Amerikai - Az igazi rájátszás
Az igazi rájátszás
Fotó: Europress/Getty

Az igazi rájátszás

HosszabbitásHosszabbitás
2015/01/29 12:57

Az NBA két konferenciája közötti szakadék semmivel sem másabb idén, mint korábbi szezonokban. Nyugaton ugyan a Pelicans és a Thunder is jobb mutatóval rendelkezik, mint a keleten Heat és a Hornets, ám köszönhetően az NBA földrajzi elosztásának és a konferenciák rendszerének, a gyengébb csapatok kapnák meg a jogot a rájátszásban szereplésre. Ez persze csak akkor működne, ha ma érne véget a szezon, de ne áltassuk magunkat, hogy a szezon végére még nagyobb különbség lesz nyugat és kelet között.

Kis kutatómunka után megnéztem, hogy hányszor is fordult elő az elmúlt 11 évben az a szégyenletes dolog, hogy az egyik konferencia rájátszásról lemaradó alakulata a másik konferenciában helyet kapott volna a legjobb nyolc között. (Zárójelben, hogy az adott csapat hányadik helyezett lett volna a másik konferenciában.)

2014: Suns (holtversenyben 3.), Timberwolves (8.)

2013: Jazz (7.), Mavericks (8.)

2012*: -

2011: Rockets (6.), Suns (8.)

2010: Rockets (8.)

2009: Suns (5.)

2008: Warriors (4.), Trail Blazers (7.), Kings (8.)

2007: Clippers (holtversenyben 8.)

2006: Jazz (holtversenyben 6.)

2005: Timberwolves (holtversenyben 6.)

2004: Jazz (holtversenyben 4.), Trail Blazers (holtversenyben 5.), SuperSonics** (holtversenyben 8.), Warriors (holtversenyben 8.)

*: csonka szezon, a csapatok csak 66 meccset játszottak

**: a Thunder elődje

Az elmúlt tíz évben 18 (!) csapat maradt úgy le a rájátszásról, hogy a másik konferenciában bejutottak volna. Kell még röhejesebb statisztika? Mind a 18 csapat a nyugati konferenciában játszik/játszott. Legkirívóbb talán a 2004-es szezon, ahol 4 (!) csapat is bejutott volna keletről, ám az NBA térképének köszönhetően csak 82 meccset játszhattak.

Talán valamelyik csapat bajnok lett volna, ha bejut a rájátszásba? Nem valószínű, ugyanakkor soha nem tudhatjuk meg. Elég csak a többi major sportágra gondolni, ahol már volt példa 8. helyezettől bajnoki menetelésre (NHL), vagy wild card csapattól való végső sikerre (NFL). Sőt, ha nagyon nem akarunk messze menni, a '99-es Knicks is a döntőig jutott a keleti nyolcadik helyről indulva.

Természetesen nem várhatjuk el, hogy a konferenciákat újrarajzolják (noha földrajzilag Memphis közelebb van kelethez, mint Milwaukee, illetve a nyugati csapatoknak sokkal többet kell repülnie egy évben, köszönhetően a Minneapolis-i és Portland-i túráknak), bár az NBA-nél sokkal nagyobb hagyományokkal rendelkező MLB (Major League Baseball) is feladta két ligája (NL és AL) közti különbséget a Houston Astros áthelyezésével, pedig ott még egyes szabályok is mások a két liga közt.

Szimplán csak a rájátszás lebonyolításán kéne változtatni. David Stern már tett lépéseket azzal pár éve, hogy a divízió nyertesek nem alkotják kötelezően a konferencia első három helyét, hanem csak az első négyben kell mindenképp szerepelniük - ezzel helyet adva hogy a legjobb divízió második jobb kiemelést (és később akár a hazai pálya előnyét) élvezhessen (lásd: például a 2012-es keleti konferenciában a Celtics és a Hawks esetében).

Felmerül a kérdés, hogy miért ne lehetne a legjobb 16 mérleggel rendelkező együttest rájátszásba küldeni. Talán a szurkolók sajnálnák a lottery végén lévő pickjüket? Vagy ekkora vihart kavarna, ha felbomlana a keleti és a nyugati konferencia "oldalainak" elvesztése? Utóbbi nagy kérdés, hiszen évek óta hangos a rajongók és a szaksajtók zöme, hogy a keleti mezőnyben könnyebb a döntőbe kerülni, mint a nyugati ki-ki harcokból. Nos, ez talán fair?

A Grantlandes Kirk Goldsberry ábráján láthatjuk, hogyan is nézne ki az idei rájátszás ezzel az elmélettel dolgozva:

Ki az, akinek ez nem tetszik jobban, mint a mostani kelet-nyugat ágazat? Ha nem, miért nem?

Adam Silver valószínűleg rugalmasabban fogja kezelni az NBA ügyeit, mint konzervatív elődje, David Stern tette. Kíváncsian várjuk, hogy ebben az égető kérdésben vajon dönt-e a józan ész. Az NBA imázsán és a bevételén is dobna, ha a közönség az igazi rájátszást nézhetné.

Hozzászólások