MLB - A Dodgers megy a Cubs ellen
A Dodgers megy a Cubs ellen
Kershaw behúzta a mentést. Fotó: Europress/Getty

A Dodgers megy a Cubs ellen


2016/10/14 22:11

Magyar idő szerint péntek hajnalban lejátszotta szériájuk utolsó meccsét is a Washington Nationals és a Los Angeles Dodgers. Utóbbi jutott be a főcsoportdöntőbe, de hogy...

Az első négy inning viszonylag csendesen csorgott le, és bár a hazai Nationals megszerezte a vezetést (Danny Espinosa hozta be Daniel Murphy-t), nagyon nem emelkedett meg a vérnyomásunk. Max Scherzer elképesztően jó teljesítményt nyújtott (mindössze két sétát engedett 4 játékrész alatt), de a vendégeknél Rich Hill és Joe Blanton is ezzel az egy engedett ponttal lehozta az elejét. Az ötödikben aztán felébredt a Dodgers, egy kiesőnél megtöltötték a bázisokat, de Scherzer végül Andre Ethier-t és Chase Utley-t is "megoldotta", így nullával a nevük mellett kulloghattak vissza a dugout-ba. Scherzer a hatodikat is simán lehozta, úgy tűnt érinthetetlen ezen a meccsen, míg a Nationals egy Jayson Werth sétával kezdte meg a maga kűrjét. Őt ugyan két out követte, de Ryan Zimmerman egy duplát küldött ki balra. Úgy nézett ki, hogy Werth megelégszik a hármas bázissal, mintha már le is lassított volna, de a base coach valamiért mégis hazaküldte, a Dodgers védői pedig nagyon simán dobták ki a home-on. Egy ilyen fontos és szoros meccsen nem fér bele egy ennyire rossz döntés, és ez a következő játékrészben be is igazolódott.

Az elkapót már nem lehet legyilkolni, így Werth igen simán esett ki a hatodikban

Az eset ugyanis ébresztőként szolgált a Dodgers ütői számára, Joc Pederson rögtön az első felé küldött labdát kiküldte a nézőtérre. Home run, 1-1, Scherzer-nek ennyi is volt az este. De a Nationals dobói a legjobb Giants bullpen imitációt produkálták, ami ezután következett az National League baseball volt a javából.

Rzepczynski sétáltatta Grandal-t, ezt követően Howie Kendrick váltotta Andrew Toles-t ütésben. A Washington erre Blake Treinen behozatalával válaszolt, Kendrick viszont szimplát ütött róla. Julio Urias helyett Charlie Culberson állt az ütőbox-ba következőnek, míg Grandal-t Austin Barnes váltotta a bázison. A Nats dobójának sikerült kiejtenie Culberson-t (foul bunt!), de a következő támadót már nem élte meg, Sammy Solis érkezett helyette, míg védekezni Clint Robinson jött Ryan Zimmerman posztjára. A Dodgers-nél Carlos Ruiz váltotta Utley-t. És milyen jó húzás volt ez Dave Roberts-től, Ruiz ugyanis egy szimplával behozta Barnes-t, megszerezve ezzel a vezetést csapatának. Corey Seager nem tudta folytatni a sort, flyout-tal kiesett, de akárcsak Treinen, Solis is az első kiejtésig húzta, Shawn Kelley érkezett a dombra. Szerencsétlenségére ő épp a Dodgers húzóemberével, Justin Turner-rel találta szembe magát, aki egy triplával mindkét bázison lévő társát körbesegítette. Ezzel 4-1-re vezetett már nyugati parti csapat. Ha a Divison Series-ben is osztanának MVP-címet, simán Turner lenne az. Az inning azonban nem állt meg, Oliver Perez érkezett és ő végül meg tudta csinálni a 3. out-ot, de a Nationals hárompontos hátrányból volt kénytelen támadni.

Ha azt hiszik, hogy itt vége az NL-speciálnak, akkor nagyon tévednek, nem véletlenül nyúlt el egy óráig csak ez a játékrész (köszi, PlayBall!). A Nats tovább fokozta az izgalmakat, ugyanis Espinosa sétával kezdett a frissen bejött dobóról, Grant Dayton-ról. Espinosát José Lobatón követte volna, de Dusty Baker jó érzékkel nyúlt cserejátékosaihoz, ugyanis Chris Heisey kétpontos hazafutással köszönte meg a bizalmat, 4-3-ra módosítva az állást. A nemrég becserélt Robinson is szimplával jelezte, lehet rá számítani, Roberts edző pedig nem teketóriázott, már a hetedikben bevetette closer-ét, Kenley Jansen foglalta el a dobódombot. Kiejtette Trea Turner-t, de Bryce Harper szimplája nyomán a Robinson helyére becserélt futó, Joe Ross a hármasig szaladt, ráadásul a hazaiak legjobb formában lévő ütői következtek. Werth azonban kiesett, Murphy-t pedig egy direkt sétával kiiktatták, így Anthony Rendon-on volt a nyomás, egy sikeres ütéssel kiegyenlíthette volna az eredményt. Ez nem jött össze neki, ezzel véget ért az inning. NL baseball, én így szeretlek.

Egy ilyen inning után nekem ne mondja senki, hogy jól járnánk azzal, ha az NL-ben is bevezetnék a DH-szabályt.

Hátravolt azonban még két játékrész, és Jansen nem éppen élete legpontosabb napját fogta ki. A kilencedikben, egy kiesőnél Harper-t és Werth-et is sétáltatta, a bullpenből pedig szokatlan jelenség tárult elénk. A két napja még több, mint 100 dobást elengedő Dodgers ász, Clayton Kershaw jött be lezárni a szériát, amolyan Bumgarner-módra. A húzás pedig bejött, Kershaw előbb Murphy-t, majd Wilmer Difo-t is kiejtette (utóbbit a védjegyévé vált curveball-lal), így tehát a Los Angeles Dodgers jutott be a szombaton kezdődő főcsoportdöntőbe. Ellenfelük a Chicago Cubs lesz.

Lám el tud sülni jól, ha az ember legjobb balkezesét a legszorultabb helyzetben bedobja a meccsbe, de ha nem jön be a húzás, most azt mondanánk mekkora hülyeség volt pihenés nélkül újra játszatni Kershaw-t. De ez már nem téma, a Dodgers készül a Cubs ellen, míg a washingtoniak 1924 óta továbbra is várják, hogy városi csapatuk rájátszás-szériát nyerjen.

Hozzászólások