Amerikai - Arcátlan csalás történt a baseball el clasicóján
Arcátlan csalás történt a baseball el clasicóján

Arcátlan csalás történt a baseball el clasicóján

Mártha BenceMártha Bence
2017/09/07 16:10

A baseballal kvázi egyidős a taktika, hogy a támadók megpróbálják lelesni a védők fogadójának kézjeleit, hogy így jussanak előnyhöz. Az MLB legpatinásabb rivalizálását idén a bostoniak csalása mérgezte meg, a New York-iak pedig kéjes élvezettel dörgölik a nagy ellenfél orra alá, hogy okosórák segítségével próbáltak csalni.

A Yankees-Red Sox párharc a Major League Baseball legrégebbi, és legélesebb rivalizálása. A baseball el clásicójából ráadásul jó sok van egy szezonban, hiszen egy csoportban küzdenek a továbbjutásért. Jelenleg a Boston áll jobban, vezeti a csoportot 79 győzelemmel és 61 vereséggel, méghozzá pont a Yanks előtt (74-64), így különösen pikáns, hogy most kapták csaláson a bostoniakat.

Teljes szabálymagyarázatba nem mennénk bele, a lényeg megértéséhez bőven elég egy mozzanattal tisztában lenni - annál is inkább, mert a meccsek nagy része erről szól. A lényeg, hogy a dobójátékosnak meg kell próbálnia kiejteni az ütőt, méghozzá úgy, hogy vagy olyat dob neki az érvényes felületre, amit nem tud elütni, vagy szimplán olyat, amire rálendít, de nem találja el. Az ütő kettőt hibázhat (vagy nem üt el egy érvényes felületre érkezőt, vagy csak simán lenget, és nem talál labdát), a harmadik után kiesik.

 

Látható tehát, hogy a dobó és a megadott sorrendben következő ütőjátékosok párharca a meccs legfontosabb részei, így az sem meglepő, hogy a Boston itt próbált fogást találni a Yankees dobóin. Ehhez nem is kellett más, csak egy Apple Watch, azaz okosóra, aminek a viselését egyébként szigorúan tiltják a szabályok.

Nem szeretik egymást

 

A dolog úgy nézett ki, hogy a Boston videóelemzői a középkülsőn elhelyezett kamerák segítségével figyelték a New York-i elkapó kézjeleit, amiket a dobónak küld minden dobása előtt, majd elemezték azokat, hogy megtudják, melyik jelre milyen dobás érkezik. Amint ezt tudták, már könnyű dolguk volt: elküldték a kispadon helyet foglaló edző okosórájára, hogy mi következik. (Így vezette le az egészet a NY Times.)

A csaláshoz ugyan szükségük volt arra, hogy a Bostonnak legyen egy futójátékosa a kettes bázison, ám ez nem annyira ritka eset (a kérdéses meccssorozatban 24-szer jutottak el a kettes bázisig a Red Sox futói). Ha megvolt a futó a kettesen, az edző kézjelekkel jelezte neki, milyen dobás készül, a futó pedig tudatta az ütőjátékossal, hogy mire számítson a dobótól.

A catcher jelekkel üzen a pitchernek, hogy milyet dobjon

 

Ez óriási előny, és a Yankees jogosan kiáltott csalást. A NY Times például egyből Dirty Socks (a Vöröszoknisok helyett piszkos zoknisok lettek a bostoniak) címen írt vezércikket, de nem fukarkodott a jelzőkkel a csapathoz közeli egyetlen forrás sem.

Az MLB még nem döntött a bostoniak büntetéséről, mindenesetre a Red Sox egyelőre csak annyit mondott hivatalosan, hogy a New York-iak is lopkodják más csapatok fogadóinak jeleit saját belső tévékameráik segítségével.

Hozzászólások