Amerikai - Messze több, mint szemöldök
Messze több, mint szemöldök
Fotó: Europress/Getty

Messze több, mint szemöldök


2014/11/14 10:43

A laikus, de érdeklődő néző már jóval NBA-s karrierje előtt is ismerhette, vagy láthatta a Youtube-on, miért is különös játékos Anthony Davis. A laikus néző persze észrevehette, hogy blokkolásban, pattanózásban páratlan tehetség, de igazán más miatt lett a köznép célpontja: az összenőtt szemöldökök miatt! Viszont az a néző, aki igazán benne volt a(z) (egyetemi) kosárlabdában, már rég kinevette magát Davis első meccsei után, és elkezdhetett arra koncentrálni, ami kiemelte az erőcsatárt az egyetemről: a tehetségére. Mert abból jutott neki dögivel!

Davis már több, mint tehetség. A harmadik szezonját futó huszonhármas idén MVP-formában játszik, és ugye tudjuk, szimpla tehetség nem lesz MVP. A zsenikből, a varázslókból, a mágusokból lesz. Davis még csak harmadik szezonja hajnalán tart, így balgaság is lenne azt állítani, hogy innen nincs feljebb, nincs tovább – mert van, ebben biztosak lehetünk. Pedig milyen számokat mutat, te jó ég?! Mérkőzésenként 4,4 blokkot számol, több, mint húsz éve nem volt ilyen teljesítmény a ligában, sőt, Wilt Chamberlain szinten teljesít a New Orleans vezére. Az amerikai szakértők sorban dőlnek le a székről ezen számok hallatán.

Az ember azt mondja, tök mindegy, a szemöldöke akkor is vicces. De már rég lejárt poén ez, amiből – valószínűleg a menedzsereivel közösen – sikerült már szexepilt faragnia, így egyáltalán nem legitim ezen rágódni. Nyilván fontos a küllem, de amíg valaki olyan szinten műveli a kosárlabdát, amilyet csak nagypapáink láthattak (volna) élőben... Fenébe a külsőségekkel, ide nekünk ezt a fiút!

Davis belépésével nem csak a Pelicans, de az egész liga hatalmasat kaszál. Az olimpiai bajnok kosaras történelmet ír előttünk, miközben olyan extraklasszisok, mint Kobe Bryant és LeBron James lassan, nagyon lassan azért kopnak. Ha ide vesszük még Curryt is, akkor kijelenthetjük: jelen van az utánpótlás. Hogy lesz-e ebből a srácból MVP? Megkockáztathatjuk, hogy egyszer biztosan. Hogy idén? Még az is megtörténhet. Az már más kérdés, hogy lesz-e bajnok. Ahhoz bizony, kelleni fog pár minőségi szárnysegéd...

Beszélünk itt minden évben, minden szezonban új Michael Jordanekről, de talán itt lenne az idő, hogy abbahagyjuk ezt a teljesen értelmetlen gondolatmenetet. A kilencvenes éveknek volt egy Jordanje, a kétezres évek elejének volt egy Kobeja, a kétezres évek közepe óta van egy LeBronunk – most pedig van (lesz) egy Davisünk. Az már a hab a tortán, hogy a négyből három jelenleg is aktív. A múlt, a jelen és a jövő egyszerre, előttünk zajlik.

Hozzászólások