MLB - Egy rasszista logóval lesz szegényebb az amerikai sport
Egy rasszista logóval lesz szegényebb az amerikai sport
Fotó: Europress/AFP

Egy rasszista logóval lesz szegényebb az amerikai sport

Németh DánielNémeth Dániel
2018/01/30 15:55

Az amerikai profi baseball-ligában (MLB) szereplő Cleveland Indians bejelentette, hogy 2019-től nem kerül fel a mezeikre a Chief Wahoo nevű logó. A vigyorgó rézbőrű karikatúra évtizedek óta vita tárgyát képezi, őslakos csoportok rendszeresen tüntettek a logó ellen a franchise mérkőzései előtt.

A Clevelabd Indians tulajdonosa, Paul Dolan a hosszas vitákat követően megállapodott a baseball-liga komisszárjával, Rob Manfreddel, hogy megszabadulnak az 1947 óta használt grafikától. "Az MLB elkötelezett, hogy a játékon keresztül hozzájáruljon a sokszínűség kultúrájának felépítéséhez és a befogadás elősegítéséhez" - írta közleményében a komisszár.

Chief Wahoo-t jövőre még biztosan láthatja a közönség, ugyanis csak a 2019-es, Clevelandben rendezett All-Star meccs után tűnnek el végleg a csapat mezeiről és sapkáiról az indián figurát ábrázoló logók. Ezt a franchise azzal indokolta, hogy szeretnének időt hagyni a szurkolóknak, hogy hozzászokhassanak a változáshoz.

A csapattal kapcsolatos kritikák 2016-ban erősödtek meg, amikor az Indians bejutott a World Seriesbe. A playoff során a Toronto elleni párharc alatt még pert is indítottak a csapat ellen, azt követelve, hogy a kanadai tévékből tiltsák ki a logót. A bíró elutasította az indítványt, ettől függetlenül a franchise-t rengeteg támadás érte a rasszistának bélyegzett címer miatt.

A stadionokban továbbra is látható lesz

A franchise a döntéstől függetlenül továbbra is árusítani fog Chief Wahoo-val ellátott termékeket, ezzel biztosítva, hogy más érdekcsoportok ne profitálhassanak belőle. Amennyiben ugyanis az MLB és az Indians felfüggesztené a termék eladását, azzal azt kockáztatnák, hogy elveszítik a védjegyjogokat. Ebben az esetben pedig gyakorlatilag bárki felhasználhatná kereskedelmi célokra a logót.

Az MLB hivatalos online áruházaiból 2019-től eltűnnek a Chief Wahoo-val népszerűsített termékek, ugyanakkor a szurkolók továbbra is hozzájuthatnak majd a stadion körüli hivatalos üzletekben. Ez azt jelenti, hogy a Cleveland Indians a döntés ellenére is profitálni fog az eladásokból, ráadásul azzal is számolni kell, hogy a lelátókon továbbra is feltűnnek majd az indián szimbólumok.

Az Amerikai Indiánok Ohiói Mozgalmának vezetője, Philip Yenyo azt mondta, elégedett a csapat döntésével. Ugyanakkor hozzátette: "Ennek már a mostani idényben meg kellene történnie. Nem értem, miért kell ezt elhúzni. Nem látom ennek értelmét, csak abban az esetben, ha továbbra is szeretnék eltenni a piszkos pénzeket. Tegyék meg máris ezt az intézkedést!"

A név nem fog változni

Korábban is volt példa arra, hogy az Indians engedett a nyomásnak. 2014-től például a mezeiken az elsődleges címer egy nagy "C" betű lett, és a csapat stadionjából is eltüntették Chief Wahoo-t. Sokan azonban ezekkel a változtatásokkal sem elégedettek, mivel arra nem mutatott hajlandóságot a franchise, hogy a nevet is lecseréljék.

"Ha nem szabadulnak meg a névtől, akkor a szurkolók majd továbbra is fejdíszeket viselnek és vörösre festik az arcukat" - mondta Yenyo.

A névcsere egyelőre nem valószínű. Önmagában Chief Wahoo eltüntetése is megosztó döntés, a szurkolók többsége például ragaszkodik a figurához, sokan a város megújulásának szimbólumaként tekintenek rá. Szakértők szerint hosszabb távon várhatóan csökkenni fog a logó jelentősége, mivel az MLB és a franchise is kijelentette, hogy Chief Wahoo-nak nincs helye a pályán.

Nem a Cleveland Indians az egyetlen franchise a major-sportokon belül, amelynek szembe kellett néznie hasonló kritikákkal. A legnagyobb botrány az NFL-ben szereplő Washington Redskins körül alakult ki a közelmúltban. Az ügy még a legfelsőbb bíróságig is eljutott, de végül úgy határoztak, hogy nem foszthatják meg őket a védjegytől azért, mert azt egyesek sértőnek tartják.

via independent, cnn

Hozzászólások