volna), Lucas Harrell (aki Atlantából jött) aligha megnyugtató megoldás. Itt a saját játékosaik (Derek Holland, Colby Lewis) felépülésében bízhatnak.

Keleten az Orioles-Red Sox-Blue Jays folytat izgalmas harcot és egyikük sem akart kimaradni a bizniszből. Feljebb már említettem egy pár bostoni cserét és úgy tűnik a muníciót ezzel ki is merítették, mert csak egy kisebb üzletet kötöttek, a balkezes Fernando Abad érkezett a cseredobók közé. Bár kicsi üzlet, de nagy segítség lehet, mert a Sox nem nagyon rendelkezett megbízható balkezessel; Abad előtt a lehetőség. A Blue Jays is korán ébredt, de az utolsó napra is hagytak eseményt. Jött ugye Bolsinger (Dodgers), de behúzták Scott Feldman-t Houstonból és Francisco Liriano-t Pittsburgh-ből, aki mellé ráadásul két ígéretes tehetséget is megkaptak (a Pirates szimpatizánsok nem is értik miért), és mindössze Drew Hutchison-t, kb. 7. számú dobójukat adták értük. Mint azt az amerikai szakírók rögtön kiemelték, Liriano remek statisztikákat hoz, mikor Russell Martin fog neki, így Torontóban újra összeállhat dinamikus duójuk. A Blue Jays vezetősége nagyon boldog lenne, ha legalább még egy megbízható dobóval gazdagodna a kezdőötös. Feldman is gyakran dombra kerülhet majd, hiszen a húzóember Aaron Sanchez kezdi karcolgatni az inning limit-jét, ám bemutatkozása nem sikerült túl jól, rögtön miatta kaptak ki, éppen előző csapatától, az Astros-tól. Az Orioles egy régi ismerőst, Steve Pearce-t hozta vissza, tovább erősítve amúgy sem gyenge ütősorát, de Wade Miley megszerzése is jót tehet a rotációnak, ha a jobbik arcát mutatja majd.

A középső csoportot jelenleg az Indians vezeti és ott is kívánnak maradni, jelezték a Miller cserével, de behúzták még Brandon Guyer-t is, aki jó kiegészítő ember lehet balkezes dobók ellen.

Még két hónap hátravan, de kijelenthető, hogy a fenti cseréknek is köszönhetően igen izgalmas versenyfutás vár ránk.

Marlins being Marlins

Jeffrey Loria körül nem lehet unalmas az élet. Azt nem tudom pontosan, hogy a meglepő húzásokra mindig jó tulajdonosnak mekkora beleszólása volt a cserékbe (valószínűleg nem állja meg, hogy belekotnyeleskedjen), de ilyen nagyjából csak az ő csapatával történhet meg. Július 29-én húzott egy nagyot a Marlins és befoltozta rotációját egy Andrew Cashner-ért és Colin Rea-ért San Diegóba küldött csomaggal. A csomagban a gyengélkedő SP Jarred Cosart, a jelenleg sérült (de amúgy a csapat egyik legjobbja) Carter Capps, valamint két ígéretes tehetség, Josh Naylor és Luis Castillo volt. Tegyük hozzá, hogy a Marlins nincs jól ellátva nagy reménységekkel, így ha két előkelő helyen rangsorolt fiataltól válnak meg, akkor rendesen bele kell tenyerelniük a dolgokba. Cashner mondjuk elfogadható dobó, amikor épp nem sérült. De Rea sem kezdte rosszul Marlins karrierjét, ám 3.1 inning után megsérült a könyöke és egyből a sérültlistán találta magát. A Marlinsnál felháborodtak és visszaküldték a dobót a Padresnak, Luis Castillo pedig jött vissza Miamiba. Mondanom sem kell, hogy ez nem egy szokványos üzletmenet. Rea Marlins karrierje két napig tartott. Just.Loria.Things.

Kisebb cserék

A Detroit Tigers, a Philadelphia Phillies és a Colorado Rockies csapatán kívül azért mindenki igyekezett üzletelni, ám a végtelenségig tartana mindegyikről több sort írni. A "kisebb" cserék közül azért kiemelendő Billy Burns Kansas City-be költözése, hiszen pont beleillik a Royals profiljába (gyors, jó védő), nem lenne meglepő, ha a címvédőnél újra magára találna. Érdekes cserét kötött a Los Angeles Angels és a Minnesota Twins egymással: a bántóan túlfizetett Ricky Nolasco megy La La Landba + a korábbi nagy ígéret Alex Meyer, cserébe a teljesen elfogadható produkciót nyújtó Hector Santiago (és még egy fiatal) költözik északra. Úgy tűnik, nagyon akarta az Angels Meyer-t, ha Nolascót is benyelték mellé.

Utoljára hagytam a Padres-Braves üzletét, amely egyszerűen csak szép, business decision. A tavaly nagybevásárlást tartó Padres teljesen szétverte csapatát és a rengeteget kereső Matt Kemp-et postázták a Braves-hez, cserébe a kubai Hector Olivera érkezett a mexikói határhoz. Olivera nem sokat játszott mostanában, lévén lezúzott egy hölgyet D.C.-ben, így laza 82 meccses eltiltást kapott. Nyilván Atlantában ezután sem kértek volna belőle, a Padres-nek meg kapóra jött, hogy így megszabadulhatnak Kemp-től. Olivera még fel sem szállt a San Diegoba tartó gépre, már a Padres-nak sem volt tagja, kivágták, mint macskát....Kemp azóta kicsit odamondogatott a Padres-nek (és a Dodgers-nek), de lássuk az ütővel is képes lesz-e letenni névjegyét (nem mellesleg gyerekkori kedvenc csapatában). A Braves amúgy nem is jár vele rosszul, nekik idénre már mindegy, Kemp meg azért még mindig tud pontokat gyártani. Ja! És a Padres ezzel megszabadult Craig Kimbrel-től, Melvin és Justin Upton-tól, valamint Kemp-től is. AJ Preller egy cseppet szeszélyes GM. Meglátjuk télen milyen irányba kormányozza a hajót.

Kemp új gúnyájában

Van tehát bőven új arc, új mezben, csak kapkodjuk a fejünket, ki-hová. Ráadásul két nagy reménység, Andrew Benintendi (Red Sox) és Orlando Arcia (Brewers) is bemutatkozott a héten a nagyok között, így továbbra is érdemes lesz rátapadni a liga történéseire. Cserélni még lehet augusztusban is, csak előtte végig kell futtatni a játékost a waiver-rendszeren. 1-2 érdekesebb üzlet azért így is várható.

Élesedik tehát a harc a rájátszást jelentő helyekért, így aki még nem tette, most kapcsolódjon be. Megéri!

Hozzászólások